VALPOVAČKI FESTIVAL SIRA & VINA PO TREĆI PUTA ODUŠEVIO SVE NAZOČNE

U subotu, 14. svibnja održalo se treće izdanje festivala sira & vina u valpovačkom dvorcu Normann – Prandau. Event je startao u 18.00h i unutrašnjost starog valpovačkog dvorca bila je prilično brzo ugodno popunjena, a nakon dva sata kada je već počeo padati mrak dvorac je bio dupke pun.

Sam festival pohodilo je više od dvije tisuće posjetitelja čemu svjedoči i broj izdanih festivalskih čaša koje su gosti mogli iznajmiti uz kauciju od 30,00kn, a iako je festival trajao do jedan sat iza ponoći neki izlagački štandovi su bili prazni već dosta prije ponoći – iz razloga što su izlagači prodali svo vino koje su donijeli. Dobra pouka za sljedeći dolazak u Valpovo.

Unatoč tome što se isti dan održavao i Osijek craft beer fest koji se prvobitno trebao održati tjedan dana ranije, ali je zbog vremenske prognoze pomaknut na sredinu svibnja valpovački festival sira & vina pohodilo je i mnoštvo Osječana, te ljudi iz ostatka Slavonije & Baranje. Vrućinu i sparinu neobično toplog svibanjskog dana eksterijer dvorca sjajno je apsorbirao, a za pravo osvježenje tu je bilo četrdesetak različitih vinskih etiketa iz 11 odabranih vinarija koje su se mogle sparivati sa dvadesetak različitih sireva iz 6 odabranih sirana.

Kada je gastronomski aspekt festivala u pitanju njegov vrhunac je bio cooking show Tomice Đukića i kušanje rižota sa šparogama i mesom od crne slavonske svinje u njegovoj interpretaciji. Osim ovog nesvakidašnjeg gastro užitka prisutni su mogli u sebe unijeti kalorijsku podlogu za wine tasting u vidu hamburgera i naravno sveprisutnih langošica bez kojih ne prolazi niti jedan event u ovom dijelu Panonije.

Od 11 vinarija koje su nastupile na festivalu pet ih dolazi iz Baranje, a čak četiri iz Zmajevca – baranjske vinske prijestolnice. Vinarija Gerštmajer  vinarija je sa najdužom neprekinutom obiteljskom tradicijom bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, a njihove vinske kreacije na valpovačkom festivalu sira & vina prezentirao je najmlađi izdanak te vinarske dinastije Ivan Gerštmajer Zelember. Odličan pinot sivi i fantastičan chardonnay vina su koja pokreću i inspiriraju, ali Vas prvo natjeraju da zastanete i oduševite se načinom kako se grožđe u interakciji sa specifičnim mikroklimatskim uvjetima domicilnog podneblja – terroirom sublimira u vrhunski nektar koji beskompromisno i bezuvjetno oplemenjuje i najsofisticiranije nepce.

Iz bajkovitog Zmajevca, točnije sa sjeverozapadnog ruba njegove katastarske općine dolazi i vinarija Kalazić, a kao što je oduševio Gerštmajerov pinot sivi, tako me opet iznova fascinirao pinot crni vinarije Kalazić čija je vina osobno prezentirao glavni enolog vinarije Samir Nađ.

Iz Zmajevca je došla i vinarija Zajec koja je locirana u katoličkom surduku i čiji je gator redovno  poprište najluđih baranjskih vinskih zabava. Žene su lude za njihovim rosèom, a na ovom festivalu su predstavili i svoju odličnu kupažu graševine i traminca nazvanu Graminac.

Četvrta zmajevačka vinarija na festivalu je bila vinarija Kusić, a osim vinarija iz Zmajevca nastupila je i vinarija Horvat iz baranjskog Kamenca koja se nalazi na vinskoj cesti Budžak, a koja predstojeći vikend organizira po drugi put Sip & paint day – radionicu slikanja tehnikom vinorela upotpunjenu naravno sa degustacijom samih vina.

Isti vikend se u još jednom podunavskom vinogorju, onom erdutskom organizira slična radionica pod nazivom „Kušaj, slikaj, uživaj!“ i to u vinariji Magistra čiji je vlasnik Hrvoje Pavić Perkov u Valpovo došao sa sjajnom kupažom muškata i graševine, odličnim vinom koje sam po prvi puta imao čast kušati. Iz Erduta su došle i vinarije Siber koja je pažnju, posebice ženske publike privlačila sa svojom rosèom. Iz vinogorja Erdut na valpovački festival sira & vina došle su i vinarije Brzica, Iuris, te Royal hill koja u svojoj ponudi ima za hrvatske prilike jedinstveni blanc de noir – bijelo vino nastalo kratkom maceracijom grožđa crne sorte pinot noir.

Iz iločkog vinogorja na festival je došla vinarija Lončar i predstavila između ostaloga i svoj odličan zeleni silvanac. Da ne bi sve ostalo na podunavskim vinarima pobrinula se vinarija Podolski iz kalničkog vinogorja.

Novitet ovog izdanja festivala sira & vina bila je Detox zona by T.E.A. – Tea Exploration Academy. Ideja organizatora je bila osigurati jedan kutak na kojem bi se posjetitelji mogli okrijepiti čajevima i kavama. Od bezalkoholnih napitaka mogao se kušati Orange & apple tea blend, Jelly candies iced tea, i ledena kava – Iced coffe. Budući da je ipak riječ o festivalu sira & vina osmišljene su i prezentirane i infuzije čajeva i vina pa su tako posjetitelji mogli kušati kadulju i traminac, te kamilicu i rosé, kao i cheese tea. Nakon ovog premijernog predstavljanja infuzija čajeva u vino isti koncept će biti predstavljen i sredinom lipnja na baranjskim Vinatlonskim danima.

Ispijanje svih tih vina bilo je upotpunjeno sa sjajnom glazbenom pozadinom. Prve su nastupile domicilne glazbene snage GemJams (Valentina i Vjekoslav Pavlović) i DJ G-Force (Siniša Galovac), a zatim Nipplepeople i Electric corn. Za vizualne efekte je bila zadužena ekipa iz Mađarske koja u Pečuhu odrađuje festival svjetla. Valpovački festival sira i vina bio je odličan start sezone vinskih festivala na otvorenom, a već 27. svibnja, posljednji petak u mjesecu očekuje nas i osječka Večer vina i umjetnosti

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *