CROGOURMET 365 – OSJEČKI MUZEJ OKUSA UGOSTIO KUHARE OVJENČANE MICHELINOVIM ZVIJEZDICAMA

 
    written by Mario Jukić
    photo   by Muzej Okusa

Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom u 2017. godini organizira ukupno četiri radionice u sklopu projekta ˝Hrvatska 365 Gourmet˝. Cilj navedenih radionica je sudionicima osigurati vrhunski edukativni sadržaj te informacije o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije, uključujući i marketinške trendove. Prva radionica održana je u Splitu 6. lipnja, druga u 14. lipnja u Opatiji, a treća 9.11. u Osijeku u Muzeju Okusa, najboljem restoranu Slavonije i Podunavlja. 

„Iznimna je čast Muzeju okusa, kao najboljem restoranu Slavonije i Podunavlja da je bio domaćin ovakve manifestacije, koja je po prvi puta održana u Slavoniji. Sjajan je osjećaj kuhati zajedno s vrhunskim svjetskim imenima u kuhinji Muzeja okusa.“,istaknula je Mirta Glavašić, voditeljica marketinga Muzeja Okusa.

Program je sadržavao interaktivne prezentacije u kojem su iskusni i nagrađivani svjetski kuhari prenosili svoja iskustva, znanja i kuharska umijeća.

Chef Lionel Levy iz Marseillea, pričao nam je o očuvanju i identitetu tradicionalne kuhinje te kako suvremenim tehnikama osvježiti jelovnik. Njegova poruka je bila „Branite recepte predaka!“ Naglasio je da je francuska kuhinja iako ima ogromno tradiciju svojevremeno bila pod jakim utjecajem stranih kuhinja, posebice španjolske, ali su se uspjeli otrgnuti tim utjecajima i vratiti se korijenima.

Lionel Levy u Toulouseu završio je ugostiteljsku školu i potom je duži niz godina radio u Parizu uz slavnog Alaina Ducassea. 1999. godine otvorio je svoj prvi restoran u Marseilleu gdje je radio prvenstveno sa domaćim proizvodima lokalnih ribara i poljoprivrednika oslanjajući se na regionalne, mediteranske recepte. 2005. godine dobio je i prvu michelinovu zvijezdicu. 



Potom je prodao dobro uhodani prvi restoran i jednu staru bolnicu u Marseilleu preuredio u hotel Dieu i zaposlio 48 ljudi. I u novom restoranu je slijedio dobro prokušanu formulu da gastronomija mora u potpunosti biti ukorijenjena u domaću kulturu i kuhinju. U Marseilleu je inicirao osnivanje asocijacije Gourmediterranee koja okuplja sve restorane koje njeguju takav koncept, počevši od običnih pizzerija, do restorana sa michelinovim zvijezdicama.

Večer prije je bio na večeri gdje je kušao perkelt od ribe. To ga je nagnalo da ovaj tradicionalni panonski specijalitet malo modificira, te je tjesteninu sa prženom slaninom izmiksao zajedno sa vrhnjem u blenderu, te time dao ribljem perkeltu jednu novu dimenziju.

Chef Filipo Saporito čije prezime inače u prijevodu s talijanskog jezika „ukusan“. Dolazi iz gastronomske regije Toskane, a sicilijanskih je korijena. Okrunjen je s jednom Michelinovom zvjezdicom. Naglasio je kako trebamo biti otvorenog uma i inspiraciju trebamo tražiti u lokalnim namirnicama i prikazati svoj karakter kroz hranu. Naglasio je da Toscana kao turistička regija ima i kulturu i povijest, ali da je dobra hrana ipak glavni motiv turističkih dolazaka.

Chef slastičar Yoan Dessarzin zastupnik je strpljenja i i strasti prema poslu.Vjeruje kako je potrebno vremena da bi se prikupilo znanje i iskustvo za kvalitetan nastavak rada i stvaranja novih slastica.
U nastavku se pridružio i Gabriel Vasquez, gastro – marketinški konzultant istaknuvši da trebamo prenijeti realan trenutak naše svakodnevnice u restoranu. Ukazao je na marketinšku snagu društvenih mreža i kako možemo emociju prikazati kroz priču koja prikazuje našu viziju i vrijednosti koje zastupano.

Mira Šemić ugodno nas je iznenadila svojim poznavanjem vina, a poseban naglasak tijekom prezentacije bio je na sljubljivanju hrane i vina. Također spomenula je da i veliki dio naših autohtonih sorti poput graševine i frankovke mogu se mjeriti sa svjetski poznatim sortama vinima. Mira je diplomirala je na WSET-u (Wine and Spirit Educational Trust), jednom od najpoznatijih međunarodnih vinskih programa sa sjedištem u Londonu. Ujedno posjeduje i titulu sommeliera 3. stupnja. Vodi i organizira ‘Malu vinsku školu’ u Ljubljani. Organizira i vodi brojne radionice i edukacije širom svijeta, te je stručni suradnik slovenskih novina ‘Pet zvezdic’ i ‘Slovenske novice’. Radi kao konzultant i savjetnik za ugostiteljske objekte kojima pruža pomoć pri sastavljanju vinskih karti, spajanju vina s ponudom hrane, kao i edukacije osoblja. „O vinima stalno treba učiti, ali u njima treba i uživati. Vino se nikad ne pije radi žeđi, nego radi zadovoljstva“, rečenica je koju voli često ponavljati.
Sandi Paris, hrvatski sommelierski profesionalac naglasio je da trebamo obratiti pozornost na namirnicu, na  prilog i umak. Vino kao prehrambeni proizvod bitna je stavka koja daje visoki značaj sljubljivanju hrane i vina. Sandi Paris profesionalno se bavi vinima već 22 godine, čak četiri puta je bio pobjednik prvenstava sommeliera Hrvatske. Član je upravnog odbora Hrvatskog sommelierskog kluba i jedan od ocjenjivača vina i sommeliera na raznim natjecanjima.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *