NOVA DIMENZIJA KUĆE PIVA – KUĆA PIVA U SLAVONSKOME BRODU USKORO DOBIVA I PETU SOBU

    Pivomir Hmeljovski i Željko Špalat, photo by Mario Jukić

Kuća piva u Slavonskom Brodu jedinstven je koncept ugostiteljstva koji je zaštićen i u uredu za intelektualno vlasništvo. Kuća se sastoji se od četiri sobe: pivske sobe, beer fooda, restorana a la carte „Antik“, te dostave hrane i piva, a vlasnik kuće piva Željko Špalat najavljuje da se u doglednoj budućnosti kuća nadograđuje i za petu sobu – proizvodnju piva u vlastitome pogonu.

    Pivska soba, photo by Mario Jukić


Slavonski brod šesti je grad po veličini u Hrvatskoj, ali Kuća piva vrsta je ugostiteljskoga objekta kakva ne postoji niti u znatno većim gradovima poput Zagreba, Splita, itd. Kuća piva smještena je u brodskoj ulici Ante Starčevića u jednoj od najstarijih zgrada u gradu, staroj preko 250 godina koja je i zaštićeni spomenik kulture. U prizemlju kuće piva sa desne strane se nalazi Pivska soba. Na zidovima pivske sobe izloženo je oko 1600 pivskih boca iz svih kutaka svijeta, a u stalnoj ponudi imaju stotinjak stilova piva sa svih strana globusa. Osim standardnoga ispijanja piva u bocama i čašama, nude mogućnost ispijanja piva iz čizama i žirafa. 

    Pivski sendvič, photo by Mario Jukić

U prizemlju lijevo se nalazi Beer food. Riječ je o fast foodu gdje posjetitelji sami mogu nadgledati pripremu hrane. Beer food nudi različite vrste pizza, kebaba, itd, a definitivno najpopularnijim se pokazao brendirani pivski sendvič kojem je bazični sastojak pivsko tijesto. Na katu se nalazi a la carte restoran Antik koji nudi raznovrsniji izbor jela poput juha, riječne i morske ribe, roštilja po leskovačkoj recepturi, raznih poslastica. Ovaj restoran nedavno je dobio i priznanje kao najbolji restoran u Slavonskome Brodu.


    Restoran Antik, photo by Mario Jukić


Koncem travnja na prvome brodskome homebrewing tulumu pod kodnim imenom Pijana čaplja Kuća piva je prezentirala javnosti svoje pivo kuće – „Brodsko pivo“. To je plod kooperacije između Kuće piva i Daruvarske pivovare. To je bio svojevrsni pilot projekt koji se pokazao više nego uspješan i nakon pozitivnih reakcija konzumenta i sve veće potražnje za Brodskim pivom vlasnik kuće piva na pragu je realizacije poslovne ideje o kupnji i puštanju u rad vlastitoga pogona za proizvodnju piva.

U ovome poslu najbitnije je osluškivati potrebe tržišta i realno procjenjivati kada je pravo vrijeme za određene iskorake. Uvijek sam maštao o proizvodnji svoga piva. Znao sam da bi takva priča imala pozitivan odjek, ali nisam imao pretpostavku kolike količine bismo mogli prodati. Sva sreća da je tu Daruvarska pivovara i njihov majstor pivar Krešo Marić koji imaju takav poslovni model da su otvoreni za „flying brewere“ i pored svojega komercijalnoga i craft piva uslužno kuhaju i manje specijalizirane šarže drugima.  Prije plasiranja Brodskoga piva dovozili bismo probne šarže iz Daruvarske pivovare i osluškivali reakcije gostiju. Na kraju smo se i odlučili za svijetli lager sa craft štihom jer je upravo to pivo izazvalo najviše pozitivnih reakcija. Kao što rekoh, na suradnju sa Daruvarskom pivovarom, a ne u startu na kupovanje vlastitoga pogona smo se odlučili jer u početku nismo imali predodžbu kakva će biti potražnja tržišta, međutim stanovnici Slavonskoga Broda odlično su prihvatili „svoje“ pivo i sada, nakon svega tri mjeseca od lansiranja Brodskoga piva investiranje u vlastiti pogon čini se više nego opravdanim ulaganjem. Ako ulažete u vlastito postrojenje morate imati respektabilnu proizvodnju kako bi cijela priča bila financijski samoodrživa, a mi smo u ova tri mjeseca uspjeli stvoriti brend od Brodskog piva. Ali ako želite da nešto bude prihvaćeno, ne možete igrati samo na lokalpatriotske osjećaje, već u prvome redu na kvalitetu. U pivskome svijetu nema granica, pivski svijet je svijet mašte i mi malo pomalo pretvaramo tu maštu u stvarnost. Nakon svijetlog piva, plasirat ćemo i jedno tamno pivo, a poslije toga tko zna, kao što rekoh samo nebo je granica.

Beer food, photo by Mario Jukić

Inače Kuća piva poznata je i po različitim manifestacijama kojima je cilj popularizacija pivske kulture kao što su Pivski maraton i Olimpivada. Olimpivske igre odigravaju se koncem studenoga, a otvara ih pobjednik Pivskoga maratona. Umjesto olimpivskoga plamena, pobjednik pivskoga maratona u festivalski šator unosi žirafu piva. U Kući piva sam sreo i trenera ekipe Brodske pivopije, kojega cijeli pivski svijet zna pod imenom Pivomir Hmeljovski. Na prošlogodišnjoj Olimpivadi pobijedila je reprezentacija Nove Gradiške što je nagnalo Brođane da već sada, nekoliko mjeseci  prije Olimpivade intenzivno treniraju s ciljem da ih ove godine sruše s trona.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *