FESTIVAL VINA INTERFEST U NOVOM SADU

    written by Mario Jukić
    photo   by Interfest

14. 15. i 16. lipnja održao se u Novom Sadu petnaesti po redu festival vina Interfest. Prije samog početka festivala na središnjem gradskom trgu u kongresnoj dvorani obližnjega hotela Putnik održana je panel diskusija na temu „Turistički proizvodi Podunavlja“ na kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Goran Petković sa ekonomskog fakulteta u Beogradu, doc.dr.sc. Ivana Mišković sa fakulteta za turizam i sport u Novom Sadu, Ivana Jurić, koordinatorica odjela za turizam, kulturu i konkurentnost u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Moderatorica panela je bila Jasmina Beljan Iskrin, direktorica TZ općine Sremski Karlovci.

Na panelu je predstavljen EU projekt Central Danube Tour (Enchancing the tourism development in the Central Danube cross – border region) iz programa prekogranične suradnje Interreg CBC Hrvatska – Srbija 2014.-2020. Nositelj projekta je Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje, a partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, Osječko-baranjska županija, Dunavski centar za kompetenciju i Grad Ilok.

Ciljevi projekta su stvaranje i razvoj nove prekogranične turističke destinacije – destinacija Srednjeg Podunavlja, jačanje sposobnosti turističkih operatera i razvojnih dionika u razvoju destinacije, promociji i upravljanju, povećanje kvalitete i diverzifikacija turističke ponude i povećanje vidljivosti turističke ponude prekograničnog područja – destinacija Srednjeg Podunavlja.

Nakon toga uslijedio je vinski panel pod nazivom „Grašac – skriveni vinski dragulj“ posvećen graševini. Panelisti su bili prof.dr.sc. Bernard Kozina i doc.dr.sc. Ana Marija Jagatić Korenika sa agronomskog fakulteta u Zagrebu, Siniša Ostojić, enolog departmana za vinogradarstvo i vinarstvo poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Ivana Šijački Majoroši iz banoštorske vinarije Šijački i Mladen Papak iz iločke vinarije Papak.

Nakon stručnih panela službeno je u 19.00 sati otvoreni 15. po redu Interfest. A popis izlagača i ponuđenih vina na ovogodišnjem izdanju festivala uistinu je impresivan. Sudjelovalo je oko stotinjak vinarija, a posjetitelji su imali prigodu kušati petstotinjak različitih vina.

I prisustvo na sva tri dana festivala je bio prekratak rok da se kušaju sva željena vina. Stoga ću ovom prilikom navesti samo ona vinarije čija sam vina stigao kušati. Nesretan sam zbog činjenice da većinu prezentiranih vina ipak nisam uspio kušati, ali i za to ima rješenje: posjet Interfestu slijedeće godine ili još bolje osobni odlazak u vinarije čije vina na ovogodišnjem festivalu nisam uspio kušati.

No unatoč tome ipak sam uspio kušati značajan broj vina, pa krenimo redom.

Vinarija Vojnović iz bačkog mjesta Begeč koje je smješteno na Dunavu na pola puta između hrvatske granice i Novog Sada u ponudi ima tri vrste bijelih vina (graševina, chardonnay, rajnski rizling), rose, te dvije sorte crnih vina (cabernet sauvignon i merlot) koje pune u butelje. Pažnju plijene i dvije kupaže: bijeli cuvee nastao chardonnaya, graševina i rajnskog rizlinga nazvan Tango neštino, te crni cuvee nazvan Puna jedra stvoren od kupaže cabernet sauvignona, merlota i vranca. Njihov motto je „da se milinom ispije i pesmom ne zaboravi“

Prekoputa Begeča, sa desne strane Dunava nalazi se srijemsko mjesto Banoštor, a u njemu je smještena vinarija Šijački. Sa njihovim vinima djelomično sam se upoznao na vinskom panelu održanom tik prije otvaranja festivala, a to je ujedno bila i motivacija da ih što prije posjetim na štandu i posjetim se s njihovim kompletnim asortimanom. Osima graševine, rajnskog rizlinga i chardonnaya u ponudi imaju i vina neobičnih naziva i zanimljivih retro etiketa poput neoplante, aldumaša i seduše. Seduša je pučko ime za autohtonu sortu crnog grožđa u znanstvenim krugovima poznatu kao srijemska zelenika crna. Riječ je o staroj zaboravljenoj sorti grožđa koju je vlasnik vinarije Milan Šijački oživljavao čitavo desetljeće da bi se konačno prije nešto više od godine dana stvorile dovoljne količine ovoga vina za plasman na tržište. Neoplanta je nova sorta grožđa nastala križanjem traminca i smederevke na institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Aldumaš je pak čista graševina odnjegovana u barrique bačvama, onako kako je to radio djed Ivane i otac Milana Šijačkog, Milenko Bata Šijački, a etiketa vina krasi upravo njegov lik.

„Do kraja sveta“ ime je koviljske vinarije koja ima solidna stolna vina koje su nazvali mlad mesec (crni i bijeli), šansa i aura. Također u premium segmentu ponude imaju sauvignon blanc, chradonnay, merlot i cabernet sauvignon. U svojim promotivnim materijalima citiraju Čehova koji je svojedobno zapisao: „Osnovni sastojak vina je voda. Budi kao voda. Ona uvijek ide ravno i ne osvrće se da vidi tko iz nje pije. Svoje prepreke probije ili mudro zaobiđe. Nijedan joj kamen dorastao nije.“ U ponudi imaju isključivo suha vina.

Vinarija Trivanović iz Šida u ponudi ima sauvignon blanc, pinot grigio, rose, cabernet sauvignon, shiraz i chardonnay barrique. Svoju vinsku priču započeli su prije šezdesetak godina sa samo pola hektara nasada, a sada obrađuju pedesetak hektara. Izrazito lijepa, suha vina.

Vinarija Praška iz Bačke Palanke u ponudi ima graševinu (italijanski rizling), sauvignon blanc, rose i cabernet sauvignon. Iako je sjedište vinarije i prerada locirana u Bačkoj Palanci sam vinograd se nalazi između dva sela u Srijemu; Neština i Vizića.

Vinarija Kovačević iz Iriga pravi je vinski dragulj Fruške Gore. Svoja vina dijele u četiri linije: Kovačević S edicija, Kovačević premium, Tradicija i Podrum 1930. Kovačević S edicija objedinjuje chardonnay, sauvignon blanc, i cuvee Aurelius, kupažu cabernet sauvignona i merlota. U ediciji Kovačević premium nalaze se bermet bijeli i crveni (rajnski rizling, odnosno cabernet sauvignon obogaćeni ljekovitim biljkama i začinima) i pjenušac na bazi rajnskog rizlinga i chardonnaya. Linija tradicija krije cuvee Piquant, kupažu traminca, muskat ottonela i sauvignon blanca, te rose Rosseto na bazi merlota i cabernet sauvignona. Linija podrum 1930 se sastoji od tri kupaže: OrpheLine bijeli je cuvee graševine, sauvignon blanca, chardonnaya i župljanke, a OrpheLine crveni cabernet sauvignona, merlota i pinot noira. Orpheline rose pak nastao je na bazi merlota, pinot noira i mukat hambuga.

Vinarija „Tri međe i oblak“ iz Neština, sela smještenog tik do Iloka plijeni svojim neobičnim, veselim i razigranim vizualnim identitetom, a takva su im i vina. Vagabundo bijeli je graševina sa 12.5% alkohola, vagabundo crveni je kupaža vranca i cabernet sauvignona u omjeru 50:50, a pagan je rose na bazi muškat hamburga, vranca i cabernet sauvignona. Sami o sebi kažu da je „Tri međe i oblak“ avantura i priča o posvećenosti, strasti i predanosti vinu. Priča počinje 2011. godine kada je baka Vida kupila vinograd u Neštinu, i to od obitelji Orlović koja ima dugu vinogradarski tradiciju. Prvo vino su napravili 2012. godine u zemljanoj kolibi, a punjeno je u boce u garaži. S vremenom je bavljenje vinarstvom i obitelj Dragičević 2016. godine osniva vlastitu vinariju koja se temelji na filozofiji i vizijama kalifornijskih garažista, a to podrazumijeva malenu kvantitetu i ujedno visoku kvalitetu proizvodnje.

Osim vinarija iz Vojvodine, koje su bile najbrojnije na Interfestu pažnju su plijenile i vinarije iz centralne Srbije. PIK Oplenac iz Topole svoja vina dijeli u tri linije: villa, monarh i tron. Linija Villa sastoji se od bijelih sorti i to chardonnaya, muscat ottonela, sauvignon blanca, traminca, kupaže graševine, rajnskog rizlinga, chardonnaya i muscat ottonela, te rosea na bazi cabernet sauvignona i merlota. Linija monarh objedinjuje crne sorte grožđa i to cabernet sauvignon, merlot, vranac i kupažu navedene tri sorte. Linija tron se sastoji od cabernet sauvignona i kupaže muskat ottonela, chardonnaya, pinot grigia i sauvignon blanca koja je nazvana cuvee monarh.

Podrum Džervin 1927. iz Knjaževca predstavio je kupažu graševine i rajnskog rizlinga pod imenom Dubravka, zatim kupažu frankovke i merlota pod nazivom Despot crveni, te rose Romansa na bazi muškat hamburga i pinot noira. Knjaževačko vinogorje pripada Timočkoj vinskoj regiji.

Osim vinarija na sajmu su se predstavili i proizvođači jakih alkoholnih pića. Destilerija Stara pesma iz Bajine Bašte specijalizirala se za proizvodnju rakija od voća sa obronaka planina Tara i Povlen. U ponudi imaju četiri vrste šljivovice, tri vrste rakije od dunje (od toga jednu sa medom), viljamovku, rakiju od kajsije i specijalnu rakiju klekovaču.

Na izložbeno – sajamskom dijelu festivala predstavljen je i projekt Central Danube Tour, te su tom prilikom predstavili i vinarije Vukoje iz Zmajevca, Erdutski vinogradi, vina Belje, vinarije Papak i Trs iz Iloka, proizvođač vina i rakija OZZ Benišek – Veselinović, te zanatska radionica kuglofa GEA iz Sremskih Karlovaca, te mnogi drugi.

Projekt Central Danube Tour nastavlja se Dunav Art Festivalom koji se odvija 22. i 23. lipnja u Erdutu i Vukovaru, te 29. i 30. lipnja u Batini i Iloku čime će se obilježiti i međunarodni dan Dunava. Inicijatorica festivala, Ivana Jurić iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje o navedenom eventu kaže: „Često otpjevan i mnogo proputovan, Dunav inspirira od izvora do ušća, pa je tako inspirirao pokretače DunavArt Festivala koji „teče i spaja“ te povezuje Vukovar, Baranju, Ilok i Erdut u jedinstveni umjetnički doživljaj koji u hrvatsko Podunavlje donosi vrhunsku glazbu te istodobno promiče vrijednosti kulturne baštine, vinskog i gourmet bogatstva te približava podunavske zemlje Hrvatskoj. Nadmašujući sva očekivanja, prvo izdanje DunavArt Festivala u 2017. godini okupilo je više od 10.000 posjetitelja koji su očarano promatrali svaki kutak festivala na Dunavu, obogaćen vrhunskom ponudom glazbe, vina i hrane s hrvatskog Podunavlja! Nadolazeći festival će kroz dva vikenda, od 22. do 30. lipnja, povezati Vukovar, Baranju, Ilok i Erdut, a posjetitelji će uživati u čaroliji ovog kraja i bogatom programu, besplatnom za posjetitelje.
Svečano otvorenje festivala je u petak, 22. lipnja u 18.00 sati izložbom svjetlosno – ambijentalnih instalacija „Privremeni ambijenti u vinogradu i vinskom podrumu Erdutskih vinograda i ponudom jela i vina Srednjeg Dunava pod nazivom „Okusi Dunava“, potom slijede kulturni program i koncerti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *