BERRY SAMO NAJBOLJE – VINA, LIKERI I RAKIJE OD BOBIČASTOG VOĆA IZ VRBOVE

Vrbova je selo koje se nalazi u Posavini, na magistralnoj cesti koja spaja Novu Gradišku i Slavonski Brod. U tom mjestu lociran je OPG Radić čiji je core business uzgoj bobičastog voća čije svježe plodove prodaju, te od njih rade i vina, likere, te rakije.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Radić vode supružnici Dragan i Anita, a njihova bobičasta priča započela je prije punih 12 godina kada su zasadili prve nasade kupina. Danas osim kupina uzgajaju i jagode, maline, sibirsku borovnicu i aroniju, a njihov motto, koji je ujedno igra engleskih i hrvatskih riječi glasi: “Berry samo najbolje”! Naime u engleskom jeziku termin berry označava bobicu.

Odmah iza njihove obiteljske kuće u Vrbovi nalaze se nasadi bobičastog voća, i to na položaju zvanom Bardan. Taj položaj ima blago nagnutu južnu ekspoziciju, što stvara dobre uvjete za uzgoj jer su voćke cijeli dan izložene blagotvornim sunčevim zrakama. Sa Bardana pruža se pogled na posavsku ravnicu i obronke planine Motajice u susjednoj Bosni.

Gaje ekološki pristup proizvodnji, svoje nasade gnoje prirodnim stajnjakom, te ujedno primjenjuju i integriranu zaštitu. Nakon deset godina aktivnoga uzgoja, prije dvije godine počinju primjenjivati mikorizu – simbiozu korijena voćke i micelija mikoriznih gljiva koja intenzivira prehranu bilja, a golim okom njeni rezultati su vidljivi u bujnosti i veličini nasada, krupnoći plodova i u konačnici u zdravlju biljaka.

Njihov glavni proizvod je vino od kupine koje ima višestruke benefite po zdravlje ljudi. Kupinovo vino sadrži visoke koncentracije željeza i drugih korisnih tvari, poput antioksidansa, vitamina i minerala. Osim vina, rakija i likera od bobičastog voća proizvode i ocat, džemove, sirupe, sokove…

BIODINAMIČKA VINA

Od dosad osvojenih priznanja za svoje proizvode najviše se ponose srebrnim diplomama za kupinovo vino iz 2017. i 2019. godine sa međunarodnog ocjenjivanja koje organizira centar dr. Rudolfa Steinera u međimurskom Donjem Kraljevcu.

Za one koji ne znaju Rudolf Steiner rođen je 1861. godine u Donjem Kraljevcu, a u globalnim okvirima poznat je kao začetnik antropozofije, waldorfske pedagogije i biodinamičke poljoprivrede. Zagovarao je prirodni uzgoj hrane, a svojevremeno je kombinacijom sedam vrsta čajeva i prirodnog stajskog gnojiva stvorio oplemenjeno gnojivo koje je imalo bolji krajnji učinak nego umjetno gnojivo. Rudolf Steiner nikada nije sebe stavljao u fokus svoga djelovanja, već učenika kojem se obraća.

Prilikom posjete obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radić i razgledavanja nasada uvidio sam da i Dragan Radić sva ta načela nastoji što bolje oživotvoriti u praksi, a prilikom kušanja vina uvidio sam da su ona živahna i dinamična, a nipošto „ubijena“ kao većina konfekcijskih industrijskih vina.

Što se tiče sudjelovanja na vinskim festivalima Dragan Radić posebice ističe zagrebački VinoCom koji se održava u hotelu Esplanade, a na čija je posljednja tri izdanja sudjelovao kao izlagač. To je jedan od najstarijih vinskih festivala općeg tipa u nas i uvriježen je stav većine vinara da se tamo jednostavno mora pojaviti. A upravo na VinoCom-u je dobio poziv da svoja vina pošalje i na IWSC, pored Decantera jedno od najpriznatijih svjetskih ocjenjivanja vina. Ove godine prvi puta je nastupio i na osječkom WineOs-u sa kojeg također ima pozitivna iskustva.

MEDENI MJESEC U KUPINJAKU

Degustaciju smo završili sa vinima, ali započeli sa rakijom koja mi je iznimno godila kao okrjepa nakon puta. A uz rakijicu je krenula i priča.

Kako svaka priča mora imati svoj početak, tako smo se dotakli i njegova prvoga susreta sa bobičastima voćem. „Kod nas je specifična situacija, nemamo neki obiteljski background u toj priči i krenuli smo iz samog početka, još 2008. godine kada smo se supruga i ja vjenčali. Naš medeni mjesec smo proveli u našem kupinjaku. Te godine osim što sam se vjenčao završio sam i školu za uzgajivača bobičastog voća u Slavonskom Brodu. Taj tečaj je bio dio jednog pred pristupnog EU projekta i od nas 25 polaznika na kraju se ja jedini time bavim u praksi. Odmah po završetku tečaja kupio sam sadnice sa poljoprivrednog instituta u Osijeku i zasadio prvih pola hektara kupina. Tako smo krenuli. Supruga i ja smo bili puni entuzijazma, pravi pioniri. Tečaj je bio kvalitetan jer ga je izvodila poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu koja ima svojih pola hektara kupina u ekološkoj proizvodnji, ali kao i u svemu tako i ovdje čovjek počinje zapravo učiti tek kada izađe iz škole i prione poslu. Ovo je obiteljski posao i cilj nam je stvoriti jednu novu tradiciju koju želimo prenijeti na našu djecu.“

Započeli su sa prodajom svježih kupina,  otvarajući na taj način tržište, a to čine i danas. S vremenom kako se proizvodnja intenzivirala počeli su se javljati i viškovi, a s time i ideja da se oni ne prodaju „budzašto“ već da se prerade u proizvode veće tržišne vrijednosti koji nemaju rok upotrebe i tada kreću sa proizvodnjom vina.

Kako su Brodsko  posavska (kojoj administrativno pripadaju) i Požeško – slavonska županija kojoj prirodno gravitiraju (Požega je Vrbovi oko 15 km bliža no Slavonski Brod) dvije županije sa najnižim BDP-om i kupovnom moći u Hrvatskoj tržište za svoja vina morali su tražiti izvan matičnog područja, a polako postaju prepoznati diljem države.

KAKO DO NJIH I ŠTO RADITI U OKOLICI?

OPG Radić preferira prodaju svojih svježih plodova bobičastog voća na obližnjoj tržnici u Novoj Gradišci, a vina, rakija i likera na kućnome pragu. Do njih je vrlo lako doći i slučajnim prolaznicima jer se Vrbova nalazi između dviju izlaza/ulaza sa autoceste A3. Dvadesetak kilometara zapadno od njih je izlaz Nova Gradiška, a desetak kilometara istočno ulaz Lužani. Za one pak putnike namjernike koji osim kupovine vina planiraju i cjelodnevni izlet valja naglasiti da se vrlo blizu njih nalazi etno selo Stara Kapela, kao i vinska cesta Starci koju ne treba pomiješati sa istoimenim vinogradarskim položajem pleterničke vinarije Markota.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *