VINARIJA KRALJIĆ – SJAJAN PINOT SIVI IZ REŠETARA

Na ovogodišnjem izdanju osječkog vinskog festivala WineOs jedno od ugodnih iznenađenja je bila vinarija Kraljić iz Rešetara, malog slavonskog mjesta koje se nalazi u neposrednoj blizini Nove Gradiške. Posebice imajući u vidu da je na ovogodišnjem, šestom izdanju WineOs-a bilo više izlagača izvan Slavonije i Baranje negoli domicilnih. Osim upoznavanja sa vlasnikom vinarije Ozrenom Kraljićem i kušanja njegovih uistinu sjajnih vina idealna je to prilika bila i za dogovor za posjet vinariji, jer naravno, vina je najbolje kušati tamo gdje ona i nastaju. A osim kao dobar vinar, Ozren se pokazao i kao dobar domaćin, ugostivši nas vrhunski.

I za jedno i za drugo, i za vinarstvo i za ugostiteljstvo Ozren Kraljić ima stručne kvalifikacije – nakon završene srednje ugostiteljske škole završio je i stručni studij vinarstva i vinogradarstva na požeškom veleučilištu, na kojem, kao šte ste nedavno imali prilike čitati na portalu HEDONISM TOURISM studiraju čak i Japanci. Franjo Markota iz pleterničke vinarije Markota koju smo posjetili prije vinarije Kraljić a koji je studij vinogradarstva i vinarstva završio na agronomskom fakultetu u Zagrebu za razliku od svoga brata Marka koji je završio studij na Veleučilištu u Požegi otkrio nam je da u Požegi ima puno više praktičnog rada nego na drugim studijima.

Pravi primjer pune afirmacije stručnih studija i njihove diferencijacije u odnosu na sveučilišne u praksi. Veleučilište u Požegi ima i vlastitu vinarsku proizvodnju, pa tako i redovito nastupa na vinskim festivalima, primjerice zadnji put sam ih sreo na En primeuru održanom koncem siječnja u zagrebačkom hotelu Westin, i njihova vina nimalo ne zaostaju za drugim izlagačima, naprotiv profilirana su i sjajna. Ilustracije radi osječki fakultet agrobiotehničkih znanosti tek je nedavno krenuo sa projektom vlastitog vinograda koji se nalazi u đakovačkom vinogorju. A tijekom studija u Požegi Ozren je bio na praksi kod Ive Enjingija, dakle najboljeg na tom području!

Ovaj poduži uvod o studiju vinarstva u Požegi napisao sam kako bih ilustrirao da se za vinarstvo može osposobiti iako netko nema obiteljski background u toj domeni. U biti, rijetki su oni sretnici poput Ivana Gerštamjera Zelembera koji je peta generacije baranjske vinarske dinastije Gerštmajer. No, unatoč tome obiteljskom naslijeđu i Ivan je odlučio steći formalnu potvrdu o svome obrazovanju i upravo privodi kraju svoj studij vinarstva i vinogradarstva na osječkom poljoprivrednom fakultetu.

No vratimo se vinariji Kraljić. Nastup na WineOsu bilo je prvo njihovo značajnije eksponiranje u javnosti i tamo su bili prava mala senzacija. To nam je otkrio i sam Ozren: „Ispočetka sam mislio pa tko će nama dolaziti na štand jer smo relativno nepoznati, a osim toga smo bili okruženi sa jakim, renomiranim imenima u svijetu vinarstva, a na kraju nisam mogao nasmagati vina, posebice pinot sivi.“

A upravo oko pinota sivog Ozren je odlučio graditi okosnicu svoje vinske priče, svjestan toga da se u masi vinarija na neki način mora diferencirati, posebice imajući u vidu da vinarija Kraljić kao boutique vinarije obrađuje svega 2.5ha vinograda. Kao i svaka mikro vinarije osim zavidne kvalitete proizvoda moraju se i osmišljenim marketinškim pristupom izdvojiti od ostalih na tržištu.

Kutjevačko vinogorje poznato je po graševini, feričanačko po frankovci, iločko vinogorje je sinonim za traminac, orahovačko za silvanac zeleni, Baranja je majka vina, a što je sa novogradiškim vinogorjem? Ovo vinogorje u sjeni je „velikih“ slavonskih i podunavskih vinogorja, u njemu se nalaze uglavnom hobby vinari, a osim vinarije Kraljić svoje proizvode tržištu nudi još jedino vinarija Kovre. U lipnju se održava i ocjenjivanje vina novogradiškog vinogorja na kojem se skupi četrdesetak vinara, a tu manifestaciju organiziraju udruge vinara iz Cernika i Starog Petrovog sela. Naravno, na tom ocjenjivanju i vinarija Kraljić redovito dobiva visoka priznanja. Dosad spomen novogradiškog vinogorja nije izazivalo konotacije vezane uz određenu vinsku sortu, ali kao što smo naveli vinarija Kraljić je krenula putem posebnog njegovanja i promocije pinota sivog, pa se nadamo da će ih u tom pravcu pratiti i ostali vinari s toga područja.

Vinogradi vinarije Kraljić nalaze se uz samu vinariju, točnije odmah iza kušaonice koja je njen sastavni dio. A osim uživanja u vinu ova prostorija kao stvorena je za sve pasionirane ljubitelje ambijentalne povijesti. Zidovi su puni natpisa i plakata vezanih za Vojnu krajinu, jer za one koji ne znaju u Novoj gradiškoj se nalazilo sjedište jedne od krajiških regimenti, a i sam grad je zapravo utemeljen 1. svibnja 1748. godine kao sjedište buduće Gradiške graničarske pukovnije. Stara Gradiška se nalazi na samoj Savi, preko puta Bosanske Gradiške. Slična je situacija i s drugim „dualnim“ naseljima u Posavini, pa tako postoji slavonski i Bosanski Brod, Dubočac i Bosanski Dubočac, Svilaj i Donji Svilaj s desne obale rijeke Save.

Vratilo li se još dublje u povijest treba istaknuti da blizu Rešetara postoji i naselje Zapolje, u kojem se pronađeni ostatci srednjovjekovne utvrde u kojoj je stolovao Ivan Zapolja, protukralj Ferdinandu Habsburškom, o čemu se također svaki gost može informirati u kušaonici vinarije Kraljić. Nakon uvodnog wine tastinga Ozren nas je odveo na  vidikovac s kojeg puca prekrasan pogled na okolinu, na kojem se nalazi i spomenik žrtvama I svjetskog rata iz 1917. godine, a koji se nalazi na svega desetak minuta vožnje od vinarije. Pristupna cesta se upravo uređuje, a to je pravi zalog za budućnost turističke priče novogradiškog vinogorja, jer osim samog uživanja u vinu, svaki vinski turist želi i uživanje u prirodi. Nakon povratka u vinariju uslijedila je i degustacija cabernet sauvignona koji je također prva liga.

Naravno, osim za proučavanje lokalne povijesti koja je bremenita sukobima i ratovima, što s obzirom na geografsku lokaciju ne iznenađuje posebno kušaonica vinarije Kraljić služi i za vinske fešte, a za razliku od velike većine vinara koji koketiraju sa tradicionalnom glazbom Ozren Kraljić je pasionirani roker, pa tako u ovoj kušaonici često nastupa rock grupa Jutene vreće.

Treba spomenuti i to da se vinarija Kraljić nalazi svega nekoliko kilometara od izlaznih rampi sa autoceste A3 i da se nalazi točno na pola puta između Zagreba i graničnog prijelaza Bajakovo, pa stoga za svakog pravog vinoljupca ne postoji nikakav izgovor da se ne stane tamo i opskrbi sa finim vinom.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *