NEŠTO ŠTO SU LJUBITELJI FIŠ PAPRIKAŠA DUGO IŠČEKIVALI – LJUTA MARGITA

Linija ljutih umaka Slavonsko zlo ne prestaje izbacivati novitete. Njihov recentni uradak Ljuta Margita intrigantan je iz više razloga.

Riječ je o njihovom prvom umaku napravljenom isključivo od domaćih ljutih papričica. Dosada su na tržište izbacili nekoliko desetaka različitih umaka na bazi meksičkih, indijskih i drugih internacionalnih sorti chilli papričica.

O kojima papričicama se radi i kako je umak napravljen nećemo Vam u ovome tekstu otkriti jer sastojci i receptura već spadaju u domenu intelektualnog vlasništva, ali Ljuta Margita dostupna je svima za kušanje. Osim toga ovaj umak dodaje jelu ljutinu ne mijenjajući njegov prvobitan okus, čime je konačno riješen jedan stari, mogli bismo (dosad) vječni problem.

Specifičnost je i to što je Ljuta Margita nastala na inicijativu jednog restorana – baranjske Čingi Lingi čarde koja je jedna od najveća restoranskih greenfield investicija u istočnoj Hrvatskoj u posljednjih nekoliko desetljeća i gdje se ništa ne prepušta slučaju, već se pomno pazi na svaki detalj, a kao što i primjer Ljute Margite potvrđuje Čingi Lingi čarda je i kreativni hub koji potiče gastro inovacije.

Prilikom prve isporuke Ljute Margite sa Matkom Maltarom, vlasnikom istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje proizvodi chilli umake pod brandom Slavonsko zlo posjetio sam restoran Čingi Lingi čarda. Vlasnika, Danijela Šobotu nismo zatekli u restoranu, već u obližnjem Kopačevu, nedaleko od restorana Zelena žaba kako prijatelju pomaže u adaptaciji stare mađarske tradicijske kuće sa karakterističnim zabatom, a koja bi za nekih mjesec dana trebala biti preuređena u moderne apartmane koji će nositi naziv Golya (mađ. roda). Osim restorana kojih u Baranji ne manjka sve je i više smještajnih kapaciteta. Sve je više starih, napuštenih kuća koje dobivaju novi sjaj i novu namjenu.

„Za restoran Čingi Lingi čarda napravili smo ljuti umak za fiš paprikaš i perkelt od riječne ribe koji ne mijenja okus jelu nego mu samo dodaje ljutinu  sukladno doziranju, istodobno ne narušavajući njegovu izvornost, a sa vlasnicima restorana spojio me fotograf Mario Romulić, jedan od najpoznatijih ambasadora i promotora Baranje. To je nešto što su ljubitelji ljućih inačica autohtonih slavonsko – baranjsko – srijemskih specijaliteta dugo iščekivali. Napraviti dobar fiš paprikaš za cijelo društvo noćna je mora svih majstora kotlića. Nekima će biti previše ljut, dok će istodobno drugima biti nedovoljno ljut. O ukusima se ne raspravlja i netko preferira blagu pikantnost, a netko ekstremnu ljutinu i to treba poštovati“, naglašava Matko.

Fiš paprikaš se nikada ne može adekvatno razblažiti, ali uvijek se može zaljutiti, no uvijek se postavlja pitanje kako ga zaljutiti, a da se ne promijeni izvorni okus? Zaboravite na dodatke u kojima dominiraju sol i sjemenke paprike, rješenje je Ljuta Margita! Ovaj umak sačinjen je od tri vrste domaće paprike, te od identičnih sastojaka od kojih se spravlja fiš paprikaš. To je odmah kristalno jasno po njegovoj aromi, dok je sam okus neutralan.

Fiš se nikada ne kuha za jednu osobu, već za minimalno dvije ili više. S perkeltom je situacija ipak malo jednostavnija. Zahvaljujući Margiti možete skuhati blagi fiš paprikaš u kojemu mogu uživati i oni koji nemaju toleranciju na ljutinu, a zatim ga zaljutiti po potrebi kako bi zadovoljio i okorjele ljutomane. Nakon brojnih uradaka na bazi internacionalnih sorti chilli papričica ovaj umak je hommage, posveta Slavonskog zla domicilnoj tradiciji uživanja u ljutim delicijama koja je sastavni dio kulture stola panonskog podneblja.

Osim u restoranu Čingi Lingi čarda ovaj najnoviji uradak iz ljutog kreativnog laboratorija Slavonskog zla biti će uskoro dostupan i u slobodnoj prodaji putem webshopa. Nakon kolaboracija sa chefovima restorana i drugim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ovo je prva kolaboracija Slavonskog zla sa nekim restoranom, točnije čardom.

Vraćamo se iz obližnjeg Kopačeva do Čingi Lingi čarde; hype je nevjerovatan, na parkingu se traži mjesto više, a preko puta ceste uz veslački klub Biljsko jezero postoji i još jedan improvizirani parking. Sama čarda obiluje mnoštvom detalja, a sudeći po objavama na društvenim mrežama ljuljačka na ulazu u čardu je već postala ultimativni photo point. Sve je tako skladno i ukusno uređeno. Sve u tradicionalnom stilu, a ujedno i sve tako moderno ili kako je to jezgrovito rečeno u mottu čarde: „Mjesto dobre energije u srcu Baranje“

Nakon kraćeg razgovora sa Danijelovom suprugom Ines koja je uzbuđeno preuzela pošiljku sjedamo na terasu uz Staru Dravu i naručujemo perkelt od soma po tajnom receptu kuhara Dombe, Čingi Lingi ćevap u umaku od paprike i kajmaka, te pačja prsa u umaku od crnog vina i suhih šljiva sa paškom skutom sa žara – pravi gastro spoj zelene i plave Hrvatske, Panonije i Mediterana i pravi dokaz da osim ljutih ondje kvalitetno i intrigantno spravljaju i slatka jela. Čingi Lingi čarda je mjesto koje može zadovoljiti sve ukuse i svačije nepce. Uz Ljutu Margitu harmonizirati će se i odnosi između onih koji vole ljuto i onih koji vole još ljuće.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *