NOVOGRADIŠKIM (I MOSLAVAČKIM) VINOGORJEM

U svibnju ove godine posjetio sam manifestaciju Novogradiški zlatni trs iliti NG wine fest koja je ove godine održana po drugi put i uvjerio se da na tome području postoji čitav vinarija koje nisu obasjane svjetlima medijskih reflektora, koje se još profiliraju u stručnom smislu i stasavaju u komercijalnom smislu, a koje zaslužuju i da se o njima ponešto napiše.

Stoga sam jednog dana u kasno ljeto krenuo sa predsjednikom udruge „Novogradiški sajam“ i organizatorom NG Wine festa Slavkom Sremcem na jedan vinski road trip od Nove Gradiške do Novske, Kutine, pa nazad do Cernika i Starog Petrovog Sela.

Put u Novu Gradišku me vodio preko Našica i Požege. Prvo selo kada se iz Požeško – slavonske spusti u Brodsko – Posavsku županiju je Banićevac, a sljedeće je Baćin dol, a između njih se nalazi vrlo zanimljiva kula Gračanica. O njenoj drevnosti govori činjenica da nije poznato ni tko ju je gradio, a niti kada je građena za razliku od Kulmerovog dvorca u Cerniku koji je sazidan na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave iz 1372. godine.

Nakon dolaska u Novu Gradišku uputili smo se ka zapadu, ka vinariji Tomac u Novskoj. Zidovi nove kušaonice prekriveni su pregrštom priznanja sa različitih vinskih natjecanja. Vinariju Tomac iz Novske ne treba miješati sa vinarijom Tomac iz Jastrebarskog. Riječ je o obiteljskoj priči koja povezuje Moslavinu i Slavoniju, Kutinu i Novsku.

Otac vlasnika vinarije Josipa Tomca krenuo je sa prvim nasadima škrleta u okolici Kutine i Volodera sredinom osamdesetih. „Ispočetka sam bio samo pomoćni radnik u vinogradu, nosio granje i vukao crijevo kada je otac špricao vinograd, a zadnju svoju vinogradarsku godinu me je uputio u sve tajne vinogradarstva. Onda sam krenuo sam i onda su krenule i diplome. Moja prva zlatna diploma je bila 2001. godine, a danas je OPG na sinu.“

Iz Novske put nas vodi u Kutinsku Slatinu u klet Romić, a naše druženje započinjemo sa njihovim pjenušcem „od dvije najmoslavačkije sorte na svijetu“, od škrleta i moslavca nazvan LaRita. Klet Romić funkcionira i kao izletište, a uz prethodnu najavu možete ih sa ekipom posjetiti i uživati u krasnim moslavačkim vinima i slasnim moslavačkim zalogajima. 

Sljedeća postaja je bila vinarija Hoborka čije je sjedište u Novoj Gradišci i koja je aktivna od 1998. godine. Njihovi vinogradi nalaze se iznad grada na lokalitetu Vekin Gaj kojeg karakterizira južna ekspozicija i blaga inklinacija. Godišnja proizvodnja iznosi oko 20 tisuća litara, a osim vrhunske graševine imaju i crni pinot i frankovku.

Nastavljamo put do obližnjeg Cernika i vinograda obitelji Živković. Zvonko Živković ujedno je i predsjednik cerničke udruge vinogradara i voćara, a najpoznatiji su po svome portugiscu. Inače, Cernik kao mjesto je čudo sam po sebi. Osim Kulmerovog dvorca u Cerniku se nalazi Biblijsko – arheološki muzej, a na jednoj od prometnica se nalazi i stijena s tragovima fosilnih mekušaca s lokaliteta Slavca.

U Cerniku se nalazi restoran – pizzerija Bistro bar Barun uređen u rustikalnom stilu, a Cernik je i domaćin manifestacije „Srednjovjekovni grad Cernik“. U Cerniku se nalazi i OPG Philippe Kovačević koji ima četiri apartmana u vrhunskoj kategoriji i farmu magaraca.

Iz Cernika produžujemo za Staro Petrovo Selo do vinarije Dubiel gdje nas dočekuje Vid Jakljević Dubiel i nakon kraćeg razgovora u vinariji produžujemo do njihovog vinograda koji se nalazi na južnim obroncima Požeške Gore na lokalitetu Starci.

Postoji i istoimeno selo u kojem danas živi tek nekoliko stanovnika, a cijeli krajolik je idiličan. Vinarija Dubiel proizvodi graševinu, rajnski rizling, frankovku i pinot crni. Sve u svemu posjet novogradiškom vinogorju bio je sjajan izlet i prilika za upoznavanje sa jednim sasvim novim vinskim svijetom.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *