PÉCSI BOROZÓ ADVENTI BORSZALON – ADVENTSKI FESTIVAL VINA U PEČUHU

Prvu subotu u mjesecu prosincu i prvu subotu ovogodišnjeg adventa, u Pečuhu, glavnom gradu mađarske Baranje održan je zanimljiv vinski festival. Organizator festivala je Györffy Zoltán, glavni urednik magazina posvećenog enogastronomiji Pécsi Borozó, a mjesto radnje je bio centar za posjetitelje Littke palace. Pedesetak vinarija predstavilo je posjetiteljima oko 150 etiketa vina, a osim vinarija iz Mađarske na pečuškom adventskom festivalu vina sudjelovale su i vinarije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Rumunjske, Crne Gore…

Pečuh je peti po veličini grad u Mađarskoj, sjedište županije (megye) Baranya i zanimljiva vikend destinacija žiteljima sjeveroistočne Hrvatske, posebice nakon dobivanja titule europske prijestolnice kulture za 2010. godinu kada je grad dobio čitav niz novih i zanimljivih sadržaja. Od graničnog prijelaza kod Donjeg Miholjca do Pečuha ima nekih tridesetak kilometara, od Osijeka do Pečuha manje od sto.

Littke palace je posjetiteljski centar otvoren 2018. u sklopu kojeg se nalazi konferencijska sala, restoran Pezsgöház, kušaonica vina, wine shop i dva kilometara dug sustav vinskih podruma koji se nalazi ispod cijelog objekta. Inače Littke je najstariji mađarski brand pjenušaca, a osim pjenušaca proizvode i mirna vina, rakije, balzamični ocat, te ekstrakt sjemenki grožđa…

Samo 200 metara dalje od centra za posjetitelje Littke, u ulici Esze Tamásza  nalazi se hrvatski klub Augusta Šenoe sa pročelja kojeg se zajednički vijore mađarska i hrvatska zastava, a pored kojeg smo prošli tijekom kratke šetnje od bastiona kojeg u Pečuhu (i ostatku Mađarske) nazivaju Barbakán do samog mjesta održavanja festivala. A preko puta Littke palace nalazi se i čuvena katedrala sv. Bertalana sa četiri podjednako velika zvonika. Pečuh je biskupijsko sjedište već 1010. godina, a pečušku biskupiju osobno je svojom poveljom utemeljio prvi ugarski kralj sveti Stjepan (Szent István).

Na ulazu u Littke palace svi posjetitelji dobili su preglednu brošuru u kojoj su navedene sve vinarije i sva vina koja su bila izložena na festivalu. Vina iz mađarske Baranje bila su izložena u posebnoj dvorani (Baranya terem) koja se nalazila desno od glavne dvorane, kao i vina iz vinogorja Szeksárd – Szeksárdi borvidék koja su se nalazila u podrumskom prostoru restorana. U prostranoj glavnoj dvorani i njenom produžetku nazvanom Zéfeszt eterem  nalazila su se vina iz svih ostalih vinogorja.

Planina borház vinarija je iz Mohača, grada na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije u kojem je prisutno snažno slavensko kulturno nasljeđe, pa otuda i „planina“ kao naziv za vinariju.  Od njihovih vina najviše me se dojmila Királyeányka válogatás iz 2018. godine. Vojtek pincészet još je jedna zanimljiva vinarija iz Baranje, točnije Villánya. Flancos je njihov rosé cuvée na bazi cabernet sauvignona, crnog pinota, zweigelta i frankovke. Intrigantan je i njihov Portugieser selection iz 2018. godine, kao i cabernet franc iz 2016. godine.

Schieber pincészet ima sjedište u Szeksárdu, u ulici Kadarke, a za razliku od njihove frankovke koju buteljiraju pod imenom Trilógia i koja nije nešto posebno, cabernet sauvignon iz 2017. pod imenom Patina ostavio je sasvim solidan dojam. Vinarija Bodri pincészet također dolazi iz Szeksárda a pažnju mi je privukao njihov Optimus cuvée, kupaža cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota.

Hajdu Roland je vinarija sa vinogorja Bukk koje se nalazi u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Pažnju plijeni njihov Zenit, kao i chardonnay nazvan Cherép. Herold pince je vinarija koja se nalazi na sjeverozapadu Mađarske u mjestu vinogorju Pannonhalma, a dojmio me se njihov muškat žuti iz 2018. godine kojem su dali ime Sárga. Vinarija Tüzkö birtok ima sjedište u mjestu Bátaapáti a pažnju mi je privukla njihova kupaža cabernet franca i merlota koju su nazvali Domb cuvée.

Pregršt sjajnih vina i odlična atmosfera obilježili su ovogodišnji Adventski salon vina u Pečuhu. Svega tristotinjak metara od salona vina, na glavnom pečuškom  trgu koji se zove Szécheny  tér smješten je adventski sajam i glavnina turističkih atrakcija kao što je džamija Gazi Kasim paše.

Šetnja do glavnog trga bila je najbolji način za uhvatiti predah od festivala vina koji je trajao od 13.00 do 20.00h, te idealna kombinacija kako spojiti uživanje u vinima sa turističkim razgledanjem grada i uživanjem u lokalnim poslasticama kao što je kürtöskalács. Red vina, red povijesti i kulture, red gastronomije savršena su formula kako sadržajno provesti dan u Pečuhu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *