HOMBRE – OSJEČKI HOMEBREW FESTIVAL

Požeške Zlatne krigle ove godine nažalost nema, kao što se nije održala niti brodska Pijana čaplja, ali je zato na svu sreću održan HOMBRE – osječki festival kućnih pivara u organizaciji Panonskog pivarskog sindikata, udruge koja okuplja kućne pivare i ljubitelje craft piva. Prvi HOMBRE održan je u svibnju 2019. godine, nakon dvogodišnje korona stanke drugo izdanje ovoga eventa održano je u listopadu prošle godine, a ove godine se HOMBRE ponovno vratio u svoj proljetni termin.

Mjesto održavanja, kao i prethodna dva puta je bila osječka streljana Pampas, idealno mjesto za ovakvu vrstu eventa, u samom gradu, a opet na njegovom rubu tako da su posjetitelji komotno mogli dolaziti i taksijem. Za kotizaciju od 150,00 kn sudionici su dobili nelomljivu festivalsku čašu sa logom festivala, 2 bona za hranu (hamburger/pivska kobaja) i neograničenu konzumaciju homebrew uradaka sa točionika. Svi stolovi su bili dobro opskrbljeni sa slanim grickalicama podsjetivši time pivske nostalgičare na prve dane Gajbe i stare Runde. U Gajbi i Rundi, te u Beertiji kod konkatedrale su se mogle kupiti ulaznice, a o interesu za event svjedoči činjenica da su već 24. svibnja sve karte bile rasprodane.

Pivofili koji su svoju kartu osigurali na vrijeme mogli su uživati u pivima sa 16 točionika, a kada se ispraznio jedan keg odmah je spajan drugi, tako da je kroz HOMBRE proteklo sedamdesetak različitih kegova piva. I ove kao i prošle godine posjetitelji su mogli na projekciji na zidu pratiti što se trenutno nalazi na kojem točioniku, a isto to imali mogućnost pratiti na mobitelu na način da skeniraju QR kodove koji su se nalazili u svatkom kutku dvorane. Bilo je tu stvarno intrigantnih piva. Bojan Pap napravio je specijalno za HOMBRE Pineapple coconut lass, sour sa 6,3% alkohola, a isto vrijeme na točioniku pored točila se Orange BIPA, belgijska IPA sa 7,1% alkohola.

Jedan od organizatora ovog eventa, Danijel Božurić Božo koji je ujedno i osnivač jedne od prvih mikro pivovara na ovim prostorima – Black hat brewery, koja je nakon promjene vlasnika sada locirana u Đakovu predstavio je prisutnima svoj sour cherry nazvan „Hormon sreće“ sa 10 IBU i 4,5% alkohola. Posjetitelji festivala mogli su kušati i catharina sour  – brazilsku inačicu sour piva sa 12 IBU i 5,0% alkohola nazvan „Kiseliš Erda“

Fader Dac predstavio je svoj Gaba – gaba wit sa 17 IBU i 5,3% alkohola. Studenti osječkog prehrambeno – tehnološkog fakulteta skuhali su PTFOS dunkel sa 20 IBU i 5,2%, Hoptimisti su predstavili Zappa Talus Sabro hazy IPA-u sa 24 IBU i 6,3%. Pivar Bruno napravio je Red rye IPA-u sa 57 IBU i 6,1% alkohola nazvanu Red Sonya. Leon Kupanovac je prisutnima nudio raw pale ale Hopped raw sa 33 IBU i 4,7%, a Erda blonde ale nazvan ABBA sa 35 IBU i 4,8% alkohola. Mogao se kušati i rauchbier nazvan „Smoki“ sa 24 IBU i 5,2% alkohola, a posebna „bomba“ je bila double IPA koju je napravio Šokre sa 95 IBU i 9% alkohola koju je nazvao „Izuvača“. Hrana je bila odlična, a burgere i pivske kobasice sudionici su imali sami začiniti sa ljutim umacima Slavonsko zlo.

Ovo je samo dio nuđenog i kušanoga, kegovi su se brzo mijenjali i nemoguće je bilo sve kušati. Treće izdanje HOMBRE festivala definitivno ga je etabliralo kao ultimativnu pivsku veselicu koja se ne propušta. HOMBRE je ujedno i jedinstvena mogućnost da se na jednom mjestu, u jednom danu dobije uvid u presjek lokalne pivarske underground scene. Svaka čast dvojcu Igor Grginov & Danijel Božurić, kao i ostatku ekipe iz Panonskog pivarskog sindikata na organizaciji i vidimo se naravno i dogodine. Pivili!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *