TRIJUMF BARANJSKIH VINARA NA NOVOGRADIŠKOM ZLATNOM TRSU

Nova Gradiška locirana je u zapadnom dijelu posavske Slavonije na položaju gdje se prostrana i plodna posavska ravnica stapa sa rubnim obroncima Psunja. Na prvu se može zaključiti da je riječ o idealnom terenu za vinogradarstvo.

Vinogorje Nova Gradiška jedno je od deset vinogorja vinske podregije Slavonija, a osim atara same Nove Gradiške obuhvaća još i područje deset susjednih općina. Novogradiško vinogorje nije toliko poznato kao neka druga slavonska vinogorja poput kutjevačkog, orahovačkog, đakovačkog, daruvarskog ili feričanačkog prvenstveno zbog činjenice što to vinogorje nije nikada imalo neku veliku vinariju koja bi bila generator vinarskog razvoja čitavog kraja. No, u posljednje vrijeme javlja se sve više malih obiteljskih vinarija s tog područja koje rade značajne iskorake po pitanju kvalitete, diverzifikacije ponude, marketinške vidljivosti i fuzioniranja vinarstva s turizmom, a što je šira vinska publika po prvi puta mogla detektirati na predposljednjem, odnosno zadnjem predpandemijskom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOS na kojem su se predstavile vinarija Kraljić iz Rešetara i OPG Radić iz Vrbove kod Starog Petrovog Sela.

Ključna stvar za brendiranje destinacija, pa tako i vinskih su manifestacije, a u subotu, 21. svibnja na novogradiškom Cvjetnom trgu po drugi puta se održao NG wine fest „Zlatni trs“ u organizaciji udruge „Novogradiški sajam“ i Qvad kluba Lotus, a koji se održavao paralelno sa petim poljoprivredno – obrtničkim sajmom i petim sajmom cvijeća NG Flora fest. Kako ističe tajnica udruge „Novogradiški sajam“ Sandra Sremac Dosegović cilj ovih manifestacija je da sudionicima olakšaju uspostavljanje novih kontakata, pronalazak novih poslovnih partnera i kupaca, te omoguće izravan pristup razmjeni informacija o proizvodima i uslugama.  

Kada govorimo o novogradiškim vinima treba istaknuti i to da se dobar dio njih može kupiti na jednom mjestu, a to mjesto je Slavonski dućan koji se nalazi u Ulici slavonskih graničara, na kućnom broju 1, a osim vina ondje se mogu kupiti i ostali prehrambeni proizvodi, te suveniri s tog područja.

Na ocjenjivanje vina u sklopu NG wine festa pristiglo je više od sto uzoraka vina iz Slavonije & Baranje, drugih dijelova Hrvatske, ali i iz susjednih država Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Srbije. Na ocjenjivanju su se ocjenjivala i vina iz Italije, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Francuske, Španjolske i Argentine. Zadovoljstvo tom činjenicom nije krio ni direktor Novogradiškog sajma Slavko Sremac.

Ocjenjivačka komisija došla je do zaključka da dvadeset i jedan uzorak zaslužuje zlatno odličje, a od toga je najviše zlatnih odličja, njih šest otišlo u Baranju. Tri zlatne medalje sa NG wine festa je završilo u hrvatskom, a tri u mađarskom dijelu Baranje.  Vinska kuća Planina iz Mohača čiji je osnivač i vlasnik Zoltán Horváth odnedavno i u ulozi upravitelja vinarije Pinkert iz Suze zlato je dobila za svoj cabernet franc iz 2019. godine, vinarija Gere Attila iz Villánya za svoj sauvignon blanc iz 2021. godine, a vinarija Osi Gabor, također iz Villánya  za svoj Cuvée iz 2017. godine.

Vinarija Kalazić zlato je dobila za svoj chardonnay iz 2018. godine, a vinarija Kusić za svoj cabernet sauvignon iz 2018. godine. Šampionom festivala proglašen je cabernet franc vinarije Josić iz 2018. godine koji je osvojio 89,33 boda. U vinogorja Srijem i Kutjevo otišlo je po pet zlatnih medalja, po jedna zlatna medalja u Moslavinu, Italiji i Argentinu, a dvije zlatne medalje su osvojile i domicilne vinarije iz novogradiškog vinogorja; vinarije Hoborka iz Nove Gradiška i Stanal d.o.o. za svoje graševine iz 2021. godine.

Nagradu za najljepši dizajn etikete vinske boce osvojila je vinarija „Vrt“ iz Riđice, a vino od aronije OPG-a Radić iz Vrbove proglašeno je najboljim desertnim vinom. Najboljim vinom u kategoriji „rosé“ proglašen je Cuvée rosé vinarije Zajec iz Zmajevca. Posjetitelji su mogli uživati i u ukusnom vinogradarskom gulašu, a naravno poslije službene dodjele nagrada nije izostali ni pravo slavonsko veselje uz tamburaše i najbolje ocijenjena vina.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *