ODRŽANA RADIONICA NA TEMU PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE TURISTIČKE PONUDE NA RUTI RIMSKIH CAREVA I DUNAVSKOM PUTU VINA

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije u suradnji s Dunavskim centrom za kompetenciju organizirala je 5. rujna radionicu na temu podrške razvoju inovativne turističke ponude na Ruti rimskih careva i dunavskom putu vina.

Radionica je održana u prostoru Udruženja obrtnika Osijek, a okupila je slavonsko – baranjske turističke djelatnike; vlasnike turističkih agencija, smještajnih kapaciteta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, djelatnike turističkih zajednica, županijske razvojne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Muzeja Slavonije, konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture, vinare, turističke vodiče i bloggere.

Dunavski centar za kompetenciju je osnovan 2010. godine kao udruženje turističkih subjekata iz svih 10 podunavskih zemalja. Njegovi primarni zadaci su poticanje razvoja i promocija održivog turizma u dunavskoj regiji, te jačanje ekonomskog razvoja zajednica duž najraznolikije rijeke na svijetu. Od osnivanja članstvo ove  asocijacije poraslo je o početna 22 člana – osnivača na devedesetak članova. Članovi iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine dolaze iz javnog, privatnog i nevladinog sektora čineći DCC jedinstvenom međusektorskom organizacijom. Aktivnosti Dunavskog centra za kompetenciju u skladu su sa ciljevima Strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).

Ruta rimskih careva i dunavski put vina jedna je od 33 kulturne rute certificirane od strane Vijeća Europe, te obuhvaća lokacije rimskog nasljeđa od obala Jadranske obale do Karpata i delte Dunava. Riječ je o 23 lokaliteta sa rimskom baštinom, od toga je 3 lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a. Rezultat je uspješnog partnerstva institucija i organizacija iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunjske i  Bugarske.

Radionica održana u četvrtak, 5. rujna u osječkom udruženju obrtnika dio je projekta SDITOROMAN kojeg financira Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća Europske Komisije (EASME), a partneri na projektu su Dunavski centar za kompetenciju iz Beograda, HISTODIAN iz Nizozemske, agencija MASCONTOUR iz Njemačke, ministarstvo turizma Rumunjske, Zsolnay heritege management iz Mađarske, te regionalni povijesni muzej iz bugarskog grada Ruse i Narodni muzej iz srbijanskog grada Zaječara.

Ova radionica rađena je s lokalnim turističkim akterima s ciljem razvoja lokalnog „hub-a“ iliti klastera proizvoda unutar kulturne rute Put rimskih careva i dunavska rimska ruta. Tijekom seminara bilo je riječi o formiranju i razvoju „hub-a“, njegovoj svrsi, te benefitima koje imaju članovi takvog kluba. U okvirima zamišljenog „hub-a“ zajednički bi svoje usluge turistima trebali ponuditi predstavnici turističkih zajednica, vinarija, restorana, smještajnih kapaciteta, zanatlija, udruga, te osobe koje se bave izradom suvenira i kreativnim industrijama.

Predavači i moderatori na ovoj radionicu su bili Danko Čosić, Dejan Veselinov i Jasmina Beljan – Iskrin iz Dunavskog centra za kompetencije – Danube competence centar (DCC).

Danko Čosić široj javnosti je poznat kao autor političkog trilera „Van cirkulacije“, dugogodišnji je zaposlenik Dunavskog centra za kompetenciju, Dejan Veselinov prije DCC-a radio je u turističkoj organizaciji grada Beograda, a Jasmina Beljan – Iskrin dugi niz godina vrlo uspješno je vodila turističku organizaciju općine Sremski Karlovci.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *