VINARIJA SIBER ERDUT – VINSKI NEKTAR SA MALENOG BRIJEGA

Erdutsko vinogorje jedno je od četiri vinogorja Osječko baranjske županije. Osijek je središte svojvrsnog vinskog četverokuta. Sjeverno od Osijeka nalazi se baranjsko vinogorje, zapadno je feričanačko, a južno je đakovačko vinogorje. Erdutsko vinogorje se prostire istočno od grada Osijeka. U ovom vinogorju osim Erdutskih vinograda d.o.o. najznačajnije su vinarije Iuris, Janečić, Antunović, Jakovac, Jakovac, Heim, Rogić i Siber.

Erdutsko vinogorje nalazi se na području općine Erdut, točnije na području naselja Aljmaš, Erdut i Dalj. U Aljmašu se nalazi Svetište gospe od Utočišta sa nekonvencionalnom i futurističkom crkvom. Od Aljmaša ka Erdutu vodi i poučna staza značajnog krajobraza koja se proteže uz Dunav sa vidikovcima i razgledištima nazvanima po rijetkim vrstama ptica. Tik uz srednjovjekovnu Erdutsku kulu koja se nalazi uz dunavski meandar smješten je vidikovac koji pruža nezaboravan pogled na Dunav. U Erdutu se nalazi i dvorac  Adamović – Cséh, te najveća vinska bačva na svijetu zapremnine 75.000 litara. U Dalju se pak nalazi kulturni i znanstveni centar u rodnoj kući renomiranog svjetskog znanstvenika Milutina Milankovića.
Na ovom području održava se niz turističkih manifestacija koje uspješno objedinjuju rekreaciju u prirodi i uživanje u lokalnoj enogastronomiji kao što su Wine & bike ili pak Panona fest – urban getaway.

Jedna od najagilnijih vinarija u ovom vinogorju je svakako vinarija Siber. Između ostalog, prva je to vinarija na ovom području koja je plasirala pjenušac iz vlastite proizvodnje. Ne samo da su proizveli prvi pjenušac u erdutskom vinogorju već proizvode čak tri vrste pjenušca: od sorti muškat žuti i sauvingnon blanc i rose pjenušac od cabernet sauvignona. Na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina – Decanter prošle godine osvojili su dva odličja, broncu za cabernet sauvignon iz 2011. godine i srebro za muškat žuti iz 2015. godine.

Supružnici Mladen i Dušica Siber vinarstvom se bave od 2003. godine. Energija i strast koju su unijeli u nešto što je početku bio hobby rezultirala je pregrštom priznanja sa raznih ocjenjivanja vina. Cabertnet sauvignon, sauvignon blanc i muškat žuti sade na desetak hektara. Kako Mladen voli reći „Tajna vrhunskog vina je u vrhunskom grožđu.“

Krenuli su prodavajući grožđe drugim vinarima, a tada su uvidjeli da je puno isplativije napraviti vino. Kako je po prirodi perfekcionist i sve što radi voli dotjerati do savršenstva Mladenova vina su ubrzo počela osvajati nagrade na natjecanjima. Primjerice cabernet sauvignon iz 2007. godine je bio zlatan na Vinoviti u Zagrebu, a onaj iz 2009. godine je osvojio zlatnu medalju na ocjenjivanju vina u Beogradu. Sauvignon blanc na međunarodnom natjecanju u Mostaru osvojio je također zlatnu medalju.

Njihov vinograd Na malenom brijeguna nadmorskoj visini od 150 metara obnavljan je 2003. i 2009. godine. Zbog nadmorske visine, blizine Dunava i posebno dobre insolacije njihov vinograd ima specifičan terroir i isti broj sunčanih dana kao primjerice najjužniji hrvatski grad Dubrovnik. U sklopu vinarije imaju i kušaonicu koja može primiti grupe od dvadesetak ljudi. U planu je i skoro proširenje kušaonice, kao i pojačan angažman na afirmaciji vinskoga turizma.

Kao što i samu proizvodnju vina smatra umjetnošću gospodin Siber poseban akcent stavlja i na vizualnu dimenziju svojih vina. Etiketu za cabernet sauvignon izradila je Mirta Bogdanić na temelju slike umjetnika Borisa Ivandića. Rose krasi etiketa koju je izradila dizajnerica Sabina Ostojić. Siberovi su svojedobno Na malenom brijeguugostili i likovnu koloniju studenata kiparstva.

Posjet erdutskom vinogorju i vinariji Siber jedinstven je spoj uživanja u ambijentalnoj povijesti,  prirodnoj i kulturnoj baštini, umjetnosti i lokalnoj gastronomiji, te vrhunskim vinima


About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *