GOURMET COOKING SHOW U MUZEJU OKUSA

Osječki restoran Muzej okusa bioje poprište zanimljivog gastro događaja koji je na jednom mjestu okupio kuhare ovjenčane michelinovim zvjezdicama, chefove najpoznatijih slavonskih restorana,direktore turističkih zajednica s istoka Hrvatske, gastro bloggere,ugostitelje…

Prvu radionicu pod nazivom „Tapasčapas“ – interpretacija tradicije i tapas na slavonski način vodili su Ivan Đukić, chef restorana Lipov hlad, predsjednik udruge kuhara Osječko baranjskežupanije i nacionalni reprezentativac u kulinaristici, te Andrej Kristek iz osječke ugostiteljske škole. Tapas čapaš je slavonski kanape. Tapas je izvorno nastao u Španjolskoj, riječ je o malim, zalogajnim jelima, koja služe kao prijelaz između glavnih jela, a Ivan i Andre jsu nam servirali tapas na slavonski način. Prilagodba svjetske gastronomske baštine lokalnom ambijentu. U Vojvodini je čapaš sinonim za izrovan kolski put,ali u osječkom slengu predstavlja nešto što se čapa, tj. grabi, dohvaća.

Potom je uslijedila radionica na temu „Sezona na tanjuru i estetika hrane“. Tu su Ivan i Andrej naglasili općepoznatu činjenicu da se u većini hrvatskih restorana, nažalost ne stavlja dovoljan naglasak na sezonske namirnice, kao što se to radi u kulinarskim velesilama poput Italije. Uslijedile su delicije poput slanine sa suhim šljivama, paštete od čvaraka, itd. Sandra Jadek vodila je radionicu „Slatka Slavonija“, a michelinovom zvijezdicom ovjenčan chef Lionel Levy iz Marseillesa je ispričao priču o ljubavi prostora i hrane.

Mihaela Tomić iz Taste of Croatia držao je radionicu o vinima Slavonije i Podunavlja. Iznimno zahtjevna radionica s obzirom da su sudionici trebali kušati sveukupno 26 etiketa vina. Kako i priliči započeli smo sa bijelim vinima, i to sa najraširenijom sortom na ovome podneblju, da ne kažem temeljnom sortom Slavonije, Srijema i Baranje –graševinom.

Graševina je još uvijek nedovoljno valorizirana sorta, a Mihael se svojski potrudio da polaznicima radionice pokaže sve njene varijetete. Prvo su servirane kvalitetne graševine vinarskih mastodonata Belja iz Baranje i Iločkih podruma iz Srijema. To je vino za svaku priliku, i uglavnom se koristi za spravljanje špricera, ali potencijal graševine je puno veći od toga. Uslijedile su vrhunske graševine manjih vinarija iz sva tri hrvatska podunavska vinogorja – vrhunska silver graševina vinarije Kalazić iz Zmajevca, vrhunska graševina vinarije Antunović iz Dalja i vrhunska graševina vinarije TRS iz Iloka.

Nakon graševine uslijedio je chardonnay. Prvo je bio serviran onaj Erdutskih vinograda, a potom chardonnay sur lie vinarije Buhač iz Iloka. Sur lie na francuskom doslovno znači „na talogu“. Ukratko radi se o tome da se vino ostavlja na zdravom i mladom vinskom talogu, te se miješa, u početku intenzivnije, a potom sve rjeđe, a sve s namjerom da se vino obogati plemenitim aromama. Slijedeći je bio chardonnay vinarije Brzica iz Erduta, a potom beljski i onaj vinarije Kalazić.

U kategoriji bijelih kupaža serviran je kalazićev Aureus Mons Blanc, zanimljiva kupaža graševine i sauvignona. Bila su ponuđena i dva rosea, erdutski i rose boutiqe vinarije Süber iz Erduta.

Seriju crvenih vina započeli smo sa frankovkom. Prvo su prezentirane tri frankovke iz Baranje, beljska, te frankovke vinarija Kolar i Pinkert iz Suze. Potom je uslijedila frankovka poljoprivredne zadruge TRS, a na koncu Miraz vinarije Feravino iz Feričanaca. Jenette – Marija Šimić iz Feravina otkrila nam je da je njihova frankovka tražena i u Meksiku, te da frankovku linije dika izvoze čak i u Bordeaux.

U kategoriji crvenih kupaža prvina redu je bio Dualis cuvee vinarije Apostol iz Trnave, potom je uslijedio Cuvve superior vinarije Josić iz Zmajevca, kupaža cabernet sauvignona i cabernet franca i na koncu Feravino cuvee Miraz (frankovka 50%, merlot 30%,cabernet savignon 10% i cabernet franc 10%).

Potom su uslijedili pjenušci, ito vinarije Süber i Grasseco iz Feravina. Pri samom kraju posluženi su traminac vinarije Kalazić iz 2012. godine i traminac Principovac Iločkih podruma, a na samom kraju ove iscrpne prezentacije prezentirano je predikatno vino vinarije Josić dobiveno ledenom berbom graševine.

Nakon sjajne vinske radionice uslijedio je gourmet chef cooking show u kojem su snage odmjerili Tomica Đukić,službeni chef hrvatske nogometne reprezentacije i chef Hotela Osijek, te Lionel Levy, chef Michelin InterContinental Marseille – Hôtel Dieu. Ovoga puta hrvatska reprezentacija je pobijedila francusku. S razlogom smatram ne samo zbog prednosti domaćeg terena, već zbog toga što Hrvatska gastronomija može bez problema konkurirati najpoznatijim svjetskim gastronomskim velesilama

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *