OTVORENA NOVA IZLETNIČKA SEZONA U ZLATNOJ GREDI – PROLJEĆE U KOPAČKOM RITU

Posljednja subota u mjesecu ožujku obradovala je Slavonce i Baranjce lijepim sunčanim vremenom. Idealan tajming za otvoranje nove izletničke sezone u Kući u prirodi Zlatna Greda. Od urbanog središta regije, Osijeka do Zlatne Grede vode dva puta; jedan ide preko Vardarca i Luga, a drugi preko Kopačeva i Podunavlja. Mi smo se odlučili za ovaj drugi pravac, iz jednostavnog razloga jer je više uvučen u Park prirode Kopački rit.

Na potezu od Kopačeva prema Podunavlju uživamo u prizorima Kopačkog rita koji se pružaju s naše desne strane. Voda je vidno nabujala i zajedno sa prirodnom vegetacijom stvara neobične formacije. Dovoljan razloga da se malo zastane i snimi nekoliko fotografija. Skrećemo za Podunavlje, baranjsku pustaru u kojoj se nalazi čuveni restoran Kormoran.

Po posljednjem popisu stanovništva, iz 2011. godine Podunavlje je imalo jednog stanovnika, a na onom prethodnom, iz 2001. godine čak dva stanovnika. Nadam se da će Podunavlje status naseljenog mjesta zadržati i na slijedećem popisu. A tko zna, možda se i netko doseli, dovoljna je jedna osoba da se broj stanovnika udvostruči.

Dio je to tužne priče o odumiranju baranjskih pustara, koje su jedinstveni primjer industrijske baštine u ruralnom ambijentu, a nekoć su bile pune života, ogledni primjer kako harmonično organizirati posao i stanovanje. Jedino restoran Kormoran daje živost Podunavlju. Parkirani automobili i izletnici koji su došli uživati u baranjskim delicijama, a u Kormoranu su najbolja jela od divljači, što ne iznenađuje jer se nekad u tom objektu nalazila lovačka kuća.

Slijedi još jedna pustara, Kozjak, a zatim prolazimo pored dvorca Tikveš, kolokvijalno zvanog Titov dvorac. Prije Tita njime se koristila i jugoslavenska vladarska dinastija Karađorđević, koja ga je nadogradila, a prije njih i dinastija Habsburg koja ga je sagradila. Taj dvorac je bio u fokusu interesa svih vladajućih nomenklatura na ovom području, neovisno o njihovoj ideološkoj i svjetonazorskoj provenijenciji, a sada čami zaboravljen, čekajući neka bolja vremena.

Desno od dvorca skretanje je za istoimeno naselje, a lijevo za Zlatnu Gredu koja je od Osijeka udaljena manje od trideset kilometara, a doima se kao prava, nepatvorena divljina.

Po dolasku u Kuću u prirodi Zlatna Greda koju vodi udruga Zeleni Osijek odmah primjećujem novitete; na račvanju puteva gdje se ravno ide na poučnu stazu, lijevo na dunavski nasip, a desno u sam eko centar srećem metalnu skulpturu vepra u prirodnoj veličini.

Prva reakcija je bila reminiscencija na događaj od prije dvije ili čak tri godine kada sam u Zlatnoj Gredi bio angažiran kao vodič i kada sam išao pripremati teren za vođenje tematske rute „Putevima dunavskih alasa“ i kada su mi se tri mala veprića, istrčavši iz žbunja odjednom zaplela među noge. Primjećujem da je poučna staza raskopana i da je drveće pored nje srušeno, pitam se zašto.

Kuća u prirodi puna je ljudi, izletnika, putnika namjernika. Osim adrenalinskog parka i bicikala, tu su i novi sadržaji za novu sezonu, poput električnih skutera i kućice na drvetu. Srećem domaćine koji mi objašnjavaju da je poučna staza raskopana jer će se voda sa kanala Čarna dovući do same Kuće i prirodi, pa će se kanuističku turu kretati izravno iz eko centra, pa će se tako svi sadržaji objediniti na jednom mjestu.

Poslije rekreacije u prirodi treba nadoknaditi energiju finim baranjskim delicijama. Ugostiteljski dio priče pokriva restoran Slavonska kuća iz Osijeka, a u ponudi su predjela kao što su riblja pašteta, dimljena riba – šaran, deverika i amur marinirani u ulju, te „meza kod trapa“, a to su domaći suhomesnati proizvodi poput kulena, kobasice, šunke, švargla i čvaraka posluženi sa različitim vrstama sira.

Što se jela iz kotlića tiče tu su neizostavni fiš paprikaš  i čobanac od junetine, teletine, janjetine i divljači. U ponudi također imaju i perkelte od ribe i divljači uz koje ide tijesto sa sirom i slaninom. Na jelovniku je i šaran i rašljama. I vegetarijanci imaju svoj kutak, te mogu birati između vege gulaša od gljiva s tjesteninom, vege burgera, pohanog sira ili vegetarijanskog variva.

Proljeće je tek počelo, priroda se budi i zove nas. Kopački rit je jedan od najzanimljivijih djelića prirode na istoku Hrvatske, a Zlatna Greda idealna početna točka za njegovo istraživanje.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *