IDEALAN WARM UP ZA 2. FESTIVAL FRANKOVKE: NOVINARSKO – DISTRIBUTERSKA BERBA GROŽĐA

Ako postoji diplomatska berba grožđa zašto ne bi postojala i HoReCa+Press berba grožđa? Ako diplomatski kor može na taj način iskazivati povezanost i prijateljske osjećaje, zašto ne bi i turistički novinari i ugostiteljski djelatnici!?

U srijedu, 18. rujna imao sam prilike slušati Jennete – Mariju Šimić, voditeljicu marketinga i odnosa s javnošću tvrtke Osilovac d.o.o. – vlasnika Feravina na Panel raspravi „Primjeri dobre prakse – od sna do realizacije“ na kojem je govorila o turističkom segmentu poslovanja ove vinarije iz Feričanaca, vincilirskoj kući na vinogradarskom lokalitetu Goveđa glava, a već sljedeći dan sam se našao tamo, i to u svojstvu berača grožđa.

Uvijek agilna Alma Radoš, PR manager u tvrtki Lollipop komunikacije skupila je u Zagrebu pun autobus novinara i djelatnika HoReCa sektora i dovela ih u Feričance, u berbu grožđa na Goveđoj glavi. Kao dislocirani član tima pridružio sam im se u berbi. Za njih je to bio put na istok, a za mene put na zapad.

Feričanci se nalaze na Podravskoj magistrali, na krajnjem zapadu Osječko – baranjske županije. Iako se orahovačko vinogorje nalazi u Virovitičko – podravskoj županiji, a kutjevačko u Požeško – slavonskoj sva tri vinogorja međusobno su udaljena svega nekoliko kilometara zračne linije.

Sa podravske magistrale skreće se prema Valenovcu, a na izlasku iz sela skreće se desno ka Goveđoj glavi. Cesta je friško asfaltirana i lako dostupna, a penjući se njome uz lijene obronke Krndije pruža se fantastičan pogled na vinograde. Tako lak put kroz more vinograda i pregršt izvanrednih vizura usporediv je samo sa beljskom i iločkom vinskom cestom.

Na Goveđoj glavi nalazi se mini restoran i drvena rustikalna sjenica s koje puca fascinantan pogled na vilanjsko – šikloško vinogorje (Villány – Siklósi borvidék), točnije na vilanjsku planinu (Villányi-hegység) i njen najveći vrh, Aršanj (Szársomlyó ili Nagyharsányi-hegy). Predivan pogled na tu uzvisinu pruža se i sa lokaliteta Goldberg kod baranjskog Popovca, ali Goveđa glava je dosta udaljenija pa se i samim time sa nje i Vilanjska planina logično doima udaljenija, ali i nekako mistična, neuhvatljiva… Pogled koji izaziva laganu euforiju koja vrlo brzo prelazi u kontemplativnu meditaciju.

Domaćini su se naravno pobrinuli da berači ne idu gladni u berbu. Dočekale su nas suhomesnate slavonske delicije, pregršt domaćih namaza kao što su paštete od jetrica i čvaraka. Kao piće dobrodošlice točili su se pjenušci kuće; Grasseco i Francesca. Grasseco je pjenušac na bazi graševine, proizveden metodom vrenja u tankovima – charmat tehnologijom, sa položaja Božilovac, na 163 metra nadmorske visine. Francesca je pjenušac na bazi frankovke, sorte po kojoj je feričanačko vinogorje prepoznatljivo, također proizvedeno charmat metodom, a grožđe za Francescu sazrijeva na lokalitetu Mataruge, na 216 metara nadmorske visine.

Osim hladnog predjela berači su se mogli poslužiti i „slavonskim vinogradarskim kebabom“. Trebalo je skupiti energije za berbu grožđa koja je imala i natjecateljski karakter. Pedesetak ljudi podijelilo se u tri tima (zelene, crvene i ružičaste majice) i krenulo u skidanje grozdova. Svaka napunjena kanta nosila je jedan žeton, a ekipa koja ima najviše žetona odnosi pobjedu. Kako je lako ispiti čašu vina, ali nije nimalo lako doći do nje. Ne kažu uzalud da vinograd traži slugu, a ne gospodara.

Nakon berbe uslijedila je regeneracija uz čobanac i domaće slastice, i naravno vina Feravina. Tamburaši su se pobrinuli da gosti iz Zagreba dožive pravu slavonsku atmosferu. Vrlo brzo nestao je natjecateljski rivalitet i svi su bili jedna velika, složna winelovers ekipa. Dan proveden na Goveđoj glavi savršeno je zagrijavanje za drugi po redu Festival frankovke koji se održava u subotu 28. rujna. Kutjevo ima Festival graševine, Ilok od ove godine Festival traminca, a logično je i da Feričanci imaju Festival frankovke.

Za razliku od drugih vinogorja u Slavoniji u Feričancima nije toliko dominantna graševina, već se ona bori za primat sa frankovkom. To je specifičnost ovog vinogorja koju treba njegovati i naglašavati. Kada se već i golim okom vidi, odmah se nameće i usporedba sa vilanjskim vinogorjem u kojem također dominira jedna crna sorta – cabernet franc.

Osim hedonističkih, ovaj festival nudi i čak tri sportsko rekreativne aktivnosti. Sve počinje sa planinarskim izletom pod nazivom „Kroz šume i vinograde“ u organizaciji planinarskog društva Sokol iz Feričanaca koji starta u 9.30h, nastavlja se sa utrkom Feričanci wine run dugom 9 kilometara koja starta točno u podne, a sat vremena kasnije kreće i biciklistička utrka pod radnim nazivom Bike & fun, duga 21 kilometar.

Centralni događaj festivala započinje u 15.00h i tada će se dodijeliti nagrade za najbolje ocijenjena vina sorte frankovka. Fizičke aktivnosti su komplementarne sa hedonističkima, a to je najbolje dokazala i ova berba grožđa u kojoj je bilo važno sudjelovati, a ne pobijediti. Na kraju dana svi su osjećali kao pobjednici, i to je poanta cijele priče.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *