DVORIŠTA u Nagyharsányu

 photo by: Szita Tamas

PROJEKT “DVORIŠTA” NAKON KOPAČEVA, VARDARCA I  U MAĐARSKOM  NAGYHARSÁNYU – RAZMJENA ISKUSTAVA TURISTIČKIH SUBJEKATA IZ HRVATSKE I MAĐARSKE 

Poduzeće Privilegium d.o.o. sa sjedištem u Kopačevu zajedno sa udrugom Ekotur prošle godine u jesen odlučili je pokrenuti projekt pod nazivom „Dvorišta“ i to s ciljem oživljavanja dvorišta starih baranjskih kuća. Osnovni cilj projekta je popularizacija ruralnog turizma, posebice baranjskih sela i to kroz kulturne i tradicijske programeDogađajima i manifestacijama organiziranim u selima prvenstveno se žele privući turisti iz urbanih sredina i posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske te susjedne Mađarske. U ožujku se jedno “dvorište” održalo u Vardarcu, a nakon uspješno održane manifestacije uslijedio je poziv da sličnu manifestaciju održe i u mađarskom dijelu Baranje.

Manifestacija je održana u dvorištu pansiona Aralica u selu Nagyharsány podno vapnenačkog brda Szársomlyó. To je kršno područje jedva pokriveno raslinjem, zato mještani to područje nazivaju Ördögszántás (vražjim oranjem). 
O djelatnostima i planovima Privilegiuma pričao sam sa voditeljicom marketinga, Editom Kalajdžić: 

  • Naše trgovačko društvo na hrvatskom je tržištu započelo s radom prije četiri godine kao tvrtka koja se bavi uslugama savjetovanja i menadžmentom. Glavni fokus našeg dosadašnjeg djelovanja bilo je savjetovanje pri osnivanju tvrtki te aktivnosti vezane za njih kao što je to projektni menadžment kod prijavljivanja na natječaje, razvoj poslovanja, savjetovanje, lobiranje. U 2016. godini odlučili smo razvoj naše tvrtke usmjeriti prema marketngu i turizmu, odnosno prema kreiranju brendova, organiziranju manifestacija i događaja te menadžmentu svih procesa koji služe realizaciji istihNaime, glavnim cilj nam je brojnim kulturno-zabavnim programima  unaprijediti i promovirati ruralni turizam cijelokupne BaranjeTvrtka je trenutno vlasnik 3 brenda: jedan je za proizvodnju grafičkih i multimedijalnih sadržaja, drugi je turističko-uslužna djelatnost, a treći je u službi očuvanja i zaštite kulturnog naslijeđa. Istinski se trudimo realizirati ideje koje mogu učiniti svakodnevni život bogatijim, zanimljivijim te time vjerojatno boljim i kvalitetnijim. Temelj našeg razmišljanja te aktivnog djelovanja je prije svega popularizacija kulturnog i prirodnog naslijeđa. Ta misao se provlači i kroz naša tri brenda i sve poslove vezane uz njih, međusobno ih povezuje i u neku ruku čini nerazdvojnim. 
    photo by: Szita Tamas
Turistički brend tvrtke Privilegium pod nazivom Travel to Baranya nastoji prezentirati hrvatsku i mađarsku Baranju kao jedinstvenu turističku destinaciju. Uspostavili su uspješnu suradnju sa nizom turističkih subjekata iz mađarskog dijela Baranje i potaknuli su razmjenu iskustava i umrežavanje sa hrvatskim turističkim agencijama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, vinarijama, izletištima, itd. Smatraju da je umrežavanje turističkih dionika i davatelja usluga, dobra suradnja sa lokalnim samoupravama i medijima jedini pravi put za kvalitetno brendiranje Baranje kao jedinstvene turističke destinacije u Europi. 

Na panel raspravi o mogućnostima i perspektivama međugraničnog umrežavanja turističkih dionika  je bilo riječi o potrebi povezivanja svih turističkih agencija koje rade na incoming platformi u svojevrstan cluster. Donesen je i zaključak da su kvalitetne i posjećene manifestacije nužne za brendiranje destinacije. Potom je bilo riječi o nadolazećim festivalima koji će se odvijati u Hrvatskoj; festivalu posvećenog pustarama, radnog imena Pustara fest, koji bi se trebao odvijati predzadnji tjedan u kolovozu i Liberty festu koji je planiran zadnji vikend kolovoza. Razmatrani su modeli njihova možebitnog uzajamnog povezivanja, te uvezivanja sa mađarskim festivalom  Ördögkatlan (Vražji kotao) koji se već desetak godina održava početkom kolovoza u pet mjesta podno Szársomlyó planine, na već spomenutom Ördögszántásu (Nagharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend, Vylyan).  

Nakon završene panel diskusije sudionici su posjetili obližnji nacionalni park skulpture s više od stotinjak slobodno postavljenih kipova domaćih i inozemnih umjetnika.  Naselje i park skulpture su centralno mjesto  festivala Ördögkatlan, koji je od 2008. godine postao  jedan od najpoznatijih manifestacija u Mađarskoj, a koji posjetiteljima nudi koncerte, radionice, performance, edukacije, degustacije… Prošle godine je taj festival posjetilo preko 60.000 ljudi, što je fascinantna brojka ima li se u vidu da se odvija u pet malih sela prilično udaljenih od većih urbanih centara.  

  photo by: Szita Tamas

Intencija je taj mađarski know how implementirati u hrvatsko podneblje i napraviti jedan snažni festival koji bi mogao nastati i sinergijskim spajanjem više manjih festivala, a koji bi pomogao brendirati Slavoniju & Baranju kao poželjnu turističku destinaciju. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *