RANČ RAMARIN – AKTIVNI ODMOR U OKOLICI SLAVONSKOG BRODA

Ranč Ramarin smješten je u Garčinu, selu na „posavskoj magistrali“, petnaestak kilometara zapadno od najvećeg grada južne, posavske Slavonije – Slavonskog Broda. Jedinstven je to kompleks koji Vas osvaja već na prvi pogled.

O samim počecima ove uspješne turističke priče, koja iz godine u godinu dobiva nove sadržaje direktorica Anja Galović nam je rekla: „U biti sve je krenulo spontano, riječ je o jednoj obiteljskoj priči. Otac je rodom iz Garčina, tu smo imali zemlju, te postupno okrupnjivali posjed, a prvo smo na njoj napravili štalu za konjima. Brat Marin i sestra Rea se bave daljinskim jahanjem (endurance riding), te je tu osnovan i konjički klub.

konjičke staze

Svi ostali sadržaji došli su naknadno i zato smo odlučili cijeli ovaj kompleks brendirati kao ranč. Nakon štale, napravili smo malu pecaru za obiteljska druženja. Počeli su tu dolaziti naši gosti, ali i drugi ljudi samoinicijativno s pitanjima može li se ovdje što pojesti, popiti? Svidjelo im se što su tu konji, što je sve tako prostrano… To nam je bio impuls i da krenemo u turistički dio priče, a i u tom dijelu priče uključena je cijela obitelj.

2017. godine smo započeli i taj dio priče; otvoren je restoran, zatim prenoćište. Danas imamo dvije vrste smještajnih kapaciteta; hostel i bungalove, a nedavno smo otvorili i kamp. I ta priča je krenula sasvim slučajno – jedan prolaznik s kamperom nas je pitao može li ovdje prenoćiti, mi smo mu naravno dopustili, a onda nas je upisao na aplikaciju park4night i ostali kamperi su počeli silovito dolaziti.“

jezero u obliku konja

Osim hrane i smještaja ranč Ramarin nudi posjetiteljima i brojne aktivnosti poput jahanja i  škole jahanja s certificiranim trenerima, pecanja, najma bicikla, noćnog kampa i škole u prirodi za djecu, a za hedoniste tu su vinske degustacije i uživanje u gastro delicijama. Proizvode vlastita predikatna vina (traminac, graševina i crni pinot), a uskoro će za svoje goste imati i vlastite rakije.

Kako Anja kaže čak ni aktualna koronkriza im nije znatno naštetila: „2020. godina nam je bila samo neznatno lošija od prethodne. Naša velika prednost je u tome što se nalazimo na velikoj površini i sve stolove možemo iznijeti van i na taj način ugostiti veći broj ljudi, a da se ipak drži socijalna distanca.“

vinski podrum

Za razliku od brojnih drugih sličnih kompleksa njihov restoran je (u normalno vrijeme) stalno otvoren, a ne samo za grupe uz prethodnu najavu. „Ne radimo samo ponedjeljkom jer vikendima budemo extra posjećeni, pa djelatnici ponedjeljkom imaju slobodan dan“.

O strukturi gostiju Anja kaže: „Trenutno oko 90% gostiju su domicilni, s time da sve više raste i broj stranih posjetitelja. Osim iz obližnjeg Slavonskog Broda dolaze nam gosti na vikend odmor iz Osijeka, Đakova, Požege, Zagreba. Imali smo u planu pokrenuti i promo kampanju na stranim tržištima, ali zna se – korona nas je i tu zakočila, ali ima vremena i za to.“

đeram

Što se restoranske ponude tiče naglašavaju da im je menu uzak, ali baziran na vrhunskim namirnicama. „Poanta je u tome što bi odlazak u restoran trebao biti doživljaj, pa tako gostima iz Slavonije nudimo nešto što nemaju prilike probati kod kuće, a kada nam se primjerice najave grupe iz Istre ili Dalmacije njima ćemo nastojati pružiti doživljaj izvorne slavonske gastronomije. Nastojimo se prilagoditi svakom gostu, svakoj grupi. Mi im pošaljemo prijedlog jelovnika, a potom se zajednički dogovaramo oko izmjena i dopuna.“

A kada već tamo boravite više dana i imate mogućnost najma bicikla, u neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo zanimljivih stvari koje vrijedi obići poput Gajne, Kuće dida Tunje u Oprisavcima, Ljeskovih voda ili Sovskog jezera.

bungalovi

Oko sedam kilometar južnije od Garčina i ranča Ramarin nalaze se Oprisavci, i to tik uz savski nasip. Između nasipa i same Save lociran je i značajni krajobraz Gajna. Na tom dijelu nasipa on je značajno udaljen od same rijeke, a postoji nekoliko bara i močvara čija površina varira u korelaciji sa vodostajom Save pa se doima i kao „Kopački rit u malom“. Na Gajni možete vidjeti stada dugorogog podolskog goveda, crnih slavonskih svinja i posavskih konja.

Gajna

Nakon povratka sa  Gajne odlična prilika za zastati, vidjeti lijepo uređen etno restoran i kroz zalogaje povratiti izgubljenu energiju je Kuća dida Tunje u Oprisavcima. Istoimeni restoran postoji i Đakovu, ali ga je ljepše doživjeti u ruralnom ambijentu. Dok čekate naručenu hranu možete prošetati po dvorištu koje krasi rustikalna atmosfera i pregršt etno memorabilija.

detalj iz kuće dida Tunje

Od Save do jednog od vrhova Dilj gore – Čardaka nekih je dvadesetak kilometara. Kao početna točka za uspon na Čardak može poslužiti selo Vrhovine ili pak izletište Ljeskove vode koje se nalazi iza sela Korduševci.

Na samo nekoliko kilometara zračne linije od Ljeskovih voda nalazi se Sovsko jezero. Da biste do njega došli biciklom potrebno Vam je ipak oko četrdesetak kilometara vožnje. Sa ceste koja povezuje Slavonski Brod i Našice u mjestu Ruševo skreće se desno, na cestu

pogled sa vidikovca kod Sovskog jezera

 koja povezuje Đakovo i Požegu i za svega nekoliko kilometara dolazi se u selo Sovski dol. Na glavnoj cesti u Sovskom dolu postoji odvojak desno koji Vas nakon tri kilometra vožnje po prtenim okukama Dilj gore dovodi do Sovskog jezera i istoimenog izletišta.

Specifičnost ovog nevelikog jezera je u tome što se unutar njega nalazi otočić. Sama infrastruktura je odlično uređena, pa tako imate i ugrađene roštilje; potrebno je samo donijeti vlastitu rešetku, kao i dječje igralište, kapelicu, a najviša točka cijelog kompleksa je obližnji prostrani vidikovac s kojeg se s jedne strane pruža na požeški, a s druge strane na đakovački kraj.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *