PROLJETNI VAŠAR U KARANCU – IZBOR PRINCEZE PUŠNICE

Karanac je selo smješteno između Belog Manstira i Kneževih Vinograda, na južnom obodu vinorodnog Banovog Brda. Sjeverno od Karanca nalaze se vinogradi, a južno nepregledna baranjska polja. Prvo je to selo u Baranji koje je brendirano kao etno selo, i to ne bez razloga.

U Karancu se nalazi etno restoran Baranjska kuća, u sklopu kojeg se nalazi i Ulica izgubljenog vremena, zatim obiteljska gospodarstva Sklepić, Tri mudraca, Bakine čarolije, Kukuriku, Ivica i Marica, Villa Baranya

Kao što je Zmajevac vinska prijestolnica Baranje, tako je i Karanac središte ruralnog turizma Baranje i predstavlja Baranju u malom i sve njene etnokulturalne skupine, selo je to koje ima čak tri crkve; katoličku, pravoslavnu i protenstantsku.

Da bi neka turistička destinacija živjela punim plućima i privlačila nove (i stare) posjetitelje nužne su kvalitetno osmišljene i vođene manifestacije, a ni toga u Karancu ne nedostaje. Većinu tih manifestacija pokrenuo je vlasnik Baranjske kuće Vladimir Škrobo Bajo, a jedna od najuspješnijih je Proljetni vašar koji se održava svake godine na Cvjetnicu, prvi dan katoličkog Velikog tjedna.

Relativno loše vremenske prilike nisu uspjele pokvariti ovogodišnji sajam. Kiša je padala nekoliko dana uzastopce i stoga je cijeli Karanac bio blatnjav i kaljav. Unatoč tome na Vašaru se skupio velik broj izlagača, prvenstveno baranjskih (i slavonskih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u sklopu vašara se održao i izbor za „princezu pušnice“ – najveću, najtežu i najljepšu slaninu.

Od izlagača mora se spomenuti Petra Dobrovca, ili kako ga od milja svi zovu „čika Peru“ iz Kneževih Vinograda. On je jedan od najpoznatijih baranjskih proizvođača kulena, osim kulena proizvodi još domaću šunku, kobasicu, slaninu i čvarke. U ovoj kategoriji izlagača treba spomenuti i OPG Kraljik iz Belišća čiji je vlasnik, Hrvoje Kraljik nekoliko puta pobijedio na Čvarak festu koji se također održava u Karancu.

Prisutni su bili i Andrija i Ljubica Bošnjak iz Branjinog Vrha sa njihovom afrodizijak zimnicom; ajvaru s bamijom. Poznati su i po pekmezu od šljiva, te želeu od vina.

Mini sirana Gašić iz Beketinaca kod Đakova predstavila se sa svojim sjajnim sirevima. Specijalizirali su se za proizvodnju kuhanih i dimljenih sireva  od kravljeg mlijeka. Od sirara bio je prisutan i OPG Đurković iz Marjančaca kod Valpova koji rade odlične kozje sireve.

Što se mljevene paprike tiče, tog „crvenog zlata“ treba spomenuti OPG Major iz Kotline čija je paprika bez peteljki, ručno birana, a proizvodi se po tradicionalnoj recepturi. Sa svojim delicijama se predstavila i udruga žena „Sretne i spretne“ iz Jagodnjaka, poznata po organizaciji sjajne gastro manifestacije Baranjska už’na.

Naravno, uz dobru hranu ide i dobro vino, a na proljetnom vašaru su bile prisutne vinarije Szabo i Svijetli dvori, obje iz Karanca.

Na svakom ćošku bilo je domaćih kolača, pogačica sa čvarcima, langošica, a posjetitelji su mogli kušati grah u ćupu, te posebnu panonsku deliciju – šarana na rašljama.

Ove godine na izboru za princezu pušnice pobijedila je ekipa „5 kumova“ iz Valpova koju je predvodio Tomislav Blažević – Bisko, a njihova slanina je težila čak 196 kilograma. Druga pratilja je težila je 166 kg, a treća samo simboličnih 82 kg.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *