FESTIVAL TRAMINCA U ILOKU – DUGO OČEKIVANI PRVI OVOGODIŠNJI VINSKI FESTIVAL

Predzadnji vikend u svibnju održano je treće izdanje Festivala traminca u Iloku na ladanjskom imanju Principovac. Kao i prošle godine bio je to prvi vinski festival nakon lockdowna, a ove godine i prvi vinski festival uopće. Organizatori su se, unatoč brojnim organizacijskim nedaćama koje po logici stvari prate ovakav event koji ima međunarodni karakter, čiji je cilj obuhvatiti sudionike iz svih zemalja koje imaju značajniju proizvodnju traminca i u uvjetima još uvijek zatvorenih granica  i drugih ograničenja uvjetovanih aktualnom pandemijom potrudili da sve bude odlično i na viskom nivou.

I vremenska prognoza dala je svoj doprinos. Nakon nekoliko kišovitih dana, u petak 22. svibnja osvanuo je lijep dan – idealan za rani dolazak u Ilok, posjet domicilnim malim vinarijama i istraživanje okolice, a nekoliko stidljivih kapi kiše koje su u subotu pale između radionica i izložbe vina na svu sreću nisu prerasle u prolom oblaka i uspjele pokvariti atmosferu.

Po starom običaju u Ilok sam došao u petak u ranim jutarnjim satima. Moja prva postaja je bio OPG Barbarić koji se osim proizvodnjom vina bavi i proizvodnjom rakija, najveći su proizvođač rakija ne samo u Iloku, već i u cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji. Sljedeća hedonistička posjeta je bila obiteljska vinarija Zajac koja osim što se bavi vinarstvom uspješno se bavi i „klasičnom“ poljoprivredom – ratarstvom i stočarstvom, a njihova ljubav prema konjima prezentirana je i na etiketama njihovih vina. O njima će biti više riječi sljedećih dana na ovome portalu jer ovaj tekst je primarno posvećen festivalu traminca.

Kao intermezzo između posjeta dvama vinarijama odlučio sam „osvojiti“ Lisku – najveći vrh Vukovarsko – srijemske županije visok čitavih 297 metara. No ono što je atraktivnije od samoga vrha je put do njega. Prije same posjete potrebno se prijaviti lokalnoj postaji granične policije kako bi se izbjegle eventualne neugodnosti. Postoji asfaltirana vinska cesta koja vodi od Iloka  prema jugu do same hrvatsko – srbijanske granice, paralelna sa glavnom cestom prema Principovcu i Ljubi. Nakon kraja asfaltiranog dijela puta skreće se lijevo i prtenim putem dolazi do Liske. Od same vizure s Liske koja se nalazi zapravo usred polja atraktivniji su pogledi putem, a taj put vijuga na način da vam google maps govori da ste čas u Hrvatskoj, čas u Srbiji.

Nakon ove pomalo iscrpljujuće mini biciklističke avanture po još uvijek svježim oborinama natopljenim obroncima Fruške Gore s još većim nestrpljenjem sam čekao gala večeru u šest slijedova kojom je po već uhodanom običaju otvoren festival traminca, a koju ove godine potpisuje chef Goran Kočiš. Za one koji ne znaju, riječ je o čovjeku koji je Zagrebu i tamošnjem restoranu Noel osigurao Michelinovu zvjezdicu, a uskoro po njegovim riječima za nekih mjesec dana otvara restoran u Višnjici kraj Slatine.

Večera je započela sa čipsom od crne slavonske svinje, a uz njega je poslužen suhi traminac vinarije Zima iz 2019. godine. Drugi slijed se odnosio na dimljenu ribe sa ječmom i slatinskim sirom koji je sljubljivan sa crvenim tramincem Amber Selection iz 2019. godine plešivičke vinarije Jagunić. Fantastično vino kojeg smo tražili čašu više, a tek sljedeći dan sam saznao da je za istim stolom bila prisutna zaručnica Dominika Jagunića sa vinskim turistima iz Zagreba. Za istim stolom sjedila je i ekipa sa ranča Ramarin iz Garčina kojeg sam posjetio i o njima priču napisao koncem siječnja, a koji također proizvode vlastita predikatna vina.

Nakon toga je došao polusuhi traminac iz 2019. godine baranjske vinarije Josić poslužen uz kombinaciju pačja prsa/kupus s rajčicom/celer/češnjak. Nakon toga uslijedio je fiš paprikaš od šarana – vol. 2 sljubljivan sa poluslatkim tramincem Principovac Iločkih podruma. Zašto vol. 2? Zato što se radni o novoj, modernoj interpretaciji jednog tradicionalnog jela sveprisutnog na ovom podunavskom području. Meso ribe je „zatvoreno“ tijestom kao biser u školjci. To me podsjetilo na posjet francuskog chefa Lionela Levya Osijeku u sklopu radionice „Hrvatska 365 Gourmet“ kada je perkelt od riječne ribe pripremio na način da je tjesteninu sa prženom slaninom i vrhnjem izmiksao zajedno u blederu i perkelt poslužio u kalupima za muffine.

Pretposljednji slijed je bila crna slavonska svinja sa krumpirom, domaćim maslacem i lješnjakom poslužena sa poluslatkim muškatom momjanskim istarske vinarije Kozlović iz 2019. godine. Muškat momjanski gostujuća je sorta na ovogodišnjem festivalu traminca. Ova praksa prvi put je uvedena ove godine, a po riječima organizatora nastaviti će se i sljedećih. Za desert je poslužen Crêpes Suzette/Granita traminac zajedno sa izbornom berbom traminca iz 2012. godine vinarije Misna vina. Reakcije uzvanike na ovu večeru su bile unisone – svi su bili oduševljeni i meni osobno ova gala večera je dosad najbolja na festivalu traminca koji pohodim od njegovog prvog izdanja 2019. godine.

Po već uobičajenom rasporedu sljedeći dan je bio rezerviran za vinske radionice. Prvu prezentaciju održao je Danilo Steyer iz Slovenije koji je pretprošle godine organizirao deset salona traminaca i traminac doveo do razine nacionalnog ponosa, a ujedno je i vlasnik vinarije Steyer. Uslijedio je niz od sedam sjajnih traminaca, a posebno su me oduševili suhi Steyer Mark dišeči traminec exclusive iz 2015. godine i slatki traminac Steyer Vaneja iz 2015. godine.

Sljedeću prezentaciju održao je Slavko Kalazić koji je dokazao i pokazao da i Baranja može biti sjajan terroir za vrhunske tramince. Srđan Barić iz Križevaca premijerno je predstavio svoj Orange anarchy traminac, a nakon što smo ga imali priliku kušati na jučerašnjoj večeri ponovno je prisutnima poslužen i traminac crveni Amber selection plešivičke vinarije Jagunić. Krunoslav Sontacchi prezentirao je dva svoja vina – Malo Venje i Superslav u kojem je zastupljeno čak sedam sorata vina s dominacijom traminca, graševine i rizlinga. Malo Venje je kasna berba, kupaža traminca i rizlinga sa 15% alkohola i hommage Ivi Enjingiju na čijim načelima ekološke proizvodnje je ovo vino i nastalo. „Kako hommage živućem čovjeku? Svojedobno je nas mlađe vinare iz mjesta čika Ivo zvao na druženje u podrum, već je bilo dosta kasno i neki su to odbili, a to je on komentirao rečenicom da će nas sve nadživjeti“ objasnio nam je Krunoslav.

Uslijedila je prezentacija traminaca iz susjedne Srbije i odlični traminci poput Quet traminca Fruškogorskih vinograda iz Banoštora, Gewurtztraminera vinarije Deurić iz Male Remete  i vinarije Virtus iz Viteževa, itd. U ovom nizu srbijanskih vina posebno su me se dojmili crveni traminci Uncesored i Makana vinarije Bikicki, kao i Trijumf late harvest šumadijske vinarije Aleksandrović. Nakon pauze za ručak održana je prezentacija muškata momjanskih koju su održali „mušketiri“ Gianfranco Kozlović, Rino Prelac i Marino Markešić, a nakon toga i presjek traminaca vinarije domaćina ovoga festivala – Iločkih podruma.

Kao uvod u ovaj festival u Zagrebu je nedavno održano i ocjenjivanje traminaca, a najbolji traminci su predstavljeni publici na posljednjoj prezentaciji ovogodišnjeg festivala traminca. U kategoriji suhih traminaca najbolje ocijenjen, sa 95,3 boda je bio traminac Rosamal iz 2015. godine iločke vinarije Papak. Šampion polusuhih traminaca je traminac izborna berba iz 2009. godine Ivana Enjingija koji je dobio 93,3 boda. U kategoriji poluslatkih traminaca pripetavali su se traminac izborna berba 2016. godine iločke vinarije Trs koji je u konačnici i pobijedio sa 96 bodova i mirisavi traminac iz 2019. baranjske vinarije Kolar koji je osvojio jedan bod manje. Šampion u kategoriji maceriranih traminaca je macerirani traminac iz 2020. godine Misna vina koji je osvojio 86,6 bodova, a šampion slatkih traminaca i sveukupni šampion ocjenjivanja je traminac izborna berba prosušenih bobica Ante Miličevića iz Kutjeva koji je osvojio 96,66 bodova.

Nakon iscrpne radionice koja je trajala od 10.00 do 17.00h uz kraću stanku za ručak na livadi ispred ladanjskog imanja Principovac posjetitelji su imali priliku kušati stotinjak različitih traminaca. Ovogodišnji festival traminca bio je odličan uvod u nadolazeću sezonu vinskih festivala, a prvi među njima je Vinart grand tasting koji se održava početkom lipnja u Zagrebu, a nakon ovog festivala zimski lockdown doima se tako daleko, kao ružna u pamćenju gotovo izblijedjela noćna mora.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *