SUMMER DINNER PARTY BY IVAN ĐUKIĆ – RAPSODIJA NOVIH OKUSA U RESTORANU LIPOV HLAD

written by Mario Jukić, photo by Martina Jakovljević

Desetak dana prije službenog, kalendarskog početka ljeta odabrana ekipa sretnika imala je priliku uživati u Summer dinner partyu u režiji chefa Ivana Đukića. Mnoštvo novih okusa inovativnih tehnika i pristupa gastronomiji oduševilo je prisutne i najavilo obrise novog, redizajniranog menua Lipova hlada.

Ivan spada među najagilnije kuhare na osječkoj i slavonskoj sceni, a može se reći da je to i njegova obiteljska crta jer se isto može reći i za njegovog brata Tomicu Đukića. Braća Đukić strateški su se rasporedila, te je Tomica glavni kuhar u restoranu Hotela Osijek Zimska luka koji se nalazi u osječkom Gornjem gradu, a Ivan u restoranu Lipov hlad koji se nalazi u osječkom Donjem gradu.

Već duže vrijeme planiram posjetiti Ivana i Lipov hlad, posebice nakon sjajnih prikaza njegova rada iz pera kolega Mihaela Tomića i Andree Krivak Geekete, a kao idealna prilika ukazao se baš Summer dinner party kojeg je organizirala nutricionistica Josipa Mađarić.

Pa krenimo redom. Kao aperitiv nazočnima je poslužen liker Ginger & lemon iz radionice „Kostelac rakije i likeri“ iz Orahovice. Obiteljska destilerija „Frucus“ djeluje već petnaestak godina. Osim rakija od šljive, kruške, dunje i marelice u svom proizvodnom asortimanu imaju i trostruko više likera, a osim klasika kao što su liker od višnje ili oraha, tu su i likeri od jabuke & cimeta, suhe smokve i naranče, te liker od đumbira i limuna koji smo imali kušati. Budući da je riječ o slavonskom proizvođaču idealno se uklopio u sam koncept večere u kojoj je većina sastojaka bila sa lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Prva karika u ovom nizu od pet fantastičnih sljedova nazvana je Chest of wanderers, a pod tim intrigantnim nazivom kriju se faggotini sa pilećim raguom, umak od graška i mente, te čvarak od kokoši. Sve to na Ivanovu preporuku sljubljeno je sa chardonnayom Iločkih podruma. Vrlo zanimljiva kombinacija koja nam je zagolicala maštu i pripremila nas na gastro užitke koji tek dolazi.

Drugi slijed, nazvan House of the rising sun bio je cannolo od tikvice (za one koji ne znaju cannolo je sicilijanska delicija koja doslovce znači mala tuba) na integralnom tostu, hummus i punjeni cvijet tikvice, a sve to sljubljeno je sa bijelim cuvée vinom vinarije Daruvar. Tikvice su tipično ljetno povrće, stoga je i logično da je jedan slijed na ovoj večeri bio hommage upravo njima.

Treći, središnji slijed nazvan Midsommar bio je posvećen jednoj tipičnoj ribi kontinentalne Hrvatske – šaranu. Šaran je pripremljen na sous vide način – riječ je o tehnici kuhanja „u vakuumu“; hrana se vakumira, pa se zatim uranja u posebne vodene kupke koje održavaju temperaturu na kojoj se hrana najbolje kuha. Uz tako pripremljen šaran poslužena je i pečena chilly papričica, umak od kupra, krema od krumpira i mlada sotirana mrkva, a sve to je sljubljeno sa baranjskom graševinom Kolar iz 2018. godine.

Svojevrstan vrhunac večeri došao je sa četvrtim slijedom nazvanim Summer breeze, koji se zapravo sastojao od tri jela, a činili su ga slavonski čapaš, burger „pozer“ i „povuci potegni“ teletina. Prvi put sam se sa Ivanovim čapasima susreo prije dvije godine, a riječ je jednostavno o tapasu na slavonski način, pravi primjer prilagodbe globalnih gastro trendovima lokalnim prilikama, a interpretacija lokalne tradicije na moderan način misao je vodilja vodećih svjetskih kuhara, o čemu je svojevremeno u Osijeku nadahnuto govorio i francuski chef Lionel Levy. Uz ovaj trostruki slijed poslužena su piva osječke zanatske pivovare Mali div – Cincilator i Gefufna.

Finale večeri, iliti peti slijed nazvan je Lazy sunset, a naravno bila je riječ o slatkoj poslastici; pjenici od čokolade i naranče i biskvitu sa likerom od naranče Kostelac.

Uistinu sjajno gastro iskustvo, iskreno  se nadam da će ovakve prezentacijske večeri postati tradicija, te da će i što više serviranih delicija u bliskoj budućnosti postati standardni dio jelovnika Lipovog hlada.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *