MARTINJE WARM UP U FERIČANCIMA – DAN OTVORENIH VRATA PODRUMA VINARIJE FERAVINO POVODOM BLAGDANA SV. MARTINA

U subotu, 9. studenog povodom blagdana svetog Martina, zaštitnika vinogradara i vinara, vinarija Feravino iz Feričanaca upriličila je dan otvorenih vrata podruma uz mladu frankovku i ostale sorte iz njihovih vinograda, tamburaše i slavonske delicije.

Ova proslava „na domaćem terenu“ organizirana je dva dana prije  Martinja iz praktičnih razloga; bila je riječ o vikendu i suboti najbližoj samom blagdanu, a u ponedjeljak, 11. studenog na samo Martinje Feravino ima prezentaciju svojih mladih vina u glavnom gradu države – Zagrebu. Na taj način je feričanačka proslava bila svojevrsno zagrijavanje za Martinje – St. Martins day warm up.

U Osječko – baranjskoj županiji, kojoj pripadaju i Feričanci postoje četiri vinogorja; krenemo li u pravcu kazaljke na satu to su baranjsko vinogorje na sjeveru, erdutsko na istoku, đakovačko na jugu i feričanačko vinogorje na zapadu županije.

Postoje dva tradicionalna vinogradarska blagdana, Martinje kojim se slavi pretvorba mošta u mlado vino i Vinkovo kojim se obilježava početak nove vinogradarske godine. U sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske više se pozornosti pridaje proslavi Martinja, a u sjeveroistočnim dijelovima naglasak je više na Vinkovu, a kao ilustracija se može uzeti manifestacija Vinkovo u Iloku. Najistočnija masovna proslava Martinja koja traje nekoliko dana i objedinjuje čitav koloplet mikro evenata organizira se u Kutjevu koje je svega nekoliko kilometara zapadnije od Feričanaca.

Cestovna udaljenost od Feričanaca do Kutjeva je tridesetak kilometara, a na putu prema Kutjevu mora se proći i kroz Orahovicu koja je poznata po svojim sjajnim i višestruko nagrađivanim vinima od sorte zeleni silvanac. Feričanci, Orahovica i Kutjevo čine jedan vinorodni trokut, a svaki od kutova tog trokuta nalazi se u drugoj županiji. Kutjevo ima Trg graševine i festival graševine, što i nije čudno imajući na umu da je riječ o najraširenijoj kontinentalnoj sorti. Feričanačko, za razliku od ostalih kontinentalnih vinogorja u kojima listom dominiraju bijele sorte poznato je po dominaciji jedne crne sorte – frankovke.

U čast frankovke ove godine je koncem rujna održan i drugi po redu Festival frankovke koji je objedinio i tri outdoor aktivnosti; planinarsku šetnju pod radnim nazivom „Kroz šume i vinograde“, rekreativnu biciklističku vožnju bike & fun, te trkačku utrku na devet kilometara pod imenom wine run. Trasa te utrke prolazila je i vinskom cestom koja vodi do Goveđe glave, lokaliteta na kojem se nalazi reprezentativan objekt Feravina; vincilirska kuća preuređena u kušaonicu.

Nakon kratke posjete Goveđoj glavi i uživanja u pogledu na vinograde spuštamo se u same Feričance i posjećujemo Stari podrum koji se nalazi na adresi Ferićeva 63. Mlada frankovka ostavlja sjajan dojam. U vinariji kažu da je protekla vinogradarska godina vegetacijski bila zahtjevna; karakterizirale su je velike količine oborina i ekstremno visoke temperature, te učestale izmjene toplog, vlažnog i hladnog vremena. Unatoč tome prilikom berbe grožđa je bilo u izvrsnom stanju, a na crnim sortama grozdovi su bili rastresitiji zbog čega je ovogodišnja frankovka ekstraktnija, aromatičnija i voćnija no što je uobičajeno.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *