Prvi „Dan austrijskih vina“ u Zagrebu: Veliki uspjeh i planovi

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik, 13. lipnja, svoja vina predstavilo je 14 vrhunskih austrijskih vinara. Ovaj izniman događaj, organiziran od strane ADVANTAGE AUSTRIA Hrvatska, pružio je stručnoj hrvatskoj publici jedinstvenu priliku da se upoznaju s raznovrsnošću i kvalitetom austrijskih vina.

Manifestacija je započela predavanjem ugledne hrvatske vinske stručnjakinje, gđe Manuele Plohl. Njeno izlaganje o hrvatskim vinima austrijskoj publici pružilo je detaljan uvid u hrvatsku vinsku scenu. Gđa Plohl je uzvanicima prenijela svoja bogata znanja, odgovarajući na sva pitanja zainteresiranih te pružajući vrijedne informacije koje su obogatile cjelokupno iskustvo događaja.

Nakon uvodnog predavanja, uslijedio je “Austrian Wine Masterclass” koji je moderirao gospodin Josef Schuller MW, direktor Austrijske vinske akademije. Kroz ovaj masterclass, hrvatskim sudionicima pružen je dubok uvid u austrijsku vinsku kulturu. Sudionici su imali priliku produbiti svoje znanje o austrijskim vinima, uživajući u stručnom vođenju kroz razne vinske regije Austrije.

Vrhunac događanja bio je Wine-Tasting na štandovima austrijskih vinara, koji je privukao mnoge stručne posjetitelje. Svaki štand bio je iznimno posjećen, a posjetitelji su uživali u degustaciji različitih sorti vina i razgovorima s proizvođačima. Najzastupljenije sorte bile su grüner veltliner, riesling i blaufränkisch.

Predstavljeni vinari i njihove vinarije:

  1. Bergkellerei Godfried Steinschaden GmbH
    • Vinarija Steinschaden obrađuje vinograde od hladnog, sjevernog dijela Kamptala u Schönbergu, prateći rijeku Kamp prema jugu sve do Engabrunna i Grafenegga. Raznolikost podneblja se odražava u njihovim vinima.
  2. Bio-Weingut Schwarz
    • Organska vinarija Schwarz smještena je u jednoj od najvažnijih vinogradarskih zajednica u Weinviertelu. Fokus im je na organskom uzgoju, što osigurava jedinstvenost njihovih crnih, bijelih, rosé, slatkih, pjenušavih i bezalkoholnih vina.
  3. Domäne Wachau Egen
    • Pod vodstvom Romana Horvatha MW i Heinza Frischengrubera, Domäne Wachau se razvila u jedno od najvažnijih vinogradarskih područja u Austriji. Njihova vina iz Wachaua odražavaju raznolikost i karakteristike ove regije.
  4. Leth GmbH
    • Obitelj Leth već se tri generacije bavi vinogradarstvom s velikom strašću, idealizmom i inovativnošću. Posjeduju certifikate za organsku i održivu proizvodnju, što dodatno potvrđuje njihovu predanost kvaliteti.
  5. Premium Estates Marketing GmbH
    • Premium Estates Marketing nudi proizvode vrhunskih austrijskih vinara: Aloisa Göllesa, Gernota Heinricha, Freda Loimera, Willija Sattlera i Fritza Wieningera. Njihova ponuda predstavlja temelj za izgradnju izvrsne vinoteke s najboljim austrijskim vinima.
  6. Rotweingut Prickler GmbH
    • Vinarija obitelji Prickler nalazi se u Lutzmannsburgu. Njihov pristup uključuje zdravo grožđe i ograničene prinose, što rezultira crnim vinima niske kiseline i visoke kvalitete.
  7. Weingut Feiler-Artinger, Inhaber Kurt Feiler
    • Vinarija Feiler-Artinger poznata je po proizvodnji vina svjetske klase u tri kategorije: bijelo suho, crno i plemenito slatko. Njihova vina odlikuju se iznimnom kvalitetom i raznolikošću.
  8. Weingut Krispel GmbH
    • Vinarija Krispel proizvodi vina najviše kvalitete koristeći održive i organske metode, što je potvrđeno certifikatima. Njihova vina su voćna, uravnotežena i izrađena s posebnom pažnjom.
  9. Weingut Lex Langmann
    • Vinarija Langmann, obiteljski posao od 1746. godine, već tri generacije stvara vina vrhunske kvalitete bez kompromisa. Smještena u zapadnoj Štajerskoj, vinarija koristi optimalne uvjete tla i klime za proizvodnju svojih vina.
  10. Weingut Manfred Felsner
    • Manfred Felsner izvozi vina u 16 različitih zemalja, uključujući SAD i Hong Kong. Njegov asortiman vina nudi vrhunsku kvalitetu, od voćnih, pitkih vina do vrlo finih i elitnih vina.
  11. Weingut Schloss Gobelsburg GmbH
    • Schloss Gobelsburg najstarija je vinarija u dunavskoj regiji Kamptal, s dokumentiranom poviješću uzgoja vina koja datira iz 12. stoljeća. Vinarija se fokusira na tipična vina s oznakama izvornosti iz ove regije.
  12. https://www.advantageaustria.org/hr/company/hr/weinkellerei-lenz-moser-ag
    • Vinarija Lenz Moser razvila je sofisticiranu ponudu vina iz Gradišća i Donje Austrije. Njihova paleta proizvoda uključuje vrhunska vina proizvedena prema najvišim standardima kvalitete.
  13. Wine and Commerce HandelsgmbH
    • Wine and Commerce bavi se distribucijom austrijskog vina diljem svijeta, s posebnim fokusom na azijsko tržište. Njihov cilj je plasiranje austrijskih vinskih specijaliteta u različitim kulturnim krugovima.
  14. Winzer Krems EG
    • Winzer Krems, sa 730 vinara članova, najveći je proizvođač kvalitetnog vina u Austriji. Njihova vina odražavaju jasne profile podrijetla, s klasičnim, voćnim stilom tipičnim za austrijske sorte grüner veltliner i zweigelt plavi.

„Svi vinari koji su sudjelovali u našem programu izrazili su zadovoljstvo profesionalnom organizacijom i informacijama koje su dobili tijekom posjeta Zagrebu. Posebno ističemo gospođu Manuelu Plohl iz ZaraVina, čija je prezentacija o vinskoj sceni u Hrvatskoj bila od velike koristi za austrijske sudionike, te gospodina Josefa Schullera MW, koji je hrvatskim sudionicima pružio neprocjenjivo znanje i iskustvo.

Ovo događanje pokazalo je kako sinergija znanja, strasti i posvećenosti može rezultirati nezaboravnim iskustvom za sve sudionike. Nadamo se da će austrijski sudionici uspjeti realizirati mnogo kooperacija te plasirati svoja vina na hrvatskom tržištu. Neki od njih su već zastupljeni na hrvatskom tržištu, no većina tek ide u taj iskorak. Veselimo se ponovnom susretu  krajem veljače 2025. godine, a do tada, pozivamo sve zainteresirane da pogledaju našu fotogaleriju i dožive djelić atmosfere s prvog Dana austrijskog vina u Zagrebu“, izjavili su organizatori ovog događanja ADVANTAGE AUSTRIA, koji nastavljaju raditi na promociji austrijske vinske kulture u Hrvatskoj.

Drugi po redu „Dan austrijskih vina“ najavljuju već početkom iduće godine te se nadaju još većem odazivu posjetitelja i vinara, kao i uspješnim suradnjama.

Više informacija o točnom datumu i programu događanja bit će dostupno uskoro na stranicama ADVANTAGE AUSTRIA.

text by Ivana Pranjić, photo by Advantage Austria

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *