RUNDA – OSJEČKI HRAM PIVA

Smještena u suterenu u osječkoj Radićevoj ulici Runda je prava, punokrvna pivnica. Nude samo i isključivo pivo, točeno, craft i hrvatsko. To je njihova koncepcija!

Moj reporterski zadatak započeo sam za šankom, uz prigodničarsko, posebno izdanje Varionice gdje me je ljubazna i susretljiva djelatnica Matea uputila u ponudu (iako sam kao stalni posjetitelj Runde i sam dobro upućen u tekuću problematiku).
Na 13 instaliranih točionika trenutno se toči Varionica pale ale, Varionica sunny lager, ABA 5th element, red baron, Medvedgrad grička vještica, Križevačko lager, Križevačko Japa, Hepburn lager, Osječko nefiltrirano, od svjetlih piva. Od crnih piva tu su Varionica neon stout, black Hepburn, te fakin IPA. A tu je i ghost pipa.
Priču sam nastavio sa suvlasnicima Daliborom Rajkovićem i Edom Huremovićem u separeu u stražnjem prostoru. Moram priznati da ih krasi izuzetna socijalna inteligencija. Imaju prisni pristup prema svakom gostu, ali bez hinjene i izvještačene ljubaznosti, te su zaslužni za to što u Rundi vlada prava domaćinska, opuštena atmosfera. Gdje se svatko tko je došao, osjeća dobrodošao! Tu je uvijek dobra zabava, nema komorne atmosfere, pivnica u punom smislu riječi, nipošto obični kafić ili kušaonica piva!
Obojica imamo svoje privatne biznise od prije. Ja sam godinama vodio restoran u Dubrovniku, a Edo ima biznis sa zavjesama. Znamo i družimo se već preko 15 godina. Putovali smo po svijetu, otkrivali smo i uživali u nama tada egzotičnim vrstama piva, popili smo milijardu piva zajedno. Polako se i u Hrvatskoj počeo buditi interes za te stilove, prepoznali smo zahtjeve tržišta i odlučili otvoriti Rundu. Nije nam nimalo žao, baš naprotiv. To je bio pun pogodak.  Koliko je pivopija nakon posjeta Rundi odlučilo postati homebrewerima!? Ovaj lokal ima dušu! Ovo je jedna odlična lokalna priča u kojoj su se ljudi prepoznali. Ja volim i uživam u pivu, ali nije nam to core biznis. Mi nećemo praviti svoje pivo,  nemamo takvih ambicija. Nemamo vremena i volje za to. To treba prepustit ljudima kojima je pivarstvo bazična djelatnost. Naša uloga je da preko nas plasiraju svoja piva. Naša namjera je da budemo transmisija između craft pivara i ljubitelja piva i da na naših 13 točionika bude presjek ponajboljih i najtraženijih craft stilova. U početku smo ponudu složili po nekim vlastitim preferencijama, a poslije smo naravno osluškivali i tržište. Radili smo pop up evente poput svinjca u Kopačevu, Hellobeer partyja za noć vještica, a imamo planove za pivski festival. To bi trebao biti pravi pivski festival, kakav grad kao Osijek zaslužuje. Pod festivalom ne podrazumijevam samo prodaju različitih vrsta piva, već i čitav spektar popratnih sadržaja. Dnevna ulaznica, čaša, majica, plan i program, prospekti, brošure – to treba odmah u startu dočekati svakog posjetitelja pravog pivskog festivala. To bi trebao biti dvodnevni festival, koncepcijski srodan pivskim festivalima u Daruvaru, Požegi i Novom Sadu. Festival će se održati u gradu, u industrijskom prostoru. Planiramo to napraviti u kasno proljeće ili početkom ljeta. Inzistirat ćemo pri pregovorima o sudjelovanju na festivalu da isključivo vlasnici ili glavni breweri predstavljaju piva, a ne njihovi izaslanici.
Kao dokaz mojih ranijih tvrdnji da se u Rundi susreću pivopije i pivari, konzumenti i proizvođači (nerijetko tu oštra linija razdvajanja ne postoji; i pivari su pivopije, a mnogi pivopije spontano postanu kućni pivari) te večeri tamo sam sreo i legendu slavonske i općehrvatske craft scene, Danijela Božurića Božu, suosnivača pivovare Black hat. Iako se pivarstvom više ne bavi profesionalno još uvijek je strastveni homebrewer. Nisam mogao odbiti njegov poziv za kućnu degustaciju piva, a ugodno me iznenadila činjenica da ima čak pet različitih stilova. Sva piva standardno odlična, a posebice me se dojmilo specijalno Božićno pivo. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *