Održan 4. kongres sportskog turizma u Zadru – potencijal sporta i sportskih uspjeha, temelj je izvrsnosti u kreiranju turističkih sadržaja Hrvatske

PR OBJAVA; LUX PROMOCIJA, photo by Iva Perinčić

U Press centru u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održao se 10. i 11. listopada 2019. godine, četvrti Kongres sportskoga turizma. Kongres je okupio renomirana imena, lidere značajne za razvoj sporta u turizmu Zadarske županije, Grada Zadra i šire, te ugledne turističke djelatnike, direktore i voditelje sportskih sadržaja hotelskih korporacija u publici, zaslužne za razvoj sportskog turizma u gradovima i destinacijama iz kojih dolaze.

Snažan zamah u razvoju sportskog turizma Hrvatske i Zadarske županije potenciran je prethodnim kongresima sportskog turizma, te posebno 3. Kongresom 2018. godine, što dokazuju formirane institucije i mnogobrojne realizirane manifestacije sportskog karaktera, većinom prijavljene na državne natječaje u turizmu za 2019. godinu. Potencijal i iskoristivost sporta i rekreacije u turizmu iznimno su vrijedni, što je uvažila i država, prepoznala temu kongresa i odlučila pomoći razvoju sportskog turizma putem mnogih natječaja, što nam pruža mogućnost transparentne evaluacije prijavljenih projekata. Istovremeno i u promidžbi Hrvatske turističke slike zamijećena je veća koncentracija sporta, sportaša i sportskih aktivnosti u gradovima i prirodi, što je signal organizatoru Kongresa da i nadalje prati trendove u svijetu, adaptira ih na lokalnu razinu, te ustraje na visokoj kvaliteti programa i predavača. Kongres prate međunarodne znanstvene institucije i profesionalne udruge. Zbornike radova kongresa sportskog turizma preuzima CABI Publishing što nas čini konkurentnim i međunarodno, potenciramo istovremeno daljnji razvoj sportskog turizma na razini Hrvatske i u svijetu, te postajemo pozitivan primjer sinergije i izgradnje turističke slike, kazala je Sunčana Matić iz LUX promocije.

Košarkaški klub Zadar partnerstvom Kongresu, najavio je obilježavanje 90. godina od početka igranja košarke u gradu Zadru 2020. godine. Košarka kao sport i košarkaška natjecanja konstantno pridonose razvoju sporta u turizmu, te je dio sadržaja u programu 10. listopada posvećen Zadru kao gradu košarke. Željko Žilavec, direktor KK-a Zadar govorio je na temu Grad Zadar, dom košarke, te na temu U susret 90 godina KK-a Zadar. Spomenuo je zlatne godine zadarske košarke, kraj 50-ih i tijekom 60-ih godina, započete odmah nakon izgradnje novog igrališta. Bilo je to vrijeme kada su u Zadru igrale i do danas dvije najveće legende kluba: Krešimir Ćosić i Giuseppe Giergia, čiji su dresovi s brojevima 11 i 10 umirovljeni. U drugoj polovini 60-ih godina, Zadar je osvojio već treći naslov prvaka bivše države, te je obilježen gradom košarke, a iz tog doba potiče i izreka “Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku”. S ciljem podizanja kvalitete u svim uzrastima, KK Zadar poglavito mora nastaviti održavati i stvarati još bolje uvjete kako bi se postizali vrhunski sportski rezultati, a samim time i daljnja prepoznatljivost i promocija tj. brending Zadra kao grada košarke na prostorima naše države i šire.

Denis Karlović, magistar sportskog menadžmenta, direktor ŠC-a Višnjik, govorio je o poziciji i ulozi Športskoga centra Višnjik, predstavio je i viziju razvoja s naglaskom na razvoj sportskoga turizma. Odluka gradskih vlasti da se izgradi ovakav kompleks bila je posljedica višedesetljetne nužnosti znatnog podizanja sportske i rekreacijske infrastrukture u gradu Zadru, a ŠC Višnjik tijekom niza godina zahvaljujući promišljenim ulaganjima Grada Zadra, zatim niza subjekata na državnoj razini, te svojim konstruktivnim idejama, planovima i programima, dosegnuo je razinu od oko tri i pol tisuće korisnika dnevno, te oko 400 javnih priredaba godišnje uz to što veliki dio svojih sadržaja na raspolaganje građanima stavlja potpuno besplatno. Grad Zadar i ŠC Višnjik, uz potporu drugih subjekata, sustavno rade na obogaćivanju sportske i rekreacijske infrastrukture, na primjer otvorenog olimpijskoga bazena i akvaparka, te uvođenje smještajnih kapaciteta, od hostela do hotela, kako bi cijeli kompleks kao takav u budućnosti postao neizostavni i bitan čimbenik u razvoju sportskoga turizma i time na svoj način doprinosio i održivom turizmu u cjelini i afirmaciji Grada Zadra, uz ostalo je kazao Denis Karlović.

Doc.dr.sc. Tonći Jerak ispred Centra za tjelovježbu i studentski sport, Sveučilišta u Zadru izlagao je na temu Organizacija i provedba studentskih sportskih natjecanja na Sveučilištu u Zadru. Predstavio je Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru, koji obavlja djelatnosti: promicanje, unapređenje, omasovljavanje i organizirani razvitak sporta na Sveučilištu u Zadru, organiziranje i provođenje sportskih natjecanja, stvaranje uvjeta za kontinuiranu studentsku sportsku djelatnost kroz studentske sportske udruge na Sveučilištu.

Na kraju akademske godine 2019/20. planirano je da Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru ima 12 studentskih sportskih klubova, što je sjajan uspjeh jer većina spomenutih klubova na mnogobrojnim natjecanjima u Hrvatskoj (npr. UniSport Hrvatska) i međunarodno ostvaruje prva mjesta, te nosi putem sportskog turizma veliku promociju državi i gradu Zadru. Ove godine održan je u Zadru Međunarodni studentski turnir u košarci s 8 studentskih ekipa iz četiri europske države, povezani su u EU CONEXUS – mrežu šest europskih sveučilišta iz Grčke, Španjolske, Francuske, Litve, Rumunjske i Hrvatske. Cilj je u narednim godinama da Zadar University Games postane jedan od najvećih studentskih turnira u Europi, a što nosi i ozbiljne prihode u turizmu, te se očekuje aktivacija i podrška turističkog sektora.

Doc.dr.sc. Mia Perić ispred Kineziološkog fakulteta u Splitu, predstavila je temu Zanimanje turista za sportske aktivnosti tijekom odmora. Relevantni statistički podatci ukazuju na smanjeno zanimanje prosječnih turista na odmoru za sportove poput nogometa, košarke, odbojke, golfa, a povećano zanimanje za rekreativne aktivnosti poput plivanja, trčanja, dugih šetnja, biciklizma, planinarenja i vježbanja. Ako koriste navedene podatke u pripremi aktivnosti za razvoj sportske ponude u turizmu 2020., naši turistički djelatnici, posebno u hotelima u suradnji s kineziolozima, mogu na vrijeme pripremiti konkurentne sadržaje za tržište, te popratnu ponudu za razvoj turističke sezone van ljetnih mjeseci, a što čini istovremeno i razvoj zdravstvenog turizma.

Sportski turizam Zadarske županije i mogućnosti u strateškom planiranju predstavili su Pavao Parunov  i Paulo Sarić ispred Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Strateško planiranje naznačili su najvažnijim elementom u razvoju sportskog turizma, tj. sustavno upravljanje razvojem s postavljenim prioritetima i ciljevima, potrebu za jasnom vizijom i planom aktivnosti, dionika i izvora financiranja koji će je ostvariti, potrebna je podloga za privlačenje sredstava iz EU fondova, važnost dosadašnje prakse strateškog planiranja u ciklusima upravljanja razvojem. Upravljanje razvojem sporta, posebno je izazovno područje u razvoju upravljanja i strategije su rijetkost. Do danas u Hrvatskoj postoji samo nekoliko naručenih dokumenata / strategija, imaju ih Primorsko-goranska županija, Grad Dubrovnik, Grad Split (u izradi). ZADRA NOVA radi na Planu razvoja športa Zadarske županije 2021.-2029.

Prema analizi stanja Hrvatska zaostaje za konkurentima (Portugal, Španjolska i Grčka) u području sporta i rekreacije u turističkoj ponudi (TOMAS, 2017). Sport i turizam se u Zadarskoj županiji isprepliću neplanirano i uglavnom ovise o povremenim tržišnim potrebama širenja ponude. Potencijal i potreba iskoristivosti sporta i rekreacije u turizmu su iznimno značajni jer povećan je rast gostiju s većim prihodima, 20 % turista dolazi motivirano istim, 7 % iz zdravstvnih razloga, 6 % zbog ronjenja, 8 % zbog wellnessa (TOMAS 2017.). Zajednički zbroj pruža velik postotak turista koji dolaze zbog fizičke aktivnosti i očekuju kvalitetnu ponudu na destinaciji, a što nalaže strateško planiranje i razvoj u budućnosti. Primjer održivog razvoja sporta u turizmu su masovniji sportski događaji poput Davis Cupa, koji privlače goste i ostvaruju visoku marketinšku vidljivost ali bez popratnog razvoja prepoznatljivih rekreacijskih sadržaja ne može se govoriti o održivom razvoju sporta u turizmu. Važno je jačanje suradnje dionika (turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave, udruge i obrti) i edukacija o temi sportskog turizma.

Katja Pijaca, predsjednica Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Zadarske županije govorila je na temu Zdravlje čovjeka i prirodni resursi Hrvatske i Europe. Istaknula je kako se 1965. Društvo sportske rekreacije odvojilo od gimnastičke sekcije. Sportska rekreacija krenula je svojim programima za sve uzraste i pokušava dokazati da je to potreba svakog čovjeka.


– Već 40 godina potvrđujem tu tvrdnju, vodeći satove sportske rekreacije u istoj dvorani na Ravnicima. I za ratnih godina mala grupa žena nije odustala od sportske rekreacije jer su znale da im to treba za psihofizički status. Stoga smo, kao uporne i “čudne” žene 1994. godine osnovale “Relax”. Naš rad je mnoge usmjerio i pomogao je činjenici da danas u Zadru postoje mjesta gdje se može rekreirati u  slobodno vrijeme. Upozorila je da se navike stvaraju od malena, od vrtića, da roditelji moraju biti uporni i poticati djecu na bavljenje sportom, ali i onim dijelom gdje ne mogu svi biti Luka Modrić. Tako su u njenom Relaxu odavno stvorene navike kako bi barem dva dana u tjednu žene posvetile sebi. – Kako smo članice Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” provodimo njihove programe osim svojih satova dva puta tjedno u dvije grupe rekreativki, pa smo zahvaljujući sportskoj rekreaciji upoznale svaki kutak Lijepe Naše, postale bogate s mnoštvom prijateljstava. Gotovo svaki mjesec imamo neku akciju. Posebno je bilo obilježavanje Dana Relaxa, dana igre i prijateljstva« koji se održavao krajem svibnja u staroj dvorani Višnjik, gdje bi se našle predstavnice iz 20 gradova. Nakon natjecanja i druženja svima bi omogućili s turističkim vodičem obilazak Zadra i Nina. Svaka od rekreativki ima svoju obitelj i sljedeće godine ili već neke druge, u naš grad i okolicu vratili su se na ljetovanje. Nažalost, Dana Relaxa više nema, jer nemamo uvjeta, sponzora i puno toga što uz takvu organizaciju ide, kazala je Katja Pijaca.
Prije dvije godine Relax je bio domaćin i organizator 13. Hrvatskog festivala sportske rekreacije žena. na kojoj je sudjelovalo 14 županija. Sljedeći mjesec “relaksice” idu u Viroviticu. Zadar je, kaže Pijaca, prisutan i u Europi po kojoj putuju već 21 godinu i razvijaju sportski turizam. Zahvaljujući sportašima svijet danas zna gdje je Hrvatska. Gušt je kada si daleko od kuće, reći da si iz Hrvatske. Naša prelijepa zemlja može još više pružiti na svim poljima pa tako i kada je sportski turizam u pitanju.

Sportska Hrvatska, nacionalni servis vijesti Hrvatskog olimpijskog odbora (suautori projekta su Radica Jurkin, voditeljica odjela za komunikaciju i multimedije HOO i Željko Erceg, dopredsjednik udruge Sportska Hrvatska), predstavio je Željko Erceg. Većina sportskih saveza Hrvatskog olimpijskog odbora svoje djelovanje čini vidljivim putem osnovnih web stranica, redovnim osvježavanjem ukazuju na aktivnosti i sportska dostignuća saveza, projekt Sportska Hrvatska preuzima sve relevantne vijesti i prikazuje ih na jednom mjestu. Opsežan logistički zahvat omogućuje sportskim savezima kvalitetniju promociju i zamijećenost u široj javnosti, potencira snažnije marketinške aktivnosti samih saveza, istovremeno promovira sportske sadržaje Hrvatske.

Adrijan Marušić, Sports Manager Falkensteiner Hotels and Residences Punta Skala i Zlatko Parać, direktor utrke Zadarhalf Triathlon by Falkensteiner Hotels and Residences Punta Skala predstavili su novitete u ponudi sportskog turizma u Zadarskoj županiji, značajne i za turizam Hrvatske općenito. Vanjski sportski popratni sadržaji hotelima od 4 i 5 zvjezdica su 7 zemljanih teniskih terena, 3 terena za mini tenis, multi sportski tereni: mali nogomet/košarka/ odbojka/badminton, 2 terena za padel, 2 terena za odbojku na pijesku, mini golf, golf training range i osiguran najam sportske opreme za sve sportske terene. U proljeće 2020. otvara se novi sportski centar s dodatnim sadržajima. Smještajni kapaciteti rasprodani su gotovo cijelu sezonu. U nastojanju razvoja sportskog turizma u pred i post sezoni, pod sloganom “Family friendly”, u želji za promocijom destinacije putem sporta i privlačenju gostiju više platežne moći, razvili su ponudu – trening kampove. Istovremeno razvijaju sportske manifestacije profesionalno organizirane kako bi privukle što više posjetitelja. Primjer je Zadarhalf Triathlon by Falkensteiner Hotels and Residences Punta Skala na kojem se organizacijski radi godinu dana. Statistike pokazuju da su sudionici utrke Zadarhalf Triathlon 70 % u braku, 86 % visoko obrazovani, 30 % žene i 42 % visokih primanja, većina ih je zadovoljna ponudom na destinaciji i misli se vratiti ponovno s prijateljima, što znači da su idealni turisti i opravdava napore organizatora i investitora u utrku, suradnju s institucijama i sponzorima, dokazuje kvalitetu događanja.

Razvoj ruralnih destinacija sve je više u fokusu znanstvenih rasprava. Riječ je o područjima koja uglavnom obiluju očuvanim prirodnim resursima i kulturnom baštinom ali koja istovremeno značajno zaostaju u razvoju u odnosu na urbana područja. U cilju smanjivanja urbano-ruralnog jaza, sportski turizam i kineziološki sadržaji značajan su potencijal za razvoj turističke destinacije, mogu poslužiti kao komunikacijska i promotivna platforma, te unaprjeđuju i promoviraju ruralno područje kao poželjnu, atraktivnu i aktivnu destinaciju. Da Hrvatska u svom ruralnom dijelu posjeduje snažan potencijal za razvoj selektivnih oblika turizma temeljenih na sportsko – rekreacijskom sadržaju, predstavila je u predavanju doc.dr.sc. Sanja Ćurković.

Planinarsko društvo „Paklenica” sudjelovanjem na Kongresu ukazuje na vrijednost očuvanog ruralnog prostora i prirodnih resursa za turizam. Osnovano je davne 1899. godine, najbrojnija je sportska udruga na području Zadarske županije s 700 godišnjih članova. Kroz cijelu 2019. godinu Društvo prigodnim programom, predavanjima, aktivnostima i izletima obilježava 120 godina od svog osnutka. Sportska obilježja planinarstva predstavio je predsjednik društva Domagoj Diklić- – Planinarstvo ima učinak na zdravlje, traži tjelesnu spremnost, izdržljivost, samodisciplinu, timski rad, ovladavanje posebnim vještinama. Spada u rekreativne sportove, danas traženije u turizmu. Djelatnost Društva ostvaruje se kroz sekcije i odsjeke preko 80 različitih akcija i aktivnosti godišnje; edukacija novih naraštaja planinara, organiziranje izleta, ekspedicija, pohoda, susreta, škola, tečajeva, seminara, vježba, radnih akcija, predavanja, filmskih i foto projekcija, radionica i natjecanja. Društvo održava i upravlja planinarskim domom Paklenica i planinarskim skloništima.

Ponosni su na atraktivno planinarsko sklonište Vlaški grad, obnovljeno u sklopu obilježavanja 120 godina planinarstva u Zadru. Uz planinarske škole, organiziraju i Opću planinarsku školu u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar, a u izvedbi škole pomaže i HGSS Stanica Zadar.

Škola pruža osnovno obrazovanje iz planinarstva kako bi se njeni polaznici znali sigurnije kretati u planini i bolje snaći u slučaju nezgode, upoznali s prirodom u kojoj će uživati, time i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja i zaštiti prirodne baštine i biološke raznolikosti.

Pokrovitelji Kongresa sportskog turizma su Ured predsjednice RH, Ministarstvo turizma, Grad Zadar, Županija Zadarska, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport. Sveučilište u Zadru i Udruga hrvatsko američkih profesionalaca (ACAP).

U pozdravnom govoru autorica i producentica Kongresa, Sunčana Matić iz agencije LUX, predstavila je partnere, sponzore i pokrovitelje, zahvalila svima na podršci, te naglasila vrijednost pokroviteljstva Udruge hrvatsko američkih profesionalaca (ACAP) gdje je i sama član. Association of Croatian American Professionals – ACAP osnovan je prije četiri godine u SAD-u, i kontinuirano otvara nove podružnice u američkim gradovima. Prije godinu dana, ACAP je osnovao i svoju zagrebačku podružnicu. Don Markušić, predsjednik ACAP-a Zagreb, voli isticati kako je zagrebačka podružnica ACAP-a jedinstveni koncept jer je riječ o američkoj organizaciji hrvatske dijaspore ovdje u Hrvatskoj, što omogućuje lakšu razmjenu informacija između Hrvata iz inozemstva i domovine, te dijaspora ima mogućnost direktno utjecati na gospodarsku i političku scenu kako bi pomogli u razvoju turizma putem selektivnih oblika poput npr. zdravstvenog i sportskog turizma, ali i utjecati na poboljšanje investicijske klime inicijativama poput Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske, te problematike viznog režima. Sportski turizam iznimno je važan segment turizma Hrvatske, ACAP aktivno promiče brzorastući sport Pickleball koji je predstavljen na Kongresu u Zadru 2018. godine, te za kojeg u svijetu postoji veliki interes, osobito starije populacije. ACAP putem razvoja sporta u turizmu promiče zdravi način života i istovremeno podiže svijest o kvaliteti i mogućnostima razvoja zdravstvenog i medicinskog turizma Hrvatske, temama na kojima se intenzivno radi unutar Udruge.

Kongres sportskog turizma u organizaciji agencije LUX promocija, uz suorganizatore Savez športske rekreacije “Sport za sve” Zadarske županije i Visoku školu ASPIRA, održavanjem u kontinuitetu od 2015. godine, aktivacijom turističkih i sportskih djelatnika za temom Kongresa, kreiranjem novih sportsko-turističkih sadržaja i izgradnjom sportske infrastrukture, čini Hrvatsku konkurentnom destinacijom sportskog turizma i međunarodno.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *