Za Dan voda i Dan šuma počistili 30 tona otpada s obale Dunava u Batini

U sklopu obilježavanja Svjetskog Dana voda i Svjetskog dana šuma, koji se obilježavaju 21. i 22. ožujka, očišćena je od otpada obala rijeke Dunav na Zelenom otoku u Batini. Akcija čišćenja je započela 23. ožujka u jutarnjim satima na Zelenom otoku u Batini s početkom u 08:00 sati i trajala je do 13:00 sati. Više od 100 sudionika se okupilo s ciljem u čišćenja obale Dunava što je rezultirao uklanjanjem impresivnih 30 tona otpada.


Općina Draž i Hrvatske šume u suradnji s Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om i
Osnovnom školom Draž, po drugi put je bila glavni organizator ove hvalevrijedne akcije čišćenja. Uz navedene javne institucije, u akciji su sudjelovali i Lovačko društvo “Fazan” Batina, Lovačko društvo “Sokol” Topolje, športsko ribolovna društva, vatrogasna društva, sportske udruge, udruge roditelja s djecom, udruga Zeleni otok, udruga bikera IPMC Batina, Kulturno – umjetničko društvo „Baranjski Šokci“, Mladež HDZ-a te mnogobrojni volonteri i mještani općine.


Svjedoci smo kako svake godine Dunav nosi sve veće količine smeća koje neodgovorni i nesavjesni pojedinci odbacuju u šumama i livadama koje se nalaze u naplavnom području rijeke. Stoga je glavni cilj ove akcije je podizanje svijesti o pravilnom odlaganju otpada i važnosti očuvanja okoliša i vodnih resursa kako bismo sačuvali prirodu, šume i vode. Načelnik Općine Draž, Stipan Šašlin, izrazio je zahvalnost svim sudionicima akcije te istaknuo važnost podizanja svijesti o očuvanju okoliša.


Također, među prisutnima su bili Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma podružnice Osijek, upravitelj Šumarije Radomir Putnik, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu u Osijeku Željko Kovačević, direktor Baranjske čistoće Damir Paulić i voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Baranja“ Darko Brnić Levada koji su svi izrazili zadovoljstvo održavanjem ove akcije i postignutim rezultatima. Istaknuli su kako se u svojim poslovima svakodnevno susreću s problemom neodgovornog odlaganja otpada i odlaganjem otpada u šume i rijeke te će iz ovog razloga nastaviti sudjelovati u ovakvim akcijama i u budućnosti.


Važnost provođenja ovih akcija očituje se u podizanju opće svijesti o nužnosti očuvanja prirode.
Poseban naglasak stavlja se na oblikovanje svijesti kod najmlađih jer je ključno da shvate posljedice neodgovornog ponašanja pojedinaca. Jedan od važnih ciljeva ove akcije je potaknuti upravo mlade generacije da razviju osjećaj odgovornosti prema prirodi i zajednici te da preuzmu aktivnu ulogu u njezinu očuvanju.


„Čista voda i čista šuma – zdrava i sretna zajednica!“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *