ĐAKOVO CRAFT BEER FEST – ISPRAĆAJ LJETA U ZNAKU ZANATSKOG PIVA I PRVI PRAVI SLAVONSKI CRAFT FESTIVAL U KORONA GODINI

written by Mario Jukić, photo by https://moje-djakovo.com/

Posljednji ljetni vikend održan je u Đakovu festival zanatskog piva – Đakovo craft beer fest. Pivo se naravno pije tijekom cijele godine, ali zbog svog osvježavajućeg djelovanja ipak je to piće koje najviše prija u toplim ljetnim mjesecima i zato je đakovački festival craft piva bio idealan ispraćaj dugog toplog ljeta.

Krenimo prvo od lokacije. Đakovo je srce Slavonije i to nije samo puka fraza; autocestom je spojeno sa dva najveća slavonska grada – Osijekom i Slavonskim Brodom i nalazi se na pola puta između njih, od svakog je udaljeno pedesetak kilometara i đakovačko područje čini prijelaznu zonu između podravske i posavske Slavonije. Od ostala dva slavonska županijska središta, Vukovara i Požege udaljeno je sedamdesetak kilometara i također čini prijelazno područje između brdske i ravničarske Slavonije. Krajnji obronci Krndije dopiru do Đakovštine i poslije Đakova ustupaju mjestu monotoniji nepregledne panonske ravnice. Osim zbog geografskog položaja Đakovo zaslužuje titulu Srca Slavonije i zbog toga što se tamo ponajbolje može osjetiti duh izvorne slavonske tradicije. Za razliku od ostalih mikroregionalnih centara Đakovo nije „usisalo“ sela u neposrednoj okolici, ona su u pravilu velika i nerijetko imaju i nekoliko tisuća stanovnika. Malo ljudi zna da primjerice Strizivojna ima najdužu ulici u cijeloj državi, dugu 7.8 kilometara…

A sad nešto o mikrolokaciji. Đakovački festival craft piva održan je u predivnom Strossmayerovom parku. Riječ je o zelenoj oazi praktički u centru grada uz koju se nalazi najveća gradska znamenitost – katedrala bazilika svetog Petra. Svaki pivar koji je sudjelovao na festivalu imao je svoju drvenu kućicu, sve kućice su bile postavljene u krug, a u sredini su se nalazili improvizirani stolovi i stolice za posjetitelje u obliku plasteva sijena i panjeva. Prava slavonska i šumska atmosfera koja nudi spas od vrućina. A sam prostor je toliko prostran da tijekom i najveće navale posjetitelja nije bila prevelika gužva. Svatko je mogao uživati u svome pivu bez bojazni da će ga netko udariti laktom i nehotice mu prosipati pivo.

A sad nešto o samim pivarima, odnosno sudionicima festivala. Okupili su se ponajbolji craft pivari iz cijele Slavonije, a i šire. Iz Osijeka su došli veterani iz pivovare Legionar, kao i mlade snage na hrvatskoj craft sceni kao što je Mali Div. Iz Slavonskog Broda je došla pivovara Popster koju vodi Dražen Dujak Pop koji je ujedno i predsjednik Brodske udruge pivara. Kao i kod mnogih prije njega otvaranje craft pivovare je bio logičan nastavak homebrewing priče. Lijepo je kada kuhaš dobro pivo za sebe i ekipu, ali je još ljepše kada to odlučiš podijeliti i sa širokom pivarskom publikom. Iz Vukovara je došla craft pivovara Walkow, iz Sičica kod Nove Gradiške pioniri craft pivarstva u Hrvata pivovara Bošnjak. Iz Našica je došla pivovara Stric čije uratke u točenom obliku osim povremeno na festivala poput ovog u Đakovu uvijek možete kušati u Beergardenu koji se nalazi preko puta ulaza u našičku bolnicu. Iz Zagreba je došla pivovara PriMarius, a iz Zaboka najbolja hrvatska craft pivovara Nova Runda. I naravno tu je bila domaća đakovačka pivovara Black hat.

E sad nešto i o pivima, jer zbog toga smo ipak i došli. Kroz dva dana festivala kroz točionike je prodefiliralo nekih tridesetak različitih pivskih stilova. Naravno da nismo mogli kušati sve jer ne bi imalo niti smisla (degustiranje craft piva je kao testiranje parfema), ali izdvojiti ćemo one koje smo degustirali, pa poredajmo ih prema postotku alkohola. PriMarius CjePivo je svijetli lager sa 4.8% alkohola i 28 jedinica gorčine (IBU) i osim što svojim nazivom sjajno ironizira aktualni trenutak nudi i odlično osvježenje. Njihov Blagoslov sa 5.4% alkohola je american pale ale u kojem se nalaze hmeljevi mosaic, galaxy, simcoe i columbus. Nešto manji postotak alkohola, točnije 5.3% ima Legionar milk stout, a riječ je o crnom pivu blage gorčine koje je kremasto zbog primjesa laktoze, a odiše aromama čokolade, kave i paljevine. Gefufna osječke pivovare Mali div je india pale ale sa 6.2% alkohola i 53 IBU. Hill 438 jedna je od posljednjih uspješnica Nove Runde sa 6.3% alkohola i 70 IBU. Riječ je o american style IPA-i koja je rađena sa eksperimentalnim hmeljem HBC 438 koji je  iz eksperimentalne faze izašao upravo u trenutku promocije tog piva, te je tada preimenovan u sabro. Osim ovog vrsta hmelja sadrži i hmeljeve centennial, citra i mosaic. Svako njihovo pivo ima neku specifičnu priču, pa je tako Hill 438 hommage filmu Big Lebowski. Black IPA pivovare domaćina Black hat sa 7.9% alkohola i aromama citrusa, tropskog voća, ali i karamele prava je bomba.

Cijena piva je bila prava festivalska, od 15 do 20 kuna za veliku dozu od pola litre ili od 10 do 15 kuna za malu dozicu od 0.3l. Posjetitelji su mogli degustirati pivo iz plastičnih čaša, ali također i kupiti festivalsku staklenu čašu koja osim što ima trajnu uporabnu vrijednost (ili dok se ne razbije) predstavlja i sjajan suvenir. Za gastronomsku dimenziju festivala pobrinuo se American Joy, a da sve bude u pravom slavonskom štihu njihove uratke s američkim predznakom smo sljubljivali sa novim umakom iz linije Slavonsko zlo nazvanim Red widow – bhut jolokia, a koji je hommage staroj legendi o crvenoj udovici Ilonki. Na festivalu su se dijelili i friški slavonski čvarci koji uz pivo bolje sjedaju no klasične grickalice.

I na koncu nekoliko riječi o organizatorima. Idejni začetnik i glavni organizator je Senka Presečan Matijaković iz đakovačke pivovare Black Hat. Za one koji ne znaju Senka je svojedobno preuzela, preselila u Đakovo i revitalizirala osječku craft pivovaru Black  hat, a osim što sama obavlja sve poslove u njoj, počevši od nabave, proizvodnje, punjenja, distribucije, marketinga, itd., itd. paralelno odgaja i troje male djece. Prava heroina – žena, majka, pivarica!

Na svu sreću naišla je i na razumijevanje i potporu lokalne zajednice, grada i domicilne turističke zajednice pa je sve na kraju bilo na vrhunskoj razini. Ove godine otkazani su već etablirani pivski festivali u Slavonskom Brodu, Osijeku, Požegi, Daruvaru, ali eto na svu sreću pojavio se jedan novi za kojeg smo uvjereni da ima sjajnu budućnost pred sobom. Senka je organizirala predivan i nezaboravan ispraćaj ljeta svim pravim pivopijama i pivofilima i prvi pravi slavonski craft beer festival u korona godini. Doduše, tjedan dana ranije u Vinkovcima je održan Beeram domaće, ali zbog činjenice da na njemu pivo nisu točili sami pivari, i zbog svega nekoliko piva na točionicima to se ne može smatrati festivalom, već u prvom redu pivskom fešticom. No zato su Senka i Đakovo spasili stvar. Hvala im!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *