NAJAVA – PIJANA ČAPLJA

Najava
PIJANA ČAPLJA
prvo homebrewing druženje u Slavonskom Brodu u organizaciji Brodske udruge pivara
Brodski pivski festival u Brodskom vinogorju

29. i 30. travnja ove godine rezervirajte za PIJANU ČAPLJU u organizaciji Brodske udruge pivara (BUP).
O predstojećem eventu razgovarao sam sa Hrvojem Vujčićem, jednim od suosnivača BUPa koji me je prvo uputio u historijat udruge.

Jednog zimskog dana 18.1.2014. godine smo ja i moj homebrewing partner Stribor dobili poziv od prijatelja Soje, inače brodskog curlingaša da se održava curling turnir “Kutija čvaraka” na kojoj smo se okupili nas desetak pivara: Pop, Jim, Stribor, Juka, Ćelo, Mario, Vora, Buky, Baban, Soja, Tomi, Marin i moja malenkost. Bilo je prisutno i nekoliko gostiju iz  Požege: Til, Glista, Slawoner i Pivan. Iz Bosne i Hercegovine nam došao Stane. To je bilo naše prvo okupljanje nakon kojeg će uslijediti par druženja u privatnom aranžmanu kodnog imena “PIJ I JEDI” koji su se obično održavali u prostorijama današnje udruge kod Popa, u slavnoj garaži. Nakon toga uslijedilo je prvo naše javno predstavljanje i službeno pojavljivanje pod imenom “BRODSKI PIVARI”  na našoj prvoj pečenkijadi, kultnoj regionalnoj manifestaciji koju organiziraju bikeri. Nakon toga dobili smo poziv gospodina Špalata iz Kuće Piva da budemo sudionici 1. brodskog pivarskog festivala, na kojem smo besplatno dijelili svoje domaće uratke i koji je na naše ugodno iznenađenje prošao jako dobro, jer smo stalno imali gužvu na točioniku. Poslije ta dva eventa smo se posvetili core biznisu,  jednostavno smo kuhali i bavili se opskrbom svojih kućanstava. U svibnju 2015.godine smo se okupili u kuglani kod bivšeg Monaca gdje smo uz roštilj i par gajbi piva konstantirali: “POŽEGA IMA UDRUGU, POŽEGA IMA KRIGLU, POŽEGA IMA DRUŽENJE…PA AJMO I MI, MAJKU MU IMA NAS VIŠE, JESMO LI ZA?!” I tako nakon kratkog razgovora i konstruktivnih prijedloga došli smo do usvajanja akata i imena udruge, izabrani su prvi predsjednik Dražen Dujak – Pop i tajnik Željko Katavić – Jim. Razlog osnivanja je prije svega kvalitetno druženje svih pivara i prijatelja piva uz dobru edukaciju, istraživanje i degustairanje pivskih proizvoda, te promidžbe kućnog pivarstva kao zdravog načina života. Pivo nije samo alkoholno piće, nego je, ako se pravilno konzumira i hrana odnosno sveti gral zdravlja. Ne moramo ići kod doktora po lijekove već popijemo jednu čašu domaćeg nefiltriranog i nepasterizranog piva i dobili smo lijek u vidu vitamina i minerala. Tada smo odlučili da će naša udruga imati dva eventa (proljetni i zimski) koja ćemo svake godine održavati ovisno o financijskim sredstvima i sponzorima. Naš prvi event kao registrirana udruga smo organizirali uz financijsku pomoć Razvojne agencije grada Slavonskog Broda koja nam je osigurala sirovine na 2.Brodskom pivarskom festivalu. Tada smo organizirali i veliku humanitarnu akciju  za udrugu roditelja i članova obitelji djece oboljele od malignih i rijetkih bolesti SLAP. U četiri dana podijelili smo više od 500 litara piva, za što su posjetitelji davali donacije, tako da je na kraju prikupljeno 5700 kuna koje smo donirali udruzi Slap. I svaki idući Brodski festival piva mi ćemo odraditi istu akciju  za neku drugu dječju udrugu. Trenutačno smo maksimalno fokusiranu na organizaciju PIJANE ČAPLJE.

Pijana čaplja će se održati na popularnoj lokaciji brodskih izletnika i planinara,  Popovićevoj  šumici, kod planinarskog  doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju, sjeverno od Sjeverne vezne ceste. Mjesto je odlično, s njega puca pogled na cijeli grad, dio Posavine i Bosne. Dovoljno blizu, a opet i dovoljno daleko od gradske vreve.

Event je zamišljen kao turistička priča i promidžba Brodske udruge pivara i malih pivara iz cijele regije. Posjetitelji će imati priliku probati standardne, kao i neke vrlo neobične vrste piva kroz edukaciju i prezentaciju. Osigurana je i hrana u vidu roštilja i iznenađenja iz kotliča, te glazba i mogućnost kampiranja. Za one željne luksuznijeg smještaja u blizini postoji i nekoliko pansiona.

Ulaz je 70 kn po osobi ( u cijenu uključena klopa i pivo do isteka zaliha). Svi koji donesu KEG (koji mora biti unaprijed dogovoren) imaju besplatan upad. Prijave i rezervacije se vrše putem  službene e-mail adrese: brodskipivari@gmail.com ili na FB stranici Udruge pivara Brod https://www.facebook.com/groups/107584306370935/ ili na kontakt telefone predsjednika i tajnika zaključno sa 1.4. (nije prvoaprilska šala), a nakon toga ostatak karti će biti na raspolaganju svim zainteresiranim građanima.
Zato…. požurite sa prijavama i vidimo se na PIJANOJ ČAPLJI!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *