VINSKI MARATON NA PALIĆU – NAJINTRIGANTNIJI VINSKI HAPPENING U VOJVODINI

Posljednje ljetne subote ove godine održano je drugo izdanje vinskog maratona na jezeru Palić kod Subotice. U sklopu vinskog maratona održane su dvije utrke: vinska utrka u formatu polumaratona i dvostruko kraća utrka uživanja dužine desetak kilometara.
Na startu se našlo preko 600 sudionika iz 12 država. Osim vinskih maratonaca iz Srbije sudjelovali su i natjecatelji iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Austrije, Češke, Velike Britanije, SAD-a, Rusije i Kazahstana.
Palić je prigradsko naselje Subotice udaljeno desetak kilometara istočno od centra grada. Multikulturalna je to sredina u kojoj natpolovičnu većinu stanovništva čine Mađari. Južno od samoga naselja nalazi se i istoimeno jezero koje je okosnica razvoja turizma u tom dijelu Vojvodine.
Dana 8. i 9. rujna na Paliću su se održali Berbanski dani, a samo dva tjedna kasnije još jedna manifestacija posvećena vinu – vinski maraton, jedinstvena manifestacija koja u karnevalskom duhu spaja trčanje, vino, glazbu i gastronomiju.
Prva postaja na utrci uživanja je bio štand vinarije Tošići postavljen kod čarde Kapetanski rit. Riječ je o vinariji  iz mjesta Trnavci, smještenom u Aleksandrovačkoj župi, kotlini omeđenoj planinama Kopaonik i Jastrebac. Proslavili su se uzgojem autohtonih sorti grožđa tamjanike i prokupca. Od tamjanike proizvode dvije etikete vina – nesanicu i zlatoustu. Nesanicu karakterizira kratka, a zlatoustu duga maceracija. Prokupac buteljiraju pod imenom Stranputica, a osim tih vina dobivenih od autohtonih sorti u ponudi još imaju i cabernet sauvignon barrique koji su nazvali Ponoć, te rose na bazi merlota koji su nazvali La Vie En Rose.
Nakon degustacije vina podruma Tošići natjecatelji su produžili obalom Palićkog jezera prema jugu i stigli do vinarije Petra. A tamo ih je dočekao gudački kvartet koji je svirao klasičnu glazbu. U ponudi imaju klasični i desertni traminac, pinot sivi, pinot crni u klasičnoj i barrique varijanti, te pjenušac dobiven od kupaže traminca, pinot sivi i pinot crni.
Sljedeća postaja je bila vinarija Reljić. Za sada imaju samo jednu etiketu vina, kupažu cabernet sauvignona i merlota koju su jednostavno nazvali Crveno. Osim vina sudionicima maratona su ponudili i visoko kalorijske zalogaje u vidu domaće slanine i kobasice koji su im omogućili da se regeneriraju i nastave utrku.
A nakon toga sljedeća točka, vinarija Zvonko Bogdan bila je vrlo blizu. A tamo je doček uistinu bio na nivou. S lijeve strane ulaza u vinariju nalazi se osam tamburaša, sa Janikom Balažem u sredini, a sa desne strane nalazili su se pravi tamburaši koji su dočekivali natjecatelje sa zvucima panonskih evergreena. Navedene skulpture bila su novina za mene, jer sam zadnji puta vinariju Zvonko Bogdan posjetio koncem prošle godine.
Naknadno sam, u razgovoru sa domaćinima saznao da su postavljeni početkom lipnja ove godine. Naziv Osam tamburaša nosi i znamenita kupaža četiriju bijelih sorti vina – sauvignona (50%), chardonnaya (25%), bijelog pinota (20%) i muškata (5%). No ono što me je oborilo s nogu u vinariji Zvonko Bogdan je crni cuvee pod nazivom Život teče. Riječ je o kupaži merlota, cabernet franca i frankovke. Predobro vino koje ujedno i tako lijepo miriši da Vam ga je naprosto žao ispijati.  

Došavši do vinarije Zvonko Bogdan postali smo svjesni da smo već odradili tri četvrtine utrke, te nam se više nije žurilo. Uživanje u opojnima okusima i mirisima vina Život teče uz zvuke tamburaše i pogled na nepregledne vinograde ultimativno je hedonističko iskustvo. I jedino što čovjek u tom trenutku može poželjeti je da to iskustvo traje što duže, i da život teče što sporije, u laganom ritmu… kako i pjesma po kojoj je etiketa dobila ime kaže. Naravno, tamburaši to najbolje prate.
Ipak smo htjeli završiti utrku u zadanom limitu pa smo se uputili dalje, do posljednje postaje utke uživanja, a to je bila vinarija Tonković koja je svoj štand imala na obali Krvavog jezera. Vinarija Tonković poznata je po revitalizaciji autohtone sorte Kadarke. Kadarka se nekada nazivala Skadarkom jer potječe sa Skadarskog jezera, a u Vojvodini je gotovo nestala pedesetih godina prošlog stoljeća. Sva sreća da se zadržala u susjednoj Mađarskoj čiji su enolozi i pomogli obitelji Tonković da revitaliziraju kadarku. Fantazija je njihovo temeljno vino koje proizvode u nekih tridesetak tisuća butelja godišnje, a Rapsodija se proizvodi od pomno biranog grožđa i puni u tek nekoliko tisuća butelja.
Budući da je utrka bila kružnog karaktera vrlo brzo smo nakon degustacije kadarke vinarije Tonković došli do cilja. Svi sudionici dobili su prigodne medalje, a uživati u vinima i ukusnim zalogajima mogli su nastaviti u degustacijskoj zoni. Odličnoj zabavi pridonijele su i utrke u brzinskom guranju vinskih buradi, kao i koncert sjajne lokalne grupe koja je svirala covere globalnih uspješnica.
Vinski maraton na Paliću definitivno je najintrigantnija vinska manifestacija u Vojvodini. Nema sumnje da će sljedeće izdanje maratona biti još masovnije i zabavnije. A do sljedeće godine maratoncima ne preostaje ništa drugo nego da konstanto vrše kondicijske pripreme i predano treniraju.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *