RESTORANI KRALJEVSKOG GRADA BIOGRADA SPREMNO DOČEKUJU TURISTIČKU SEZONU SA FENOMENALNIM DELICIJAMA

Biograd na Moru srce je Jadrana; nalazi se na sredini hrvatske jadranske obale. Nadaleko poznata nautička i turistička destinacija odlučila je svoju gastronomsku ponudu dodatno unaprijediti kroz projekt Gastronomski brendovi grada Biograda – školjke kunjke; jela s prošekom; Kraljevska jela u kraljevskom gradu kojeg provodi domicilna turistička zajednica u suradnji sa prekaljenom promotoricom hrvatske gastronomije Karin Mimicom.

photo by Rino Gropuzzo

Početkom travnja ove godine održane su edukativne radionice za ugostitelje grada Biograda koji sudjeluju u projektu gastronomskog brendiranja grada Biograda i jačanja njegove vidljivosti na gastronomskim kartama, a sredinom svibnja upriličen je trodnevni press trip tijekom kojeg su okupljeni novinari/bloggeri/influenceri mogli dobiti i osobni uvid navedene radionice oplemenile biogradsku gastro ponudu.

Sve je započelo u utorak, 14. svibnja okupljanjem u resortu Crvena luka pjenušcem dobrodošlice i degustacijom delicija iz njihova restorana Mamma Rosa. Prezentirani su burger od škampi i kozica, tjestenina Crvena luka – morska carbonara, te biogradska teča – brudet svježe ribe, škampa i školjki s dodatkom kozica.

Iz resorta otisnuli smo se ka centru grada i nakon smještaja u hotelu Inn krenuli pješice u istraživanje biogradskih gastronomskih oaza. Prva destinacija je bio Dining & Bar Bouqeron gdje smo kušali domaće pljukance sa zadarskim tartufom, rižot od škampi i domaćih šparoga, biftek u umaku od prošeka s brusketom, odrezak sabljarke sa palentom, ljutikom, kremom od inćuna i kapara, te suhe smokve u prošeku uz ponudu lokalnih craft piva zadarske zadružne pivovare Brlog.

Od svih tih delicija naravno treba i odahnuti, a to smo i učinili posjetom Centru za održivi turizam Biosfera. Ovaj centar prostire se na četiri etaže i 800 metara četvornih prostora. Na etaži u prizemlju promoviraju se zaštićena područja PP Vransko Jezero, PP Telašćica i NP Kornati.  Na prvom katu postoje dvije multimedijalne višenamjenske sobe u kojima se prezentiraju NP Paklenica i PP Velebit. Sve te prirodne ljepote nalaze se u okolici samog Biograda.

Nakon predaha uputili smo se u pizzeriju – spaghetteriju Cassa Vechia koja nam je prezentirala svoj morski pijat sa slanim i mariniranim inćunima, dimljenom sabljarkom i gamberima, te paštetama od tune i bakalara. Oduševio nas je i Biograd smash jam burger s marmeladom od crvenog luka i prošeka. Budući da je riječ o pizzeriji poslužili su nam i pizzu sa dimljenom sabljarkom, a sve to bilo je sljubljeno sa Brlog pivima i vinima ekološke vinarije Jokić.

U CARSTVU KUNJKI

Sljedeća gastro oaza koju smo posjetili je bila konoba Kampanel. Ondje smo imali detaljno upoznavanje sa školjkom kunjkom, počevši od samog čišćenja. Riječ je o rijetkoj i delikatesnoj školjci čiji je latinski naziv arca noae, a pučko ime „pizdica“.Simbol su Pašmanskog kanala koji se nalazi nasuprot Biograda, a svojevremeno su se koristile i kao građevinski materijal. Imaju specifičan okus u veliku prehrambenu vrijednost sadržavajući mnoštvo proteina, magnezija, vitamina, selena i zdravih omega 3 masnih kiselina. Zanimljiva jest i činjenica da su kunjke zapravo prilično nestalna pojava; u dvadesetom stoljeću su nekoliko puta nestajale, pa se opet pojavljivale. Ne gode im jaki valovi pa se mogu naći na pozicijama zaštićenim od jačeg udaranja mora, na dubinama od jednog do deset metara gdje su pričvršćene za šljunkovito dno. Beru se rukama ili posebnom kukom koja se zove kunjkar. Često žive u simbiozi s narančastom spužvom koja ih pritom prekriva. Ona može imati neugodan miris joda. Prije konzumacije, za razdvajanje dvije polovice ljušture treba izvući čep koji ih spaja. Kušanjem kunjki možete savršeno doživjeti more. Njihova struktura omogućava i dužu termičku obradu, a pripremaju se na buzaru, na lešo, na žaru, a od njih se spravlja i rižoto. U više od trećine restorana koji sudjeluju u projektu gastronomskog brendiranja Biograda možete uživati u delicijama od kunjki, a ti restorani su abecednim redom Barba, Beštek, Daniela, Europa i Riva.

U Kampanelu su nam poslužili rižot od kunjki, a uz to smo kušali i carpaccio od tune s pinjolima, tjesteninu s butargom od cipla, te tjesteninu s morskim ježom. Prvi dan naše biogradske gastronautičke odiseje započeli smo prispijećem u Crvenu luku, a završili isplovljavanjem iz nautičke luke brodom Sv. Šime koji nas je odveo na plovidbu po Pašmanskom kanalu uz degustaciju brloških pivi Plavuše, Neposlušne i Špurije, maraštine, svrdlovine, pošipa i sauvignona vinarije Bora, te pršuta, šokola i kobasice pod imenom Zadarska divenica zadarske mesnice Lukin. Za one koji ne znaju valja napomenuti da je šokol suhomesnati specijalitet dobiven od mesa svinjske vratine karakterističan za Nin.

Nakon plovidbe u znaku dalmatinske pisme i (opetovano) ambijentalnih delicija & nektara i sljedeći dan smo nastavili u istom ritmu. Restoran Arkada smješten je na šetalištu Dražice, a ondje su nas dočekale jadranske kozice s biogradskim makaronima, tj. paštom preko prsta, kraljevske sipe s mladim bobom u prošeku, te kraljevska morska plata, a sve to je bilo sljubljeno s vinima poljoprivredne zadruge Svirče.  Kad smo već kod kraljevskih jela, treba reći i zašto je Biograd kraljevski grad. U njemu je 1102. godine okrunjen hrvatsko – ugarski kralj Koloman.

Naša sljedeća gastro destinacija jest restoran Riva gdje nas dočekuju dvije delicije od kunjaka – kunjke lešo i kunjke rižoto, te opet i jedno „kraljevsko jelo“ – janjeća koljenica. U idućem restoranu pod imenom Daniela čeka nas pak kraljevska biograjska buzara, te biograjski brudet s prošekom i kraci hobotnice marinirani u prošeku.

Predah od gastronomskih delicija pružio nam je Zavičajni muzej Biograd gdje smo saznali sve što nas je zanimalo o ambijentalnom povijesti toga kraja. Nakon muzeja opet kunjke i opet nešto kraljevsko; u restoranu Europa dočekale su nas kunjke lešo i sa grila, kraljevski rižoto, te pašticada. Sljedeći gastro point na redu je bila pizzeria Beštek.

Prezentirali su nam svoj specijalitet pizza „Dima“ koja sadrži dimljeni pršut od tune, dimljenu sabljarku i dimljene dagnje, kao i pizzu „Crna kraljica biogradskog mora“ koja se sastoji od mozzarele, sipe kuhane u prošeku i crnilu, slanutka i cherry rajčica. Kušali smo i bruschette s dimljenom sabljarkom i tunom, motrom i emulzijom od prošeka i aceta balsamica, cheesecake sa šumskim voćem i prošekom, biramissu (tiramisu s crnim pivom lokalne pivovare) i naravno nešto kraljevski – kraljevsku salatu. Konoba Barba ponudila je ribu iz vlastitog ulova – inćune Barba na brudet, platu plave ribe, hobotnicu pod pekom i naravno kunjke.

Veliko finale drugog dana biogradske gastronomske odiseje odigralo se u restoranu Marina Kornati gdje su tartar od tune i biftek tartar, ravioli punjeni oboritom ribom i paškom skutom u ribljem demiglaceu, sabljarka, orada i lignja sa žara, slatki kupus na dalmatinski, te pijane smokve sljubljivana sa vinima Maraština, rosé i crljenak vinarije MasVin iz Polače.

Trećeg dana naše gastro odiseje posjetili smo i zabavni park Dalmaland uživajući u brojnim adrenalinskim atrakcijama, kao i u gastronomskim delicijama poput kraljevskog zabatka i dalmatinske pašticade sporo kuhane s morskim kamenom u umaku od prošeka. Ondje smo kušali i fenomenalan koktel „Dalmacija u mom soku“ koji se sastoji od loze, svježe cijeđenog soka od limuna, soka od naranče, sirupa od kadulje, maslinovog ulja, meda i krastavca.

U tri dana provedena u Biogradu uvjerili smo se da je riječ o uistinu kraljevskoj destinacije. Posjetite Biograd i uvjerite se i sami.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *