DOMESTIC HOUSE LOLA – NOVI RESTORAN, CAFFE BAR I SMJEŠTAJ U VUKOVARU

written by Mario Jukić/photo by Bojan Lajić

Nakon nedavnog otvaranja restorana Great Gatsby, Vukovar je dobio još jedan zanimljivi gastro kutak – restoran Lola. U sklopu objekta se nalaze i smještajni kapaciteti, a cijeli kompleks smješten u samom centru grada nosi naziv Domestic house Lola. Otvaranje ovoga objekta bio je idealan motiv za posjet Vukovaru, razgovor sa vlasnikom Krešimirom Grubišićem i naravno degustaciju jela koje imaju u ponudi.

Domestic house Lola smještena je u zaštićenoj kulturnoj cjelini vukovarske barokne jezgre, u objektu koji je izvorno bio palača obitelji Paunović. Što se smještajnih kapaciteta tiče Lola ima pet soba sa četiri zvjezdice koje nude sav komfor koji je potreban suvremenom turistu. Sobe su moderno uređene, ali se ipak na svakome koraku primijeti „starinski štih“, koji evocira neka druga, davno prošla vremena. Na taj način, osim same usluge smještaja ovaj objekt nudi posjetiteljima i mogućnost početnog upoznavanja sa tradicijom i prošlošću našeg najvećeg grada na Dunavu. Onima koji žele znati više o povijesti Vukovara, posebice o njegovoj K.u.K. fazi toplo preporučujemo i posjet gradskome muzeju koji se nalazi u kompleksu dvorca Eltz, a onima pak koji žele otići još puno, puno dalje u prošlost, do samog ishodišta europske kulture i civilizacije posjet muzeju vučedolske kulture.

No, vratimo se mi u sadašnjost. Vukovar je danas nakon obnove i velikih ulaganja uistinu sređen grad. Razina komunalne infrastrukture i uređenosti grada je zaista na nivou, u što se može uvjeriti svaki posjetitelj koji prošeće ulicama grada. Nažalost, demografska situacija je obrnuto proporcionalna razini uređenosti grada i neslužbene statistike govore da je Vukovar posljednjih desetak godina imao najveći relativni pad stanovništva od svih hrvatskih gradova. No, to nije obeshrabrilo Krešimira Grubišića da uloži 4.5 milijuna kuna u Domestic house Lola, čime je Vukovar dobio jedan uistinu reprezentativan ugostiteljski objekt. Situacija je danas takva, ali trendovi se mijenjaju. Uostalom i primjerice Dalmacija se do prije pedesetak godina suočavala sa velikim migracijama stanovništva, prvenstveno u panonski dio zemlje, a danas na Slavonce gledaju kao na „siromašnu braću“. Treba spomenuti i činjenicu da je Vukovar prošle godine ostvario rekordne turističke brojke, a takav trend bi se zasigurno i nastavio da se nije pojavio bauk zvan COVID -19.

„Uvjeren sam da vrijeme ekspanzije kontinentalnog turizma tek dolazi. A da biste imali turiste i da bi se ono vratili morate im dati primjerene sadržaje, a upravo to je uloga ovog objekta.“ S optimizmom nam govori vlasnik. Krešimir iza sebe ima dugogodišnje iskustvo bavljenja turizmom i u Dalmaciji, točnije iskustvo vođenja hotela Dalmatino u Vodicama, te i „nos“ i instinkt za posao i povlačenje pravih poteza u pravo vrijeme, stoga nema razloga da sumnjamo u njegove procjene.

Nakon razgledavanja objekta, čiji je vrhunac bio uživanje u prostranoj terasi koja može biti idealna kulisa za održavanje privatnih (i javnih) mini evenata spustili smo se do restorana i naručili jelo. Jelovnik im je prilično rudimentaran, ali kako Krešimir kaže nije bila intencija svaštariti, već ponuditi manji izbor jela vrhunske kvalitete, a na neki način djelovati i edukativno na klijentelu. „Od kad smo otvorili nitko od gostiju nije tražio primjerice sol i papar. Za sve namirnice koje imamo gledamo da su vrhunske kvalitete, naglasak je na suradnji sa malim obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima, a zatim slijedi priprema i odležavanje mesa, a u tome procesu meso dobiva sve što je potrebno. Svako jelo sa našeg menua jedna je zaokružena cjelina koju su osmislili vrhunski kuhari. Primjerice piletina ide sa bulgurom, što je možda nekim gostima neobično, ali to je naše «pile popola» i ne želimo ga posluživati sa drugim prilogom jer to tada ne bi bilo to. Intencija je autohtone slavonske specijalitete prezentirani gostima na jedan moderan način.“

Što se jelovnika tiče, on se sastoji od dvadesetak jela (u što nisu uključene salate i slastice). Za one koji vole slavonske i srijemske suhomesnate delicije poput slanine, kulena, buđole, pečenice i kulenove seke tu je Lolina daska. Pašteta od pilećih jetrica objedinjuje u sebi i timijan, lješnjak i gel od šljiva. Švargla dolazi sa kremom od pečene paprike, ukiseljenom repom, crumbleom od sira i sjemenkama suncokreta, zatim tu je trgana janjetina sa šufnudlama, brassato od divljači, janjeći kotleti sa kremom od graška, te savijačom od podlijevanog sira i mrkve, te čitav niz drugih delicija. No, ne smijemo Vam otkriti sve, najbolje da i samo posjetite restoran Lola i otkrijete sve što nudi gostima.

Kušali smo lungić – medaljone umotane u slaninu na maslacu sa začinskim biljem i „pola pileta otkošteno“ koje se poslužuje sa bulgurom sa povrćem i coleslaw salatom. Uistinu promišljeni i dobro osmišljeni obroci gdje prilozi sa mesom čine jednu zaokruženu, intrigantnu cjelinu.

Na kraju treba spomenuti i četiri vrste slastica koje nude, a to su krempita, torta od palačinaka, proja i na kraju jabuka – crumble koju smo kušali i koja nas je posebno oduševila. Uskoro će u ponudi imati i tematske doručke, a to će nam naravno biti povod da ponovno posjetimo ovaj šarmantan i intrigantan restoran.

Nakon završenog objeda odlučili smo iskoristiti dan i još malo uživati u Vukovaru; nakon gastronomije posvetiti se malo prirodnim znamenitostima. Uputili smo se ka istoku, ka Vučedolu, ishodišnoj točki kulture i civilizacije koji se tek treba valorizirati na pravi način. Iako većina ljudi lokalitet Vučedol poistovjećuje sa prostorom na koji se nalazi muzej, on u stvarnosti obuhvaća puno veći prostor.

Posjetili smo jednu parcelu na Dunavu, na samome početku Vučedola s koje se pruža fantastičan pogled na grad. Postoji ozbiljna ideja da se ovaj prostor uredi kao turistički resort koji bi objedinjavao zdravstvene, rekreativne i naravno hedonističke sadržaje. Što kažete na masažu sa pogledom na Dunav i Vukovar uz laganu elektronsku glazbu i gin tonic cocktail?

Zvuči više nego dobro, a iskreno se nadam da će se taj projekt realizirati u bliskoj budućnosti, da će te o i tome čitati na portalu Hedonism Tourism. Spustili smo do obale Dunava i prošetali obalom koju zapljuskuju vodeni valovi, a na čijoj “kopnenoj” strani se nalaze gigantski odroni lesa. 

Vukovar je je tonuo u sumrak., na nebu su se miješale boje zagasitog sunca koje se probijalo kroz plave oblake. Uistinu pogled „vrijedan milijun dolara“. Idealna scena za rastanak s Vukovarom, do neke sljedeće prilike, koja će po svemu sudeći doći vrlo uskoro.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *