FESTIVAL SIRA I VINA U DVORCU NORMANN PRANDAU

 

 
 
U srijedu, 30. svibnja u valpovačkom dvorcu Normann Prandau održao se festival koji je okupio najeminentnije slavonsko – baranjsko – srijemske vinare i lokalne proizvođače sira i suhomesnatih delicija.
 
 
Baranju su prezentirali vinarije Josić, Gerštmajer i obiteljski podrum Zajec iz Zmajevca, te vinarije Szabo i Svijetli dvori iz Karanca. Srijem su predstavljale vinarije TRS, Buhač i Papak iz Iloka, te OZZ Veselinović – Benišek i 45 paralela iz Sremskih Karlovaca. Slavoniju, točnije Karašicku republiku su predstavljali OPG Maltar kupinovo vino i OPG Pavičić sa svojim rakijama.
 
 
Otprilike podjednak broj je bio i malih sirara; svoje sireve su predstavili farma koza Lehki iz Gata, sirana Perić iz Viškovaca, BIZ mljekara iz Pleternice, OPG Geto iz Luga, mini sirana Gašić iz Beketinaca, OPG Glavaš iz Bizovca, OPG Đurković iz Marjančaca i mala mljekara Valpovo. Sa suhomesnatim proizvodima predstavili su se OPG Kraljik iz Belišća i OPG Novosel iz Gata.

 

Organizatori festivala su grad Valpovo, turistička zajednica grada Valpova, Regionalna razvojna agencija Slavonije & Baranja, udruga za kreativni razvoj Slap i udruga Karašicka Republike.

 

 Ova odlična manifestacija organizirana je u okviru projekta „CAMARG“ – klasteri inovativnih tržnica temeljenih na konceptu „nula kilometara“ kao generator rasta, financiranog u okviru transnacionalnog programa Interreg Mediteran 2014.-2020. U ovom projektu osim Hrvatske sudjeluju još i partneri iz Italije, Francuske i Španjolske.

 

Nositelj ovoga projekta je Consorzio IB Innovation iz Italije, a partneri na hrvatskoj strani su Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, te udruga za kreativni razvoj Slap.

 

Tijekom projekta testira se filozofija “nula kilometara”, odnosno testira se  već razvijeno softversko rješenje e-Trgovine putem kojega će se proizvodi lokalnih poljoprivrednih proizvođača dostavljati direktno na prag potrošača temeljem njihovih narudžbi. Online platforma po principu e-Trgovine testira se u četiri regije na području Italije, Francuske, Španjolske i Hrvatske, a projekt će razviti cjelokupan poslovni model koji će biti prilagođen zahtjevima i potrebama pojedinih tržišta.

 

Osječki food blogger Dumba održao je radionicu sljubljivanja vina i sireva. Tako je rose vinarije 45 paralela iz Sremskih Karlovaca sljubio sa kozjim dimljenim sirom sa farme koza Lehki, rose Fantazija iz 2017. godine vinarije Szabo iz Karanca sljubljen je polutvrdim sirem mini sirane Perić, kupaža cabernet sauvignona i merlota vinarije 45 paralela spojena je tvrdim sirom Luka Biz mljekare iz Pleternice, a bermet kojeg proizvodi obiteljska zajednička zadruga Benišek – Veselinović iz Sremskih Karlovaca sljubljena je sa tvrdim kravljim sirem mini sirane Perić.

 

U drugom krugu sljubljivanja graševina obiteljskog podruma Zajec kombinirana je sa polutvrdim kozjim sirem s medvjeđim lukom OPGa Geto iz Luga. Graševina vinarije Svijetli dvori iz 2017. godine sljubljena je sa kozjim sirem sa ljutom paprikom OPGa Lehki. Rizling vinarije Buhač kušan je uz dimljeni sir mini sirane Gašić, a rizling podruma Veselinović Benišek sljubljen je s mladim sirom s koprom iste sirane.

 

Ambijent starog valpovačkog dvorca pokazao se idealnom kulisom za ovakvu vrstu eventa, a vinsko – sirsko veselje je potrajalo do kasno, kasno u noć

 

 

 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *