OSIJEK GOURMET – DIVLJINA NA TANJURU

U hotelu Osijek je 18. rujna održano još jedno izdanje eventa Osijek Gourmet. Nakon crne svinje i riječne ribe ovo izdanje bilo je posvećeno delicijama od divljači s radnim nazivom „Divljina na tanjuru“, sasvim prikladno na izmaku sezone rike jelena.

Proteklih tjedana slušao sam ih boraveći večerima na slavonskoj obali rijeke Drave kako riču baranjskim šumama, a prije mjesec dana imao sam i bliski susret s njima putem od dunavskog nasipa do čuvene plaže „Kod dvadesetog“ u specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje (bačka inačica baranjskog Kopačkog rita) Došlo je vrijeme da se s njima (opet) susretnem i na tanjuru.

Cijeli event se sastojao od praktičnog i teoretskog dijela. Praktični (masterclass) je prethodio teoretskom (panel) što ovaj događaj diferencira od većine evenata slične provenijencije. Glavna zvijezda masterclassa je sasvim očekivano bio jedan on naših najpoznatijih celebrity chefova Tomica Đukić. Tomica se ponovno našao u hotelu Osijek gdje je godinama bio chef njihova restorana „Zimska luka“, nakon toga revolucionarno je pokušavao promijeniti nutricionističke navike pacijenata & osoblja KBC-a Osijek, a potom se skrasio u restoranu vinarije Josić u Zmajevcu u čijem se bliskom okruženju nalaze najveća krda jelenske divljači u Lijepoj Našoj. Putujući na posao iz Osijeka u Zmajevac puno puta se susreo s njima. Na ovom masterclassu asistirala mu je kolegica Iva Gracek koja ga je naslijedila na mjestu glavnog kuhara restorana hotela Osijek.

Mnogobrojne novinarske ekipe sjatile su se oko Tomice prije početka masterclassa, a nakon davanja iscrpnih izjava odmah se uhvatio posla. „Mislim da nam je divljač već usađena u genetski kod, da ju jedemo i da uživamo u njoj. Osijek je gospodski grad, šmekerski grad, grad krčmi, dobre zabave, drago mi je da smo tu. Drago mi je da su tu i mladi ljudi iz ugostiteljske škole. Na njima je da izgrade nove jelovnike i na temu divljači, da ostanu tu i prezentiraju tu tradiciju ljudima koji dolaze u naš grad. Osijek mora postati i u očima drugih, ono što po meni već jest – meka uživanja u vrhunskoj hrani i pići, meka gastronomije. Korijenasto povrće poslužilo je kao pac koji je izvukao proteinsku vodu. Meso prepečemo zbog karamelizacije, pojačavanja okusa…“ rekao je Tomica pripremajući jelenski but u povrću, te plećku jelena u umaku od kruške.

Nakon toga uslijedile su i dvije slatke poslastice u režiji pastry chefa Ivane Bralić – desert s kestenom i sladoledom od žira, te tartufino. Uz ove delicije su se odlično sparili cabernet franc i kupaža crnih sorti zmajevačke vinarije Josić. Važno je naglasiti da su ovom eventu sudjelovali i chefovi brojnih osječkih restorana s kojima su tijekom masterclassa svoje male tajne velikih majstora kuhinje nesebično dijelili Iva, Ivana i Tomica.

Kao u uvod u panel Varja Guttert, nagrađivana turistička vodičkinja i voditeljica prodaje u javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit održala je iznimno inspirativno predavanje i pritom naglasila Kopački rit ima specijalizirane turističke programe za manje grupe posjetitelja fokusirane primarno na slušanje rike jelena. Gotovo svi termini su ove godine bili rasprodani. Ako može bird watching zašto ne i deer roar listening.

O potencijalima divljači kao vrhunske gastro namirnice diskutirali su dr. sc. Vlado Jumić voditelj osječke podružnice Hrvatskih šuma, Karin Mimica, voditeljica brojnih uspješnih projekata gastro brendiranja, Tomislav Jakopović, jedan od najvećih hrvatskih poznavatelja vina, sudionici prethodno održanom masterclassa Tomica Đukić i Ivana Bralić, te ravnatelj Kopačkog rita Ivo Bašić. Panel je moderirala Željka Balja, vlasnica Autentike, te specijaliziranog portala za obiteljska putovanja Family Welcome.

Zaključno, treći je Osijek Gourmet još jednom pokazao da je Osijek doista središte enogastronomske scene regije te da kao takav i treba biti mjesto razmjena ideja, proizvoda, kao i zdrave konkurentnosti i unapređenja. Razgovori sa stručnjacima iz područja enogastronomije bili su inspirativni i, što je najvažnije, edukativni zbog čega su zasigurno potaknuli rasprave o nekim zanemarenim ili nedovoljno istaknutim aspektima divljači i „divljih“ namirnica. U duhu optimizma i dobre atmosfere koja je zavila zaključak trećeg Osijek Gourmeta, poveli su se i razgovori o četvrtom izdanju ove manifestacije koja nas očekuje 2025. godine kada će na red doći još jedna autentična, ovog puta suhomesnata, namirnica, značajna za područje Slavonije i Baranje – „kulen“. Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d. o. o.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *