ČARDA ANDRIĆ U SOMBORU – MJESTO VRHUNSKIH GURMANSKIH UŽITAKA

Sombor je grad svega sedamdesetak kilometara udaljen od makro regionalnog središta istočne Hrvatske – Osijeka i svega tridesetak kilometara od graničnog prijelaza Batina i prvi je to grad u Bačkoj kada u nju ulazite iz pravca Baranje, a u njemu se nalazi jedna čarda koju svakako vrijedi posjetiti, a riječ je o čardi Andrić

Bačka, Baranja i Slavonija dio su šire Panonske regije i mentalitet ljudi, kao i kulturno – povijesno naslijeđe, te gastro heritologija vrlo su slični, ali opet i donekle različiti, što Bačku i Sombor čine sličnim i poznatim, ali opet i dovoljno intrigantnim za posjetu i istraživanje. Sombor privlači sve više posjetitelja i gastro turista iz Hrvatske, a jedno od mjesta koje bi svakako trebao posjetiti svaki pravi gurman jest i čarda Andrić.

Čarda Andrić jedina je čarda u samom gradu, a smještena je na obali Velikog bačkog kanala koji povezuje Dunav kod Bezdana sa Tisom kod Bečeja, a nastao je prije više od dvjesto godina kao pothvat koji je inicirala tadašnja habsburška monarhija. Na ulazu u čardu primjećujemo tucet mrežastih vreća sa paprikom – jednim od najbitnijih sastojaka za fiš paprikaš s kojim se posebno ponose kao jednim od glavnih aduta njihove gastronomske ponude, a ondje, pored ložišta s kotlićima zatječemo i vlasnika čarde Borislava „Bucu“ Andrića koji nas uvodi u čardu koju „čuva“ papagaj Sky.

„Od kuda papagaj u čardi?“ – možete se zapitati, ali čarda Andrić puno je više od „klasične“ čarde, a to se primijeti već i golim okom jer se ondje klasični rustikalni elementi u uređenju interijera karakteristični za čarde skladno nadopunjuju sa modernijim rješenjima, pa tako u jednom dijelu imamo „standardni“ svijetli, „goli“ strop sa drvenim gredama, a u drugom tamni strop sa mrežom ispod greda na kojoj se nalazi zelenilo i pletene košare.

Kontrasti se iz domene uređenja interijera prelijevaju i u samu gastronomsku ponudu pa tako imaju i bogat izbor jela od morske ribe; škarpina, orada, brancin i zubatac sa roštilja standardi su dio njihove ponude, kao i lignje, spaghetti sa morskim plodovima, te salate od tunjevine i od morskih plodova u kategoriji predjela. U kategoriji predjela imaju i losos kao svojevrsnu poveznicu između riječne i morske ribe jer pojedine vrste lososa se mrijeste i legu u slatkovodnim vodama da bi potom otišle u najbliže more. „Mog mora nema, alʼ ja živim u nadi, da možda ipak negde, srešćemo se još…“ kaže Đorđe Balašević, a u morskim delicijama, usred Panonije možete uživati baš u čardi Andrić.

A što se tiče slatkovodne ribe u čardi su posebno ponosni na svoj riblji paprikaš. U prilog tome da se radi o zaista vrhunskom fiš paprikašu govori i činjenica da je Borislav Andrić dugi niz godina bio i sudac na manifestaciji „Somborski kotlić“ koja svake godine na „Ćelavom trgu“ okupi dvjestotinjak majstora kotlića.

Upravo smo riblji paprikaš kušali u čardi i uvjerili se u njegovu izvrsnost, a posebno raduje činjenica što se on služi sa pravim domaćim tijestom. Možda se taj detalj naoko čini banalnim i samorazumljivim, ali je vrlo bitan i nažalost ne služe sve čarde u okolici domaće tijesto. Kako naglašava Buca Andrić paprikaš kakav oni spravljaju se može kušati u svega desetak lokacija na potezu od Baje do Bogojeva, a sve ono što se nudi  sjeverno i južno od tog poteza na Dunavu je drugačije. Kod njih se pravi „bezdanski paprikaš“, a on se spravlja od šarana kao jedine ili osnovne vrste ribe. Sukladno željama gostiju šaranu se može dodati i malo soma zbog masnoće te štuke zbog osjećaja divljine.

Što se recepture paprikaša tiče gazda Andrić napominje da tu nema nikakve tajne i da je zapravo ključ dobrog fiš paprikaša vatra jer se on kuha na jako visokoj temperaturi, i potrebna su suha i meka drva, a idealna je crvena vrba. Inicijalno se u kotlić stavlja voda, riba, sitno sjeckani luk i sol. Kada sve to zavri dodaje se mljevena začinska crvena paprika i potom se još sve zajedno kuha oko pola sata.

Kao predjelo nam je poslužena riječna marinirana blago dimljena riba, a riječ je o panonsko – podunavskoj deliciji koja se ne može svagdje kušati. Od ostalih delicija od slatkovodne ribe tu su i smuđ, som i šaran u tri iterecije – sa roštilja, te prženi i pohani, te pastrva i kečiga sa roštilja.

Specifičnost čarde Andrić jest i to što se ondje može uživati i u janjetini, te teletini ispod sača i to za razliku od većine drugih ugostiteljskih objekata bez prethodne najave. Od ostalih jela od mesa tu su i svinjska rebarca u medu, biftek, te puretina sa mlincima. Ponudu jela prati naravno i bogata ponuda vina i rakija.

O tome kako je sve počelo Borislav Andrić nam otkriva da je svojevremeno otvorio klasični restoran u centru grada, ali da je smatrao da je Somboru potrebna i čarda jer brojni Somborci su u potrazi za ribljim užicima išli put Bezdana i Kupusine, a i brojni turisti su bili začuđeni činjenicom da u Somboru ne postoji čarda, odnosno mjesto na kojem mogu uživati u delicijama od riječne ribe.

A kad smo već kod turizma i turista obitelj Andrić posjeduje i garni hotel u centru grada pa ako planirate vikendom „zarondati“ u čardi uz tamburaše ili ići u višednevni obilazak Gornjeg Podunavlja (bački pandan baranjskom Kopačkom ritu) u njihovom hotelu možete prespavati, odnosno uzeti ga za bazu tijekom boravka u ovom dijelu Panonije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *