VINARIJA BRZICA – TAMO GDJE MEANDRIRAJUĆI DUNAV LJUBI NEBO

  photo by Mladen Tutavac

Erdutsko vinogorje postalo je poznato po jedinstvenoj manifestaciji ERDUT WINE&BIKE – biciklističkoj utrci koju karakterizira potraga za skrivenim buteljama u vinogradu. Stoga smo  fotograf Mladen Tutavac, Splićanin sa osječkom adresom i dirigent opere osječkog HNK odlučili posjetiti vinariju Brzica upravo biciklima. Vožnja biciklima je idealan način za upoznavanje pojedinog vinogorja. Za razliku od vožnje automobilom, biciklom se puno bolje i neposrednije može doživjeti pojedino vinogorje, a vožnja kroz brežuljke i trsove s pogledom na  Dunav znatno je atraktivnija nego bicikliranje kroz gradsku vrevu i standardnim asfaltiranim cestama. Vizura razigranih brdašaca, nepreglednih čokota i moćne rijeke tvori pejzaž koji djeluje istovremeno i intrigantno i opuštajuće.  

  photo by Mladen Tutavac

Automobile smo ostavili kod Stare Drave u Sarvašu i upustili se u našu malu bike&wine ekspediciju prtenim putom uz Dravu koji vodi do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša. Idilu je kvarila samo poneka Lada Niva koja je prošavši pored nas uskovitlavala prašinu. Ušće Drave u Dunav je pejzaž dostojan divljenja, te smo tu malo zastali. Sutok ovih dviju moćnih rijeka i pogled na krajnji jugoistočni rub Kopačkog rita bacio nas je u kratkotrajnu kontemplaciju koja je kratko potrajala, dok nismo začuli vapaj urođenika! Vodostaj Dunava je naglo pao protekle noći, te smo usput pomogli lokalnim vikendašima da porinu brodicu u Dunav koja do se jučer ljuljuškala na obalama Dunava, a preko noći je ostala nasukana na obali.  

  photo by Mladen Tutavac
Nastavili smo biciklirati obalom Dunava, a zatim skrenuvši desno popeli  se na asfaltiranu cestu koja povezuje Alljmaš i Erdut i nastavili prema vinariji Brzica. Kada smo došli do vinarije tamo nas je dočekao Borna Brzica, jedan od petero djece vlasnika vinarije Ive Brzice koji je toga dana bio na vinskom festivalu u Zadru. Kada smo shvatili da je i Borna u Erdut došao biciklom odmah smo se našalili da smo mogli zajedno krenuti iz Osijeka i odmjeriti snage. Borna se samo nasmijao rekavši da će prilike za to biti u rujnu na bike&wine utrci, što je puno atraktivnije nego utrkivanje na potezu Osijek – Erdut, jer sadrži i elemente orijentacije, kao i nagrade u formi grožđanog nektara! 
Vinarija Brzica smještena je na Erdutskoj kosi i to na mjestu gdje Dunav meandrira formirajući svojevrstan poluotok ispresijecan kanalima Hagl i Porić, a budući da je slavonska obala Dunava znatno viša od Bačke puca odličan pogled na Sontu, Prigrevicu i Bogojevo, a kad je lijepo vrijeme vidi se i baranjsko Banovo Brdo. Dunav je na tom području širok 550 – 600 metara. 

  photo by Mladen Tutavac

  • Ja sam tu gotovo svaki dan. Tata je glavni vinar, a ja vinogradar. Ovdje je baš lijepo, ne samo odmarati, već i raditi. Sva djeca pomažu u vinogradu po potrebi, ali ja sam angažiran ovdje non stop. Zadnje četiri godine smo aktivno prisutni na tržištu, no vinarstvom se bavimo znatno duže. Bijela vina prodajemo godinu za godinu, no crna vina ostavljamo da odleže znatno duže, te tek sada prodajemo merlot iz 2012. godine i cabernet sauvignon iz 2013. godine. Jedinstveni smo po tome što imamo više nasada s crnim sortama grožđa nego sa bijelim. Imamo 6 hektara vinograda na lesnom tlu Erdutske kosena 150 metara nadomorske visine. Od toga je 2/3 zasađeno crnim sortama.  Svi trsovi se nalaze na jednom vinogradarskom položaju. Na tržište plasiramo graševinu, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, te cuvee koji osim merlota i cabernet sauvignona sadrži i vranac! Iako vranac kao sorta nije tipičan za Podunavlje, ovdje se pokazao zahvalnim, te zahvaljujući njemu proizvodimo cuvee kakav nitko nema. Sva crna vina odležavaju u barrique bačvama. 

    photo by Mladen Tutavac

Osim vinogradarsko-vinarske priče Brzičini nastoje razvijati i turističku priču. Tako su 2015. godine osvojili nagradu Suncokret ruralnog turizma kao najbolje obiteljsko gospodarstvo u kategoriji vinskog turizma. Nedavno su u posjeti imali i skupinu Australaca koji su uz degustaciju vina izrazili želju za degustacijom čobanca.   

  • Da bi određeno područje zaživjelo kao turistička destinacija nužno je imati manifestacije koje će istovremeno privući veće skupine ljudi, a ako se oni ugodno provedu na takvim manifestacijama doći će kasnije i individualno. Zato i radimo, zajedno sa ostalim nositeljima turističke ponude općine wine & bike tour Erdut. Osim biciklističke potrage za skrivenim buteljama usred vinograda navedeni event objedinjuje i brojne druge manifestacije, kao što je koncert Rundek cargo tria. A godinu prije toga je nastupila i Josipa Lisac i tada je njen koncert prigodno nazvan po njenoj uspješnici Gdje Dunav ljubi nebo. Održavaju se i kazališne predstave skupine Glumci u Zagvozdu čiji je umjetnički ravnatelj Vedran Mlikota, zatim wine&mix DJ sessions  sa nastupima Dj Savagea, Slaya, Kinka, Sheepatza i DJukebalksa , itd. Na ovogodišnjem wine & bike touru koji će biti organiziran početkom rujna napravit će se dodatni iskorak. U svakoj vinariji će biti lociran jedan umjetnik ili skupina umjetnika koji će tijekom dva-tri dana izrađivati autorska djela. Svojevrsna umjetnička kolonija, ali s tom specifičnošću što umjetnici neće biti locirani na jednom mjestu, već raštrkani po vinarijama. Nedavno sam zajedno sa ocem, a u organizaciji udruge Graševina croatica bio u posjetu mađarskom Vilannyu i renomiranim vinarima poput Bocka, Halasa i Gerea i oni nam mogu biti orijentir kako uspješno povući sredstva iz EU fondova i razvijati vinski turizam. Ipak su Mađari ušli u Europsku uniju šest godina prije nas i za to vrijeme akumulirali dragocjeno iskustvo. Posebice želimo razvijati turistički aspekt naše vinske priče. Kod nas su uvijek vrata otvorena i svaki putnik namjernik ako dođe u vinariju u bilo kojem zateći će nekog tko će mu prezentirati vinariju i cjelokupan asortiman njenih proizvoda! 

Supružnici Brzica, Snježana i Ivo rođeni su u Osijeku, no imaju dinarske korijene, Snježana vuče porijeklo iz Vinjana Donjih, a Ivo iz Zagvozda, baš kao i Mlikota, umjetnički ravnatelj udruge Glumci u Zagvozdu. 

Kad su imali kolinje, ili kako se to u Slavoniji neuvijeno kaže klanje bili su prisutni i Mlikota, Navojec i Bitorajac.  

  • Kako što bude gotovo, slaninu, kulene, kobasice šaljemo im za Zagreb. Tako su ovisni o nama i to nam je najbolja garancija da će doći ponovno na wine & bike tour! Već imaju ideju da ove godine zakoljemo dvostruko više svinja, ali onda bismo morali graditi novu pušnicu!  

Kroz smijeh nam govori Borna! 

Za kvalitetu vina uvelike je odgovoran i Slobodan Čapin, enolog i  konzultant – vanjski stručni suradnik vinarije Brzica. Godišnje proizvedu između 35 i 40 tisuća litara vina. Vinski podrum je star preko sto godina, ali je bio u lošem stanju te su ga temeljito obnovili i revitalizirali.  
U budućnosti planiraju investirati u objekt nove vinarije. 
Opreme imamo i više nego dovoljno, te nam je postojeći objekat postao pretijesan. Vina šaljemo na analizu u Ilok, Mostar, Zagreb i izuzetno smo zadovoljni s vinima koja upravo odležavaju. Odlično smo prošli i na nedavno održanom vinskom festivalu u Beogradu. Radimo hladnu fermentaciju na nekih 14-15 stupnjeva koja traje mjesec dana. Tankovi se pune dušikom da nemaju doticaja sa zrakom. Na tehnološkom smo nivou kao i bilo koja druga velika vinarija. U barrique sali vino se njeguje u bačvama od mađarskog i kanadskog hrasta, s time da se mađarski hrast pokazao znatno zahvalnijim. Tu vina dozrijevaju minimalno dvije godine.

  photo by Mladen Tutavac

Uz cijeli asortiman brzičinih vina degustirali smo i odličan kulen iz njihove proizvodnje. Osim kulena, sa gastronomskog aspekta poznati su i po puževima! Recepturu su pokupili od gostiju – lovaca iz Zagvozda koji su prilikom posjete vinariji donosili i puževe, te su je i dodatno usavršili vlastitim intervencijama, poput dodavanja gljiva i slično.  

Neka bijela vina pakiraju i u prozirne boce da se i prije otvaranja može dobiti dojam o boji i bistroći. Svaka boca svih vina ima svoj log broj. Označena je godina berbe i količina napunjenih butelja iz te berbe. Zalažu se da to postane standard kod svih vinara. 

U zaključku što reći nego još jedna uspješna vinsko turistička priča sa padina Erdutske kose, gdje meandrirajući Dunav ljubi nebo! 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *