Ormánsági Halászcsárda

Ormánsági Halászcsárda u prijevodu sa mađarskog jezika znači ormanjšaška ribarska čarda. Za one koji ne znaju Ormánság je mikroregija u jugoistočnom dijelu mađarske županije Baranya, koja se proteže i na nekoliko naselja u jugozapadnom dijelu županije Somogy. 

Geografski je Ormánság najjednostavnije definirati kao podravski prostor koji se nalazi između dva mosta koja spajaju hrvatsku i mađarsku obalu Drave; između mosta Terezino polje – Barcs i mosta Donji Miholjac – Drávaszabolcs. Sjeverna granica ove mikroregije je pobrđe vinorodne vilanjske planine (Villányi-hegység).

Ormánság obuhvaća nekih pedesetak sela u poplavnom području Drave, a povezanosti i isprepletenosti svakodnevnog života žitelja tih sela sa rijekom Dravom govori u prilog i činjenica da deset naselja u svom imenu imaju riječ Drava, a to su: Drávacsehi, Drávacsepely, Drávafok, Drávagárdony, Drávaiványi, Drávakeresztúr, Drávapalkonya, Drávapiski, Drávasztára i Drávatamási. A u Mađarskoj gdje ima vode i ribe ima naravno i čardi.

miješana riba

Ormánsági Halászcsárda nalazi se u Kémesu, uspavanom selu od nekih petstotinjak stanovnika koje je poznato i biciklistima rekreativcima. Od Latinovca, u požeškoj županiji do Kémesa se proteže tematska Greenway ruta, a nakon odvoženih 120 kilometara biciklisti se mogu regenerirati u Halaščardi.

ulaz u čardu

Izvana je to seoska kuća poput bilo koje druge u selu, da je ipak riječ o ugostiteljskoj objektu odaje samo tabla, mali uramljeni jelovnik i reklama za mađarsko pivo Arany ászok koje proizvodi pivovara Dreher iz Budimpešte. Ovu pivovaru osnovao je Peter Shmidt 1854. godine, a nakon osam godina, pred svoju smrt kupuje ju Anton Dreher, jedan od najpoznatijih pivara i najbogatijih ljudi habsburške monarhije tog vremena.

I sama unutrašnjost čarde uređena je jednostavno, sa rustikalnim i etno motivima kao što su lusteri u obliku kotača zaprežnih kola, vijenci sušene paprike obješeni o zid ili ribarske mreže koje vise sa stropa.

perkelt od soma

Što se jelovnika tiče naravno da dominiraju jela od ribe, pa tako za predjelo nude pohanu riblju mliječ sa tartar umakom domaće proizvodnje. Što se juha tiče u ponudi su fiš paprikaš od šarana, soma, te miješani. Imaju perkelt od soma sa tijestom, sirom i slaninom, te perkelt od štuke sa češnjakom i valjušcima. Tu su i pohani šaran, pohani file od soma, file od smuđa na roštilju i „smuđ pečen učitavo“.

Ako ste došli na samo jedan objed možda je ipak najbolje naručiti miješano riblje meso (šaran, som, smuđ), a prije toga miješani fiš paprikaš, a prije toga naravno pohanu mliječ. A na kraju za desert palačinke sa cimetom.

Fekete János

Što se ostalih jela tiče u ponudi imaju pohani pileći file, pohana pureća prsa, pohane gljive, pohani sir i ciganj pečenje. Inače u Ormanjšagu osim Mađara, živi i brojna hrvatska, te romska populacija. Dostupnost ovih drugih jela varira, ali je zato ribe uvijek u izobilju. Vlasnik Halaščarde je Fekete János, uvijek razgovorljiv domaćin koji se dugi niz godina bavio ugostiteljstvom u obližnjem Harkanju, a ovu čardu je otvorio 2012. godine.

interijer posjetiteljskog centra Stara Drava

Odmah uz Kémes nalazi se i selo Szaporca (hrv. Spornica) koje je nekad bilo zaselak Kémesa. U Spornici se nalazi i posjetiteljski centar Stara Drava (Ős – Dráva Látogatóközpont) koji posjetiteljima prezentira prirodne vrijednosti i tradiciju regije Ormánság pa je stoga idealno spojiti posjet tom centru i posjet Halaščardi.

eksterijer posjetiteljskog centra Stara Drava

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *