RESTORAN KAŠIKOM – GASTRO OAZA U OSJEČKOM AVENUE MALLU

Gdje pristojno prezalogajiti u Osijeku za relativno male novce? Pročitajte u slijedećem članku…

Osijek ima dva velika shopping centra; Avenue Mall i Portanovu. Zbilja je pokazala da su dva malla previše za grad veličine Osijeka. Dok drugi vrvi posjetiteljima poput svakog drugom mega centra u Splitu ili Zagrebu, u prvom centru se sve češće zatvaraju vrata pojedinih radnji. Da li je tome kumovala činjenica da se prvi centar navodno trebao otvoriti prije drugog, ali da se u konačnici dogodilo suprotno zbog neriješenih pitanja pristupne ceste, ili to što je Osijek od zadnjeg popisa stanovništva po neslužbenim procjenama (baziranim na potrošnji električne energije) izgubio petinu svoje populacije nećemo sada mudrovati jer tematski nadilazi ovaj portal, koji je posvećen prvenstveno vedrim i optimističnim, primarno hedonističkim temama.

No ono što treba radovati sve posjetitelje prvog centra činjenica je da se u njemu nalazi sasvim solidan restoran koji po pristupačnim cijenama gostima nudi sasvim pristojnu hranu, pa stoga i sama kupovina ne mora biti osnovni motiv dolaska u mall, već to sasvim opravdano može biti i želja da se pojede nešto ukusno, po mogućnosti žlicom, ili kako se u Slavoniji uobičajeno kaže – kašikom.

Restoran Kašikom smješten je na sjevernom rubu, gornjeg kata trgovačkog centra sa kojeg se pruža odličan pogled na nepreglednu slavonsku i baranjsku ravnicu, a o činjenici da u mallu postoji restoran posjetitelj je informiran plakatima već kada se iz podzemne garaže pomičnim stepenicama penje prema prizemlju. Nije riječ o klasičnom a la carte restoranu, ali i daleko je to od fast foodova koji su najrasprostranjeniji i najuobičajeniji vid prehrane u velikim trgovačkim centrima, mislim da bi najpoštenije bilo „Kašikom“ nazvati zalogajnicom. Svaki dan u ponudi imaju izbor od nekoliko gotovih jela, a dnevna ponuda je tematski raspoređena po danima, pa tako primjerice petkom uglavnom dominiraju jela od ribe.

Ograničen vremenom zbog dnevnih obaveza baš taj petak kad sam posjetio restoran Kašikom nisam imao vremena otići na fiš paprikaš i prženu ribu u neki od baranjskih restorana, te sam odlučio kušati ribu u nekom mjestu u samom Osijeku. Budući da se i mi živimo u potrošačkom društvu i da je post novogodišnje vrijeme karakteristično po tome da se velik broj ljudi u tim danima, zbog sezonskih sniženja natiska i razmili po trgovačkim centrima ni sam nisam bio iznimka. Na facebooku sam dobio notifikaciju, (inače svakodnevno objavljuju svoj dnevni menu na facebooku) u kojoj je bila navedena dnevna ponuda restorana Kašikom i više nije bilo dileme, idem probati.

Taj dan su nudili sveukupno osam jela, od toga četiri riblja i ja sam se odlučio za najraskošniju iliti najskuplju varijantu koja košta svega 65 kuna, a uključuje riblju juhu iliti fiš paprikaš i smuđ u dvije varijante; u cornflakesu ili na žaru i kuharevu salatu. Moram priznati da sam u početku bio pomalo skeptičan jer ne preferiram fiš paprikaš koji se kuha na veliko pa podgrijava, ali nakon što mi je riblja juha poslužena skepsa je nestala. Sasvim solidan fiš paprikaš, a riba je bila iskoštena pa nije bilo komplikacija sa kostima i koščicama. Sasvim korektno pripravljen je bio i smuđ. Odlučio sam se na opciju sa cornflakesima i nisam zažalio, ionako u većini slučajeva jedem smuđ na žaru, pa malo promjene nikada ne škodi. U sve to se skladno uklopila i poslužena salata.

Inače taj dan osim smuđa u ponudi su imali i girice sa pommesom, kombinacije riblja juha/krumpir salata/panirani oslić, te riblja juha/krumpir salata i panirani som, a za one koji ne preferiraju ribu čak ni petkom tu su bili sekeli gulaš, špek fileki, grah varivo i sote u gljivama. Facebook me obavijestio da su slijedeći dan, u subotu, osim posljednja tri jela u ponudi imali i zapečeni grah sa kobasicom, te kombinaciju krem juha od povrća/svinjski vrat na žaru/prilog grašak-mrkva. Inače iznimno su ažurni na društvenim mrežama, pa su tako moje čekiranje na fejsu u restoranu u 13:07, na svojoj facebook stranici podijelili već u 13:13. Imajući u vidu da to nije bio najavljen, već spontani posjet, mora im se priznati da su uistinu brzi. Dan prije moga posjeta, u četvrtak naglasak je bio na piletini, pa su u ponudi su imali mućkalicu, pileći paprikaš i kombinaciju pileća/juha/iskošteni batak i zabatak na žaru/pommes i salata.

Svaki dan u ponudi imaju i doručak po cijeni od svega 25 kuna, a tu se može birati između zdravog doručka sa kašikom, jaja sa šunkom/slaninom/kobasicom, i kajgane sa šunkom/slaninom/kobasicom. Svaki doručak uključuje i topli napitak po izboru.

Ako Vas šopingholičarske sklonosti nanesu u osječki Avenue mall, a poželite nešto brzo i po pristupačnim cijenama prezalogajiti definitivno nećete zažaliti ako odete u restoran Kašikom. Ali isto tako nećete pogriješiti niti ako se uputite u mall isključivo zbog objeda. Topla preporuka svima!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *