GRAŠEVINA CROATICA MASTER CLASS

Graševina Croatica udruga je vinara koja okuplja vinare s područja sjeveroistočne Hrvatske, odnosno s područja Slavonije i Baranje, a dominantna vinska sorta na ovom području jest upravo graševina. Ona se uzgaja na više od 4300 ha. Godišnja proizvodnja graševine iznosi više od 200 tisuća hektolitara godišnje, odnosno više od 20 milijuna litara vina.

Koncem studenoga udruga Graševina Croatica  koja djeluje od 2012. godine, podržavajući i koordinirajući strateške ciljeve razvoja kvalitete i promocije regionalnog vinarstva, organizirala je dvodnevno studijsko putovanje za vinske profesionalce u sklopu kojeg su posjećene vinarije Kolar, Belje, Markota, Krauthaker i Enosophia, te održan graševina masterclass u čepinskom resortu Terra negra.

Kao što je već rečeno prva postaja studijskog putovanja bila je vinarija Kolar koja se nalazi u pitoresknom baranjskom mjestu Suza koje je praktički spojeno sa vinskom prijestolnicom Baranje – Zmajevcem. Obitelj Kolar među prvima u Baranji počela je vinarstvo nadograđivati turizmom, pa tako sada posjeduju i restoran internog tipa, smještajne kapacitete i ciklo turistički kamp, a sve te tri komponente objedinjene su pod imenom „Suza Baranje – Baranya Könnye“, a objedovanje i degustacija njihovih vina u vinskom podrumu ukopanom u lesno Bansko Brdo doživljaj je za sebe. Za ručak poslužen je perkelt od riječne ribe čija je ljutina bila tako izbalansirana da bude ugodna svakom nepcu.

Vinarija Belje pak stožerna je baranjska vinarija. Njihova nova, moderna vinarija smještena je u baranjskom selu Kamenac, a u Kneževim Vinogradima nalazi se njihov stari vinski podrum iz 1526. godine u kojem vino odležava u drvenim bačvama. U starom podrumu održana je radionica „Sweet & sour“ za koju je dizajnerica deserta Ana Pačar pripremila čitav niz čarobnih slastica, koje je s vinima sljubio sommelier Ivan Jug.

Na radionici u starom beljskom podrumu pred premijerno je predstavljen i Goldberg Ruby – kupaža izbornih berbi frankovke i merlota. Uslijedio je i obilazak starog podruma kojeg krasi i portret utemeljitelja Belja princa Eugena Savojskog, a tijekom obilaska prisutnima je pokazana i najstarija butelja iz vinske arhive Belja. Radi se o cabernet francu iz 1949. godine.

Središnji događaj ovog dvodnevnog study tripa bila je Graševina masterclass koju je također održao Ivan Jug u resortu Terra negra Jedan od ciljeva ove radionice zasigurno jest bio i pokazati različite finalne oblike koje vino od graševine može poprimiti. Bio je tu pregršt ponajboljih slavonsko – baranjsko – srijemskih graševina počevši od slavonskih graševina Galić i Krauthaker do ponudavskih graševina Iločkih podruma i Jasne Antunović Turk. Ovaj masterclass pratila je i sjajna večera iz kuhinje restorana Crna svinja, a koja je primjerice uključivala i delicije od ptice biserke.

Drugi dan putovanja započeo je s posjetom pleterničkoj vinariji Markota gdje je održana radionica Charcuterie brunch & wines – sljubljivanje suhomesnatih delicija sa odabranim vinima vinara okupljenih u udrugu Graševina Croatica. Za pripremu delicija bio je zadužen chef osječkog restorana Lipov hlad Ivan Đukić, a za njihovo sljubljivanje s vinima pobrinuo se sommelier Darko Lugarić.

Sljedeća radionica pod nazivom „Meet pinot noir“ održana je u kutjevačkoj vinariji Krauthaker pod vodstvom dr.sc. Josipa Mesića sa požeškog veleučilišta. Na toj radionici bilo je riječi o povijesti i vrhunskim potencijalima sorte pinot crni u kutjevačkom vinogradu. Na toj radionici mogli su se kušati pinoti crnih različitih proizvođača vina iz Kutjeva, a vinarija domaćin radionice – Krauthaker nudila je i vertikalno kušanje, počevši s berbom iz 2015. godine.

Treća i posljednja postaja drugog dana putovanja bila je vinarija Enosophia u Feričancima. U starom podrumu vinarije održana je radionica „Single & blends reds“ pod vodstvom Darka Lugarića koji je okupljene vodio kroz vrlo slojevitu i kompleksnu prezentaciju crnih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja u pogledu apelacija, položaja vinograda i stilova vina. Inače, od svih vinarija okupljenih u udrugu Graševina Croatica upravo vinarija Enosophia ima najviše nasada vinograda zasađenih crnim sortama vina. Nakon radionice uslijedio je ručak u kuriji Mihalović. Riječ je o budućem heritage hotelu sa sedam soba koji će posjetiteljima pružati vrhunske hedonističke užitke.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *