BODROG FEST 2021

Još jedan Bodrog fest – festival hrane, tradicije i muzike održan je sredinom kolovoza. Ovaj festival održava se od 2005. godine svakog drugog vikenda u osmom mjesecu. Kako i sami organizatori ističu osnovna ideja festivala je: da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodna bogatstva, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.“

Prvo nekoliko riječi o samom nazivu festivala. Bodrog je ime srednjovjekovnog grada Bodroga pored kojeg (ili na kojem) se danas nalazi mjesto Bački Monoštor – veliko vojvođansko podunavsko selo i dan danas većinski naseljeno Šokcima. Bodrog zovu i dunavskom Atlantidom jer ju je Dunav onomad potopio. Za vladavine posljednjeg ugarskog velikog kneza i prvog kralja – Stjepana I. Svetog postaje sjedište bodroške županije. 1541. godine zauzimaju ga Turci, a pedesetak godina kasnije počinje ga podrivati Dunav i s vremenom on nestaje. Nimalo neuobičajena pojava za Dunav i ostale velike rijeke. Zbog prirodnog pomicanja i meandriranja granica između Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvatske i Mađarske ne prati tok Dunava, odnosno Drave. Nakon što je Eugen Savojski preoteo Panoniju Osmanskoj imperiji na područje nekadašnjeg Bodroga naseljavaju se Šokci.

Nekoć je i pored samog Monoštora tekao Dunav, ali je 1902. godine njegov tok promijenjen tako da se Dunav sada nalazi nekoliko kilometara od sela, ali su i dalje tu brojni dunavci. Stoga Monoštor i zovu „selom na sedam Dunava“, jer da biste došli do njega morate prijeći neki od mostova.  Bački Monoštor nalazi se tik uz specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“, svojevrsnu vojvođansku inačicu Kopačkog rita.

Najkraći put do Bačkog Monoštora vodi preko graničnog prijelaza Batina od kojeg je udaljen petnaestak kilometara. Prolazimo kroz Baranju i njenu vinsku prijestolnicu – Zmajevac i zastajemo kod vinske ceste Kalvarija. Uz postojeće gatore adaptirane u smještajne kapacitete – Oazu mira i Zmajevac uvijek agilna Jasmina Vučemilović – Šimunović pokazuje nam obrise nove kuće za odmor koja će se zvati Slavica – kao hommage nekadašnjoj vlasnici.

Vozeći se od Bezdana prema Monoštoru s desne strane nalazi se nepregledna trstika, a onda se ulazi u gustu šumu koja daje dobar hlad u ove vruće ljetne dane. Prva stvar koju činimo je opskrba dimljenom riječnom mariniranom ribom kod Antuna Vidaka. Bucov, mrena i deverika u teglicama vrhunska je delicija. Odlazimo dalje kod starih prijatelja, a tamo se već sprema riba i to u dvije varijante – fiš paprikaš i pečena riba. Dok se riba u kotliću lagano krčka odlazimo do centra sela gdje i centar zbivanja. Velika bina spremna je za nastup barda panonske glazbe – Zvonka Bogdana, cijelo središte sela pretvoreno je u veliku pješačku zonu.

Mnoštvo izlagača i lokalnih delicija tipičnih za pučke fešte i podunavski dio Panonije; počevši od šećerne vate do ribe na talandari. No najveća atrakcija je nepregledni niz kotlića pravilno poredanih jedan pored drugog – jedno od najvećih natjecanja u kuhanju fiš paprikaša u Panoniji. Vruć dan u sredini kolovoza, vatra i isparavanje. Cijelo selo miriši po mljevenoj začinskoj paprici. Gužva i vreva, pravi hype!

Atmosfera podsjeća na nekadašnje seoske kirvaje u Slavoniji kakvih je zbog depopulacije nažalost sve manje. Vojvođanska sela su u pravilu ogromna; i sam Monoštor ima oko 3500 stanovnika pa se zamor materijala ne osjeti. Prava pučka fešta. Ljetno je vrijeme i Bodrog fest može primiti puno više ljudi nego neki drugi lokalni eventi koji se održavaju tijekom hladnog vremena kao što je primjerice SFRJ rakijada.

Odlazimo na večeru i uživamo u fiš paprikašu. Domaćinima prezentiramo Ljutu Margitu – slavonski odgovor na vječnu dilemu kako zaljutiti fiš paprikaš a da on ne izgubi primarni okus i uspoređujemo ju sa ljutilom nazvanim „Monoštorski zmaj“, što je zapravo lokalna inačica mađarskog umaka Erös pista. Nakon večere opet odlazimo u centar zbivanja. Zvonko Bogdan, iako u 79. godini života još uvijek je vrhunski zabavljač. Podunavske motive u svojim pjesmama na ovom nastupu je prilagodio lokalnoj publici: „na Pikec čardi lečim rane, gledam Dunav kako mirno teče, a misli mi lete na sve strane…“

Nakon koncerta odlazimo do ugostiteljskog objekta Romska duša koji se nalazi na kraju sela, blizu Dunavca i skele koja ga premošćuje. Riječ je o kavani i restoranu koji vodi glazbenik Ivica Mišković. Idealna kulisa za Bodrog fest after party.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *