Prvu subotu u kolovozu u organizaciji „Mađarske kulturne udruge Pelmonostor – Magyar Kulturális Egyesület Pélmonostor“ održana je manifestacije „Pile i trganci – natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša i spremanju trganaca“.

Za one koji ne znaju Pélmonostor je mađarski naziv za jedini baranjski grad – Beli Manastir, a sve do prije stotinjak godina to je bilo i njegovo službeno ime, dok se pučki nazivao Monoštor, a prefiks „Pél“ (koji najvjerojatnije označava jednu feudalnu obitelj koja je vladala tim krajem) je služio da se razlikuje od Monoštora u susjednoj Bačkoj, s lijeve strane Dunava.

Danima prije same manifestacije grad Beli Manastir je bio prekriven plakatima „Pile + trganci“, a za takvu vrstu manifestacije neobičan i vizualno upečatljiv dizajn zaslužan je Marko Jovanovac iz marketinške agencije „Symbol“ koji potpisuje i vizualni identitet manifestacije HeadOnEast, te vizualni identitet nekoliko turističkih zajednica s područja Osječko – baranjske županije.

Uz plaćanje kotizacije u iznosu od 250,00 kn do 04. kolovoza natjecatelji su si osigurali pile od tri kilograma, kilogram brašna, dva jaja, stol za osam osoba i drva za potpalu, a svoje vještine u kuhanju pilećeg paprikaša u konačnici je odmjerilo tridesetak natjecatelja koji su toga vrelog ranokolovoškog popodneva okupirali belomanastirsku ulicu Matije Gupca.

Fiš paprikaš najpoznatiji je panonski paprikaš, ali osim njega postoje i brojni drugi paprikaši. Na Festivalu tista održanom početkom lipnja u Topolju posjetitelji su imali priliku kušati osim ribljeg paprikaša i paprikaš od ovce, guske i pijetla – Iš fiš, a MKU Pelmonostor već tradicionalno organizira natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša.

Baranja je najpoznatija po specijalitetima od riječne ribe i divljači, ali i delicije od peradi sastavni su dio gastro identiteta Baranje. Po tome je najpoznatiji Vardarac, selo koje se nalazi nekih 25 km jugoistočno od Belog Manastira i u kojem se njeguje stari mađarski narodni običaj Kakasütés, odnosno u prijevodu „prebijanje pijetla“.

U tom mjestu postoji i restoran Darócz, što je također staro mađarsko ime Vardarca, ispred kojeg stoji gigantska statua pijetla i u kojem se mogu kušati delicije kao što su perkelt od pijetla s maminim knedlama ili perkelt od pijetlovih jaja.

Za brendiranje i promociju nekih specifičnih vrsta gastronomije osim restorana nužne su i manifestacije, te zbog toga i postoji belomanastirsko natjecanju u spravljanu pilećeg paprikaša i trganaca koje se ove godine održalo po dvadeset i treći put. A osim fiš paprikaša i trganaca ondje smo imali priliku i kušati primjerice ražnjiće od pijetla, kao i čitav niz slastica

Novina ovogodišnjeg natjecanja je bila ta što se nije ocjenjivala samo kvaliteta pilećeg paprikaša, već i brzina izrade, oblik i tekstura trganaca. Sudili su Zoran i Miloš Dimić, te Renato Fekete. U pripremi trganaca najbolji su bili Marija Lasko, Zlata Đaferovski i Vera Grujić, a u kuhanju pilećeg paprikaša Ištvan Lakatoš, Ivica Doboš i Anuška Palagy.

Nakon dodjele priznanja uslijedilo je veselje uz tradicionalne mađarske pjesme, kako i priliči svakoj pravoj pučkoj fešti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *