RESTORAN RIBNJAK – GASTRO OAZA NADOMAK NAŠICA

Selo Ribnjak prigradsko je naselje Našica, a tako se zove zbog jednostavne činjenice da se u njemu nalazi ribnjak, ili bolje rečeno nekoliko ribnjaka. Kada je nekadašnji našički feudalac, grof Pejačević početkom prošlog stoljeća započeo sa otvaranjem ribogojilišta i intenzivnim uzgojem ribe u naselju Ribnjak naseljavao je radnike zaposlene na ribnjacima. Do Ribnjaka je iz Našica moguće doći na dva načina; da se na cesti koja vodi prema Donjem Miholjcu u selo Klokočevci skrene desno i prođe pored Lile ili putem ceste koja od Našica vodi prema Osijeku, na način da se u selu Jelisavac skrene lijevo i prođe pored sela Lađanska. Gdje ima dima ima i vatre, a gdje ima ribe ima i ribljih specijaliteta. Tako se i u selu Ribnjak nalazi istoimeni pansion i restoran.

Nakon naporne biciklističke vožnje po obroncima Krndije lociranim južno od Našica; od centra grada preko jezera Lapovac, Ceremošnjaka, Crne Klade, kratkog osvježenja na izvoru u selu Polubaše, preko Mokreša i Gradca Našičkog, uz kraći hiking do Bedemgrada i povratka u centar grada preko Zoljana i Martina (gdje se nalazi jedina očuvana templarska crkva u Hrvatskoj) bilo mi je potrebno mjesto gdje ću se regenerirati uz dobru hranu i čašu dobroga vina. Prirodan i logičan odabir je bio restoran Ribnjak koji posluje u sklopu istoimenog pansiona.

Objekt je to koji se sastoji od prenoćišta, caffe bara, velike unutarnje sale i velike vanjske sale za goste i terase. Smjestio sam se na terasu uz koje je smješteno i tenisko igralište i bacio se na proučavanje jelovnika prethodno naručivši feričanačku graševinu. Osim graševine iz Feričanaca na čaše toče i graševinu iz Kutjeva, te iz Orahovice. Riječ je tri vinogorja koja su geografski najbliža Našicama. Iako su ova tri vinogorja međusobno vrlo blizu zanimljivo je naglasiti da se svako od njih nalazi u drugoj županiji; tako se Feričanci nalaze u Osječko baranjskoj, Orahovica u Virovitičko podravskoj, a Kutjevo u Požeško slavonskoj županiji. Najbolja ilustracija besmislenosti županijskih administrativnih granica se ogleda u tome da sva ova tri vinogorja spadaju pod vinogradarsku podregiju Slavonija.

Uzevši u ruke jelovnik brzinski sam preletio kategoriju hladna predjela, (u kojoj se posjetiteljima između ostaloga nudi riblja pašteta, baranjski kulen, te čak šest vrsti sira) i fokusirao sam se na topla predjela. Pohani sir sa tartar umakom dio je standardne ponude većine restorana koji poslužuju konfekcijsku hranu. Čips od šarana može se pak kušati u većini baranjskih restorana, u Slavoniji doduše rijetko. Za oko su mi zapele pohane palačinke s ribom i tartar umakom. Tako nešto nisam nikad kušao ideja mi se činila stvarno originalnom. A nakon kraćeg čekanja kada je predjelo došlo na stol uvjerio sam se da nije riječ samo o sjajnoj ideji, već da je sjajna i njena realizacija. Pohane palačinke punjene somom i začinjene majčinom dušicom topile su se u ustima stvarajući u nepcima rapsodiju okusa.

Kada su u pitanju riblji specijaliteti kao glavna jela u ponudi imaju standardni fiš paprikaš, perkelt od soma, smuđ orly i brojne druge riblje delicije. Šarana pripremaju na pet načina; šaran sa žara, u vrhnju, prženi pohani i pijani. Budući da sam posjet restoranu Ribnjak započeo sa bijelim vinom, odlučio sam nastaviti u istom tonu i naručio za glavno jelo  pijanog šarana; potkove šarana u ukusnom umaku, a sve posluženo s prženom slaninom i ekstra ukusnim pekarskim krumpirom. Odlična kombinacija.

Iako sam se iscrpio biciklirajući nakon toplog predjela i glavnog jela nisam mogao kušati ništa više, a u restoranu Ribnjak ima toliko zanimljivih stvari na jelovniku; poput posavske juhe od ribe sa vrhnjem ili pohanih žabljih krakova. Specijaliteti kuće su patka s ribnjaka, guščja jetra na seljački način i punjeni ramstek. Uz prethodnu narudžbu može se konzumirati i janjetina i teletina ispod peke i šaran na rašljama.

Bez imalo pretjerivanja može se zaključiti da je Ribnjak najzanimljiviji restoran na području grada Našica i jedno od rijetkih mjesta u Slavoniji koje se po kvaliteti ribljih delicija može mjeriti sa ponajboljim baranjskim restoranima, a kao što smo vidjelu u nekim stvarima kada je u pitanju kreativnost i inovativnost je i ispred njih. Najbitnije je je to da je sve u restoranu Ribnjak svježe, jer restoran se nalazi se s jedne strane ceste, a ribnjak (s malim R) je doslovno preko puta.  

A na ribnjaku uvijek neke zanimljive ptice, pa posjet Ribnjaku i ribnjaku možete iskoristiti i za birdwatching. Promatranje ptica iliti birdwatching iznimno je popularno primjerice u Velikoj Britaniji, a u hrvatskoj je kao vid turizma još uvijek u povojima. No grad Našice (u suradnji sa zavičajnim muzejom i lokalnom turističkom zajednicom) je tu napravio neke pionirske iskorake i još prije više od četiri godine tiskao brošuru „Ptice našičkog kraja“ Dora Dvoržak i Josip Ledinščak, dugogodišnji ljubitelji prirode, promatrači i fotografi ptica. Svečana promocija te brošure održana je upravo u restoranu Ribnjak, najprikladnije mjesto definitivno.

Ako Vas put vodi prema Našicama svratite na hedonistički predah u Ribnjak, ili još bolje dođite ciljano. Riječ je o restoranu koji se utisne u pamćenje i gastronomskom hodočašću koje se poslije još dugo analizira.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *