NEŠTO SE NOVO „KUHA“ U LIPOVOM HLADU

Iz Lipovog Hlada, kultnog osječkog donjogradskog restorana stižu vijesti o skorom rebrandingu interijera i jelovnika čime će ovo mjesto dobro poznato svim gurmanima s istoka Hrvatske, a i šire zasjati u novom sjaju.

Stoga je nedavno i upriličen ručak sa prezentacijskim menuom tijekom kojega se odabrana skupina gastronoma mogla upoznati sa najavljenim promjenama, a sve se to zbivalo pod dirigentskom palicom gastronomskog maestra chefa Ivana Đukića.

Za početak poslužen je aperitiv,  pjenušac Millenium „Tomac“ i amuse bouche, što u bukvalnom prijevodu sa francuskog znači „zanimacija za usta“, a predstavlja zalogaj koji se služi prije početka obroka.

Njegova glavna uloga je priprema gosta za obrok, te da gostu dočara kreativnu viziju chefa. A amuse bouche je bio tartalette sa pršutom od patke, s time da je i košarica  rađena od confita od patke na način da se masnoća sa pršuta  skida i otapa, te se od nje se radi košarica. Tu je bio i pire koji sadrži bijeli grah, jabučni ocat i miso, te kruška kuhana u portu i livanjski sir, te malo začinskih trava.

Miso je pak tradicionalni japanski začin. Proizvodi se fermentacijom soje sa solju i kōjijem, a ponekad i rižom, ječmom, morskim algama ili drugim sastojcima Uz to se sjajno uklopio tomčev Millenium, pjenušac čija se kompozicija sastoji od 70% starih plešivičkih sorti  i 30% chardonnaya i koji je odležao dvije godine na kvascima.

Uslijedio je pinxtos, iliti tapas na baskijski način, međuobrok posebice popularan u sjevernim dijelovima Španjolske, a riječ je bila o brioche pecivu, sporo pečenom carskom mesu koje je hlađeno pa rezano na kockice i hladnoj vezanoj salati.

Uz ovaj slijed poslužen je chardonnay vinarije Antunović iz Dalja koji je sazrijevao 14 mjeseci u inoxu, a potom u barrique bačvama od slavonskog hrasta, te je još potom 8 mjeseci odležavao u boci u vinariji. Na prvu citrusnih i agrumnih aroma, a na drugu se osjete arome sprženog tosta i vanilije, a tercijarne arome se odnose na karamelu.

Nakon toga prešli smo na čisti Mediteran; poslužen je bakalar „pil –pil“ sa palentom, paprikom i balzamičnim octom Due vittorie, a uz to se savršeno sljubio pošip pelješke vinarije Korta Katarina sa položaja Čara. Izražene arome marelice i lubenice, malo hrasta i orašastih plodova. Bakalar „pil – pil“ je tradicionalno jelo baskijske kuhinje, a chef Ivan Đukić pokazao nam je da nije nedavno išao na stručno usavršavanje u Baskiji bez razloga.

Kući je ponio pregršt recepata, a osim što ih vjerno zna reinterpretirati u budućnosti će se zasigurno poigrati i sa njihovom adaptacijom na panonsko podneblje. Bakalar „pil – pil“ se tradicionalno radi od četiri sastojka: bakalara, maslinovog ulja, češnjaka i chilli papričica.

Objed je išao svom finalu i uslijedila je trgana sporo pečena janjetina na domaćoj tjestenini, svježi crni tartuf, tartufata i kozji sir, a uz to pinot noir vinarije Korak sa Plešivice koji je dozrijevao u barrique bačvama na finom talogu 10 – 12 mjeseci.

Zabaione – talijanski desert od žutanjaka jaja, šećera i slatkog vina i prošek „Hectorovich“ Tomić zaokružio je ovaj fantastičan niz. Sve pohvale za chefa Ivana Đukića i osoblje restorana Lipov hlad. Ono što posebice raduje je činjenice da je ovo bio tek dio noviteta koji nas u bliskoj budućnosti očekuju na najvažnijom osječkoj donjogradskoj gastro postaji.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *