RIBARSKI DANI U KOPAČEVU

U subotu i nedjelju održani su jubilarni, dvadeseti ribarski dani u Kopačevu. Manifestacija je to koju je prije dvadeset godina pokrenula nekolicina entuzijasta, a u međuvremenu su prerasli u event koji okupi više od deset tisuća posjetitelja. Kopačevo je selo koje se nalazi na obodu parka prirode Kopački rit, a samo selo je ovom prirodnom fenomenu i dalo ime. Nekada je to bilo selo alasa, profesionalnih ribara, što i nije nimalo čudno s obzirom da se biljsko jezero proteže sve do Kopačeva i prolazi pored cijelog sela gdje se pretače u jezero Sakadaš, koje je spojeno kanalima sa Kopačkim jezerom.
Status parka prirode ima naravno i svoje pozitivne, ali i negativne strane, pa je tako nakon proglašenja Kopačkog rita parkom prirode i restrikcija komercijalnog ribolova velik dio stanovništva Kopačeva morao promijeniti svoju profesionalnu orijentaciju i prijeći sa ribarstva na povrtlarstvo i druga zanimanja. No ta ribarska tradicija živi i danas u duhu mještana, a ribarski dani evociraju je na najbolji mogući način.
Mirisi fiš paprikaša i vizure nizova šarana nataknutih na rašlje dominirali su selom tim vikendom u sredini rujna. Sve su dodatno začinili i proizvodi lokalnih obiteljskih gospodarstava, glazba, ples, veselje… kao da su se cijeli Osijek i cijela Baranja slili tih dana u Kopačevo.
Najviše gužve je bilo oko šarana na rašljama što je i logično jer za pripremu ove delicije dobrim znalcima je potrebno minimalno dva sata. Iako svi gurmani preferiraju ribu iz rijeke napram ribe iz uzgoja, za rašlje su ipak najbolji tovljenici. Središte zbivanja je bilo na spoju Ribarske i ulice Šandora Petefija. Oni posjetitelji kojima je sav taj žamor postao prenaporan mogli su se prošetati do malo sjevernije do dvorišta bake Katice gdje se mogao kušati fiš, čobanac ili grah sa masom, ili još malo gore do kultnog restorana Didin konak koji se nalazi tik do neformalnog ulaza u Kopački rit, a u samom ritu mogli su se osvježiti u caffe baru Lopoč.
Kaže se da riba pliva tri puta, u vodi, u kotliču i u vinu, a vinarija Szabo iz Karanca bila je zaslužna za ovo treće plivanje. U ponudi imaju odlična vina zaštićenog geografskog podrijetla, i to sorte Graševina, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Traminac, Muscat Ottonel, Rosé, Frankovka, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot. U Karancu, gdje im je i sjedište imaju i krasnu uređenu kušaonicu u kojoj bez problema mogu primiti i autobus vinskih turista, ali njihova vina sasvim odlično prijaju i u Kopačevu. Odličan spoj vinske i ribarske Baranje.
U Baranji sve se zbiva u znaku trojstva ili trokuta; sukladno dominantnoj poljoprivrednoj kulturi dijeli se na ribarsku, vinarsku i stočarsko-ratarsku komponentu, geografski izgleda kao trokut, s jednim krakom koji se naslanja na Slavoniju, drugim na Bačku, a trećim na Mađarsku, a u konfesionalnom smislu podijeljena je između ortodoksije, katoličanstva i kalvinizma. Što se teorija o porijeklu imena Baranja tiče ribarska komponenta tu ipak kaska za vinarskom i stočarskom. Naime jedna teorija govori da ime Baranja dolazi do mađarskog bor anyja – majka vina, a druga da dolazi do bárány  – janje.
Na sajamskom dijelu programa predstavila se i mini sirana Đurković iz Marjančaca sa svojim sjajnim kozjim sirevima sa primjesama vlasca, ljute paprike… OPG Pleli se predstavio sa vinima od kupine, a OPG Major je bio jedan od čitavog niza izlagača koji su ponudili baranjsku mljevenu papriku. Pažnju su plijenili i ajvari Josipa Grabara i slasne langošice Darije Vidaković. Sve u svemu, pravo narodno veselje!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *