ANTUN VIDAK – MAJSTOR MARINIRANE RIJEČNE  RIBE

Marinirana riječna riba jedna je od gastro ikona Panonije, baš kao i recimo kulen. No dok proizvođača kulena ili kulina ima uistinu velik broj, pa i manifestacija posvećenih kulenu ljude koji proizvode mariniranu riječnu ribu može se doslovce nabrojiti na prste.

Tu prazninu donekle nadomješta PP Orahovica sa svojim dimljenim filetima šarana. No kao što postoji razlika između industrijskog kulena i onog sa malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tako postoji naravno i razlika između industrijske i „domaće“ marinirane riječne ribe. U Baranji postoji jedan mali proizvođač u Batini i jedan u Kopačevu, a s druge strane Dunava, u Bačkoj najpoznatiji je Antun Vidak iz Bačkog Monoštora.

Bački Monoštor zovu „selo na sedam Dunava“ – da biste do njega došli morate preći neki od mostova jer je s jedne strane okruženo „živim Dunavom“, a sa svih drugih dunavskim kanalima i rukavcima, a isto tako i „biser Gornjeg Podunavlja“ i stoga nije čudo da to skrovito, divno vojvođansko mjesto ima i svog majstora marinirane riječne ribe.

A Bački Monoštor uopće nije daleko, udaljen je svega nekoliko kilometara zračne linije od vinske prijestolnice Baranje Zmajevca, a cestom, „obilaznim putem“ se od Zmajevca do Monoštora može doći za dvadesetak kilometara, a oba mjesta su od samog Dunava odvojeni dunavskim rukavcem. Kao i Zmajevac i Bački Monoštor ima sjajne manifestacije koje je teško sve pobrojati, a dovoljno je samo spomenuti primjerice SFRJ rakijadu i Bodrog fest, no vratimo se mi riječnoj mariniranoj ribi.

„Prije nekih desetak godina sam se počeo baviti mariniranjem riječne ribe sa jednim prijateljem koji je bio alas, profesionalni ribar i od kojeg sam naučio tajne pripreme. Otišli smo jednom na pecanje, ulovili ribu koju je on stavio u pušnicu i počeo dimiti i mene je to baš zainteresiralo. Dao mi je recept i polako sam krenuo u to. Danas on više nažalost nije među živima i eto spletom okolnosti ja nastavljam tu tradiciju. Krenuo sam lagano, teglu po teglu. Ispočetka je to znali biti nekad i malo presoljeno, nekad nedovoljno soljeno, ali sam se s vremenom usavršio. Pokojni kolega Miroslav me naučio kako se dimi, kako se soli, na kojoj temperaturi treba držati ribu, koliko ona treba odstojati. Nema tu puno priče što se treba staviti u ribu; ide lovor, papar, limun…“ govori mi Antun dok u jednoj monoštorskoj krčmi sjedimo pored golemog murala sa dunavskim motivom.

Vezano uz nabavku njegovih uradaka Antuna možete kontaktirati putem facebooka i njegovog profila Antun Vidak marinirana deverika, a osim deverike on marinira i bucova, mrenu, smuđa, soma, tostolobika, šarana, štuku što ga razlikuje od ljudi koji se s time bave s lijeve strane Dunava koji uglavnom mariniraju jednu vrstu ribe.

„U ime poslovnog profila na facebooku sam ubacio deveriku jer ona se najviše traži, sve više restorana u posljednje vrijeme traži i primjerice šarana, ali njega trenutno nema, odnosno cijena mu je skočila za 100 %“

Što se tržišta i plasmana proizvoda tiče Antun napominje da dosta proda individualno, da još više kupuju restorani, a jako puno toga odlazi i u inozemstvo, Hrvatsku i Crnu Goru

Antun nam je dao i recept za kanapee od marinirane nedimljene deverike: na šnitice francuskog kruha staviti komadić deverike, kolut zasoljenog luka, komadić rajčice, pola masline, feta sir i vrhnje.

Ako dosad niste kušajte riječnu mariniranu ribu s potpisom Antuna Vidaka i uživajte u delicijama sa sedam Dunava.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *