VEČER VINA I UMJETNOSTI U OSJEČKOJ TVRĐI

Druga ovogodišnja osječka Večer vina i umjetnosti, održana 20. srpnja privukla je ponajbolje vinare Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i sve prave poštovatelje vinskog nektara. Riječ je o provjerenom konceptu koji se održava već duži niz godina, i to tri puta na matičnoj lokaciji, a ponekad ova manifestacija gostuje i u drugim slavonskim gradovima. Kao i uvijek do sada poprište Večeri vina i umjetnosti je bilo dvorište galerije Kazamat.

Što se umjetničkog dijela programa tiče u galeriji Kazamat posjetitelji su imali priliku vidjeti godišnju izložbu članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Osijeka posvećenu mediju grafike, a njen naziv je bio „Umnažanje kao nužnost“.

Osijek je središte vinskog četverokuta, i to je osnovna potka ove manifestacije, pružiti posjetiteljima uvid u sve vinske varijetete naše uže regije. Sjeverno od Osijeka nalazi se baranjsko vinogorje, istočno erdutsko, zapadno od Osijeka smješteno je feričanačko vinogorje, a južno đakovačko. I sva ta vinograda nalaze se na manje od sat vožnje od Osijeka. Postavlja se opravdano pitanje koji se grad može podičiti sa činjenicom da ima četiri velika i važna vinogorja na tako maloj udaljenosti. Manifestacija se zbivala u staroj osječkoj jezgri Tvrđi, a širokoj javnosti je malo poznata činjenica da se nekoć glavni trg u Tvrđi nazivao vinskim trgom, i to iz prozaičnog razloga što se nekoć na njemu trgovalo vinom.

Baranjsko vinogorje na ovoj Večeri vina i umjetnosti predstavljale su vinarije Svijetli dvori i Szabo iz Karanca, Kovats i Pinkert iz Suze, te Josić i Gertštmajer iz Zmajevca, vinske prijestolnica Baranje i Hrvatske. Erdutsko vinogorje prezentirali su Erdutski vinogradi d.d., te vinarije Iuris, Brzica i Siber. Feričanačko vinogorje predstavljalo je Feravino, a đakovačko Misna vina d.d. Od vinarija izvan Osječko baranjske županije na manifestaciji su sudjelovali vinarija Buhač iz Iloka i Pavlović iz Kutjeva. Novina ove večeri vina i umjetnosti je ta da su posjetitelji mogli uživati i u sjajnim vinskim koktelima čija su baza bila vina Erdutskih vinograda.

Kada su u pitanju baranjski vinari drago mi je da je na manifestaciji bila prisutna vinarija Gerštmajer. Po mom sudu riječ je o najboljoj baranjskoj vinariji, vinariji koja se drži tradicije i provjerenih pristupa u njegovanju vina. Riječ je o pravoj vinarskoj dinastiji, a svojevrsni kuriozitet je to što su trenutačno aktivne tri generacije Gerštmajerovih, Mihalj Gerštmajer stariji koji je nedavno napunio punih devedeset godina života (i sasvim prigodno na ovogodišnjem Gator festu dobio nagradu za životno djelo), njegov sin Mihalj Gerštmajer mlađi i unuk Ivan Gerštmajer Zelember. Osim što je imao od djeda i oca priliku naučiti sve o vinogradarstvu Ivan se i dodatno usavršava, o čemu svjedoči i nedavni studijski boravak na njemačkom poljoprivrednom institutu Julius Kühn.

Druga vinarija iz Zmajevca prisutna na Večeri vina i umjetnosti, vinarija Josić nedavno se odlučila na rebranding svojih etiketa, ali kvaliteta je ostala na istom nivou. Budući da je riječ o vinariji koja u Zmajevcu ima i svoj restoran posebnu pažnju poklanjaju sljubljivanju vina i hrane, a vlasnik vinarije Damir Josić, zajedno sa kuharom Andrejom Ivanišićem također radi na samousavršavanju, te se trenutačno nalaze na gastronomskoj akademiji u Italiji.

Drago mi je što je bila prisutna i vinarija Kováts. Riječ je o vinarija koja pravi sasvim solidna vina, ali češće će te ih sresti na nekoj od vinskih manifestacija u susjednoj Mađarskoj, nego u Hrvatskoj.

Pripadnice ljepšeg spola na Večeri vina i umjetnosti ponovno je očarao rose Domagoja Buhača iz Iloka, kao i Pink moscato, rose muškatnih aroma vinarije Iuris iz Erduta. Prava poslastica ove Večeri vina i umjetnosti je bio i Sibernet Mladena Sibera, spoj cabarnet sauvignona i rakije višnjevače, ali i anisa, borovnice, vanilije, cimeta, klinčića i papra u zrnu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *