VINSKI HEDONIZAM NA OBALAMA DUNAVA I OBRONCIMA FRUŠKE GORE II



G.E.T. KONFERENCIJA O VINSKOM TURIZMU 
U Ilok sam se prvenstveno uputio zbog konferencije o vinskom turizmu u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. (gastronomija-enologija-turizam) koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma te je, pod zajedničkim nazivnikom Centar za razvoj eno-gastro turizma, s tim ciljevima pokrenula nekoliko projekata. Neki od tih projekata su i Bijeli grozd, te Kategorizacija vinarija. 
Navedeni projekti potaknuti su spoznajom da turistima nije bitan samo proizvod, već cijelokupan  doživljaj koji uključuje proizvod, destinaciju i prezentaciju kao ravnopravne čimbenike turističke ponude. Cjelokupan projekt bi u konačnici trebao rezultirati podizanjem standarda kvalitete ukupne ponude vinarija. Turisti do ovih informacija mogu doći kroz višejezični G.E.T. vodič na web adresi www.getworldguide.com. Ono što je Michelinov vodič za restorane, to je Getworldguide za vinarije. 
BIJELI GROZD 

Bijeli grozd je nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje, a njen cilj je istaći one dionike vinskog turizma koji su najviše predani svome poslu, pohvaliti njihov rad i trud, dati im poticaj za nastavak daljnjeg usavršavanja, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem, na bilo koji način, utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola. Za vinarije po izboru glasuje više od 500 odabranih eno-gastro znalaca i putnika, nagrade se dodjeljuju na VINOcom festivalu krajem studenog, a u 2016. godini se po prvi puta moglo glasovati i za vinarije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zatim su izdvojene po tri najbolje vinarije iz svake od navedenih država te je pred širu publiku stavljena mogućnost da odabere najbolje u regiji. 
KATEGORIZACIJA VINARIJA 
  
Kategorizacija vinarija je način rangiranja vinarija prema određenim kriterijima, uzimajući u obzir prvenstveno turistički aspekt. Ljestvica se sastoji od preporuke, jedne, dvije i tri zvjezdice te zvijezde izvrsnosti – excellence star, koja je najviši rang kategorizacije, a ukazuje na to da vinarija zadovoljava sve najviše kriterije, ali nudi i dodatne sadržaje kojima prezentaciju diže na puno višu razinu i stvara nezaboravan doživljaj. 
Iznimno cijenim rad  udruge G.E.T. koju vode Tomislav Stiplošek i Silvija Munda, a budući da imamo slične afinitete i promišljanja glede razvoja enogastroturizma odnedavno i surađujem s njima kroz publicističke doprinose njihovom online časopisu G.E.T. report! Stoga sam se i odazvao pozivu za sudjelovanje na ovoj nadasve zanimljivoj i po mnogočemu inovativnoj konferenciji. 
Konferencija se održavala 24. i 25. ožujka 2017.  na ladanjskom imanju Principovac, u neposrednoj blizini Iloka pod pokroviteljstvom predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarovićuz potporu Ministarstava turizma i poljoprivrede, turističke zajednice Vukovarsko srijemske županije, grada Iloka i turističke zajednice grada Iloka. Konferenciju je vodio poznati glumac i enogastrokritičar Damir Folnegović Blaž. 
KATEGORIZACIJA VINARIJA – EXCELLENCE STAR 


U petak, prvog dana konferencije sedam hrvatskih vinarija: Vinarija Boškinac, Bolfan vinski vrh, Iločki podrumi, Korta Katarina, Meneghetti, Vuglec Breg i Saints Hills dobilo je priznanja Excellence star.  
VINARIJA BOŠKINAC 
Vinarija Boškinac iz Novalje s Paga poznata je po svojoj temeljnoj misiji, a to je očuvanje i briga oko autohtone sorte gegić.Uzevši plemke s tih starih trsova, podignut je vinograd i spašena autohtona sorta. Vino gegić njihova je strast i opsesija. U vinogradu se uzgajaju i crne sorte cabernet sauvignon i merlot te još dvije bijele chardonnay i sauvignon. Podrum Boškinac najpoznatiji je po kupaži cabernet sauvignon, merlot. U podrumu proizvode još nekoliko bijelih etiketa maceriranih vina, bijelih kupaža kao i neke crne etikete i desertna vina.  
VINARIJA BOLFAN VINSKI VRH 
Vinarija Bolfan vinski vrh koja se nalazi u selu Hrašćina, u zlatarskom vinogorju sve svoje vinogradarske položaje ima na nadmorskoj visini 250-380m s prosječnim nagibom 16-30 %, južne i jugoistočne ekspozicije, a što predstavlja idealne uvjete za sadnju i obradu vinove loze i proizvodnju visokokvalitetnih vina. Tisućljetna tradicija uzgoja vinove loze na obroncima današnjeg Zlatarskog vinogorja dovoljno svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Vinski podrum osmišljen je na način da zadovolji najviše standarde radnih procesa u preradi grožđa, mošta i vina. Najmodernija tehnologija u kombinaciji je s dokazanim tradicionalnim metodama i opremom za dobivanje maksimalnih potencijala grožda. Podrum se nalazi usred vinograda što je ponekad od ključnog značaja za dobivanje visokog intenziteta sortnih mirisa i aromaGrožđe se bere ručno i od trenutka rezanja do muljanja ili prešanja ne protekne više od 20 minuta. 
ILOČKI PODRUMI 
Iločki podrumi su najveći proizvođač u gradu starina i vina. Nastavljaju više tisućljeća staru tradiciju uzgoja vinove loze i vina visokokvalitetnog sortimenta sa vinograda koji se u valovitim platoima zapadnih odronaka Fruške gore spuštaju prema moćnom Dunavu. Proizvode vina na 990 ha vinogradarskih položaja, (330 ha vlastitih, te 660 ha iz otkupa) a ukupno godišnje proizvedemu oko 4 milijuna litara. Osim osnovne djelatnosti, vinogradarstva i vinarstva, razvijaju autentičnu i jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu, povezujući sadržaje turističke destinacije s vinarstvom i vinogradarstvom. U posljednjih nekoliko godina, Iločki podrumi intenzivno razvijaju i mrežu vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske. 
VINARIJA KORTA KATARINA 
Vinarija Korta Katarina iz Orebića s poluotoka Pelješca Vinarija postoji od 2005.godine. Osnovali su je supružnici Lee i Pam Anderson. Naziv vinarije Korta Katarina potječe od naziva starih orebićkih ograđenih kapetanskih vila koje se zovu korte. Katarina (Katharine eng.) je dragocjeno ime koje se generacijama dodjeljuje u familiji. Lee i Pam su tijekom rata donirali humanitarne projekte u Hrvatskoj i Hercegovini i od tuda kreće njihova poveznica s Hrvatskom. Iz ljubavi prema zemlji i krajolikom kojim su bili okruženi rodila se želja za stvaranjem jedne vinarije. Perfektna lokacija pronađena je u najvinorodnijem kraju Lijepe naše, na Pelješcuu mjestu Orebić. Od tada do danas kupili su i obnovili 6ha vinograda na najpoznatijim lokacijama, Dingaču i Postupu, te na temeljima starog hotela koji se nalazi u sklopu posjeda, podigli jednu od najljepših i najmodernijih vinarija u Hrvatskoj. U samom krugu vinarije posadili smo cca 3000 loza Crljenka ili Zinfandela, kao najčvršću poveznicu Hrvatske i Amerike.  Unutrašnjost vinarije također je je opremljena salom za kušanje, dućanom, uredima i laboratorijem. Uz samu vinariju nalazi se nekoliko odvojenih prekrasnih terasa na kojima se mogu odvijati eno gastro zbivanja s različitim brojem sudionika. Ispod same zgrade budućeg luksuznog hotela nalazi se prekrasna šljunčana plaža. 
VINARIJA MENEGHETTI 
Vinarija Meneghetti smještena je u Balama, na Istarskom poluotoku.  Baštinici su i nastavljači velike istarske vinske tradicije. tradicije. Istru su još stari Rimljani odabrali kao jedno od najvažnijih područja za vino i ulje u carstvu.  Sredinom 19. stoljeća austrijski admiral Hans Birch Dahlerup odlučuje na ovom čudesno lijepom, ali pomalo zapuštenom i zaboravljenom poluotoku sagraditi najveću ratnu luku monarhije u Puli, što dovodi do procvata cijele regije. Krajem 19. stoljeća, na otočju Brijuni, bečki industrijalac Paul Kupelweiser gradi elitno klimatsko ljetovalište i turističko središte. Sagrađena u bijelom istarskom kamenu, smještena nasuprot Brijuna, u neposrednoj blizini najveće austrougarske utvrde u ovom području, Stancija Meneghetti bila je mjesto za predah časnicima i njihovim gostima, mjesto na kome su mogli popiti čašu vina i pojesti dobar domaći sir i pršutNova stranica u povijesti stancije počinje 2001. godine kada je preuzimaju i potpuno preuređuju Romana i Miroslav Plišo te zasađuju nove masline i loze. Timu se 2010. priključuje Goran Hanžek, dok je Walter Filiputti, svjetski priznati enolog, preuzeo brigu o vinima. Danas Meneghetti funkcionira kao vinska i gastronomska destinacija gdje se na istom mjestu nalaze wine hotel, gourmet restoran i radna vinarija. 
VINARIJA VUGLEC BREG 
Vinarija Vuglec breg locirana u Škarićevu kod Krapine osnovana je 2003. godine kao važan sastavni dio istoimenog seoskog turizma. Na južnim padinama brega, gdje su se nalazili ostaci starih zapuštenih vinograda, zasađeni su novi visokokvalitetni nasadi sa približno 16000 trsova na oko 4 hektara površine. Uzorno uređen vinograd oplemenjuje cjelokupni dojam Vuglec Brega, pa tako od proljeća do kasne jeseni svojim plemenitim plodovima i raskošnim bojama cijelom bregu daje veličanstven izgled. Gosti  mogu uživati u obilasku i šetnji kroz vinograd, a svake jeseni su dobrodošli u berbi grožđa.  Posjet njihov vinskom podrumu poseban je doživljaj za svakog gosta jer nudi živanje u degustaciji pjenušaca proizvedenih klasičnom šampanjskom metodom i vina od bijelih i crvenih sorata kao što su chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon. 
VINARIJA SAINT HILLS 
Saints Hills iz Oskorušna na Pelješcu poznata je po Dingaču iz vinograda Sv. Lucija. U ovim prekrasnim vinogradima, koji se svi obrađuju ručno, jer priroda ne dopušta strojevima u čudesni Dingač, polako se dobije prava slika o ovim vinima. Ona su splet sunca, mora, kamena i puno teškog filigranskog rada. Vinaria, kako oni zovu Saints Hills vinariju, je stara kamena kuća. Ova je kuća u prošlosti zaista bila vinarija, ali su njeni stari vlasnici otišli u potragu za boljim životom preko oceana, ostavljajući vinariju da spava 80 godina. Treasury ili arhiva je posebno mjesto koje možda najbolje priča priču o samom vinu. Ovdje čuvaju sva godišta vina koja su napravili. Može se vidjeti razvoj vina kroz godine, i specifičnost svakog vinograda. Ovdje vrijeme gubi bitku. Polako, ova će bas soba odvesti u vinsku bajku. Priču također slijedi i hrana koju služe uz vino. Sve iz kuhinje je svježe i lokalno, iz njihova povrtnjaka, voćnjaka i začinskog vrta.  
BIJELI GROZD 


Dodijeljene su i nagrade Bijeli grozd Regional Trophy koje su rezultat glasovanja više od sedam tisuća ljudi, a prvi puta obuhvatile su Sloveniju, BiH i Srbiju. Prvo mjesto osvojili su Iločki podrumi, a slijede Vinarija Zvonko Bogdan, Kozlović, Movia i podrumi Vukoje. Iločki podrumi tako su postali dvostruki laureati i jedina dvostruko nagrađena vinarija na konferenciji. Nakon svega što su nam prezentirali smatram to više nego zasluženim. 
VINARIJA ZVONKO BOGDAN 
Vinarija Zvonko Bogdan je svoj put započela 2008. godine kada se objedinjujući specifičnost i tradiciju Palićkog vinogorja sa najsuvremenijom francuskom tehnologijom uputila ka jasnom cilju da proizvodi vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja s kog dolaze. Usidrena u moru svojih vinograda na istočnoj obali jezera Palić, na samom sjeveru Srbije, Vinarija je izgrađena u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Palića i obližnjeg grada Subotice. Veličanstveno zdanje vinarije koje jasno upućuje na gotovo nezaobilazan spoj vina i umjetnosti dostojno je utočište sve poznatijeg i priznatijeg vina. Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pjevača starogradskih pjesama, gospodina Zvonka BogdanaVinogradi Vinarije Zvonko Bogdan obuhvaćaju ukupnu površinu od 56 hektara i podignuti su na tri različite parcele – Palić, Ludaš i Radić koje se nalaze u krugu od tisuću metara.  Specifičnost svake parcele pažljivo je sjedinjena s odabranim sortama vinove loze kako bi u skladu sa optimalnim zemljištem i povoljnim klimatskim uvjetima mogle da razviti svoj maksimalni potencijal. 
VINARIJA KOZLOVIĆ 
Vinarija Kozlović iz istarskog Momjana nastavlja obiteljsku priču staru više od stoljeća. Priča počinje 1904. godine u Valli, dolini koju presijeca potok Argilla, gdje je obitelj imala svega nekoliko hektara, a i danas se na istom tom mjestu živi tik uz vinograde i zajedno s njima. svojim vinogradima uzgajaju autohtone istarske sorte – malvaziju, muškat momjanski, muškat ružu i teran, te internacionalne sorte sauvignon blanc, cabernet sauvignon i merlot. Berba u njihovim vinogradima obavlja se ručno. Nova vinarija je površine 2200 m3 na tri etaže, s podrumom za inox i barrique bačve. Izrađena je 2012. godine. Vinarija posjeduje multifunkcionalne prostore za prezentaciju vina i održavanje vinskih radionica te elegantnu vinoteku s barom za degustacije. Vanjski prostor s prostranom ostakljenom terasom gleda izravno na vinograde.  vinariji nude niz od 9 turističkih program. 
VINARIJA MOVIA 
Vinarija Movia smještena u pitoreskom slovenskom selu Dobrovo v brdih baštini priču dužu od 300 gosdina. Imanje  Movia postoji od 1700. godine, a brakom 1820. godine postaje vlasništvo obitelji Kristančič. Aleš Kristančić je najveći promotor Goriških brda. Vinogradi ove vinarije prostiru se na 22 hektara, od čega je pola na talijanskoj strani Brda (Collio). Većinom je u njima stara, snažna loza, ali postepeno pomlađuju vinograde, za nove generacije i budućnost. Svaki vinograd ima svoje ime i svoj karakter, koji se kasnije i očituje u grožđu s različitih vinogradarskih položaja. Vina Movia su sinonim za kvalitetu, i izazov za prave ljubitelje vina. Nalaze se na vinskom kartama najprestižnijih restorana u svijetu. Aleš Kristančič je uspio dati svoj osobni pečat vinima koje proizvodi i svojednobno je proglašen za jednog od 12 najvažnijih vinara na svijetu. 
PODRUMI VUKOJE 
Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja u Hercegovini se preko četiri desetljeća bave proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Dobitnici su preko 150 zlatnih medalja na domaćim i internacionalnim vinskim natjecanjima, a samo u proteklih pola godine osvojili su 10 zlatnih i srebrnih medalja na najznačajnijem i službeno najvećem svjetskom vinskom takmičenju AWC Vienna 2015, te proglašeni najboljim nacionalnim proizvođačem u BiH. Iste godine u sjedištu Fondacije someliera Italije u Rimu, a na preporuku Asocijacije someliera Italije iz Toskane, degustirana su vina Vranac i Žilavka iz ovog podruma osvojivši tom prilikom najznačajniji trofej za kvalitetu vina od autohtonih sorti 


POGLED SA VIDIKOVCA  
Nakon dodjele nagrada, sa vidikovca na vrhu ladanjskog imanja Principovac koji je okružen sa 87 hektara vinograda na zapadnim obroncima Fruške Gore čelni ljudi Iločkih podruma obrazlagali su nam svoje planove za budućnost, koji uključuju i izgradnju hotela sa pet plus zvijezdica.  Ladanjsko imanje principovac se sastoji od restorana, šest apartmana od čega je jedan predsjednički, sale za svečanosti Princeps, golf terena i terena za badminton i biciklizam. 


Okušali smo se i golfu, a instruktor nam je bio alfa & omega iločkih podruma Juraj Mihaljević, većinski dioničar i predsjednik nadzornog odbora tvrtke koji je porijeklom iz Ogulina, a u Ilok je godinama dolazio poslovno. Ovaj kraj ga je postupno očaravao, te je odlučio uložiti novac, vrijeme i znanje u Iločke podrume. Postupno se rješavao svih svojih poduzeća i posvetio se isključivo Iločkim podrumima kao najvećem poslovnom izazovu i trajnoj fascinaciji, sa vizijom da kreira najvažniji objekt vinskog turizma na ovom području, a i šire. Iločki podrumi proizvode preko 4 milijuna litara vina godišnje.  
STARI PODRUM 


Potom je uslijedio povratak u grad I vođeni obilazak starog podruma. U starom podrumu nalazi se arhiva Iločkih podruma. Vodič nam je otkrio da su u arhivska vina (a najstarija su iz 1947 godine i koštaju pedestak tisuća kuna) preživjela Domovinski rat tako da su zazidana neposredno prije okupacije. Potom je uslijedila večera u restoranu Stari podrum koji je smješten u posebnom ambijentu nekadašnje vinarijeuz tamburaše s kojima je i Jura Mihaljević zapjevao, srijemske gastronomske specijalitete..i naravno fantastično iločko vino! 


About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *