HEDONIZAM NA PROPLANCIMA I SURDUCIMA – DANI OTVORENIH PODRUMA OBŽ ZAPOČELI VINSKIM VIKENDOM U BARANJI

Ove godine doduše nije održan Gator fest, ali je u Baranji u terminu predviđenom za održavanje ove sada već tradicionalne manifestacije održano prvo izdanje Dana otvorenih podruma/Vinskog mjeseca Osječko baranjske županije. I opet su gatori ugostili brojne vinoljupce, a sklopu vinskog vikenda u Baranji održani su i brojni mini eventi koji su upotpunili događaj, a posjetiteljima omogućili da zađu korak bliže ka spoznaji iskonske biti Baranje, tog predivnog i posebnog sjeveroistočnog kutka Hrvatske.

Središnji vikend u lipnju karakteriziralo je iznimno lijepo i sunčano vrijeme; prava najava ljeta koje uskoro dolazi, a Baranja – majka vina bila je kulisa prvog izdanja Dana otvorenih podruma Osječko – baranjske županije. Nakon Baranje ova manifestacija seli se u Feričance, potom u Erdut, Đakovačko vinogorje, a veliko finale je 11. srpnja na Večeri vina i umjetnosti u osječkoj Tvrđi.

photo by Nenad Milić

Sve je započelo još u petak, 12. lipnja; za vinske hedoniste bili su otvoreni podrumi u Karancu, Kneževim Vinogradima, Suzi, Zmajevcu, te vinarija Vlatke Jurković u Gajiću. U petak je održana i Mala vinska škola u vinariji Belje, a glavnina zbivanja se odvijala sljedeći dan u subotu.

photo by Gordan Trtanj/Go2Baranja

U subotu, 13. lipnja s početkom u 10.00h započeo je Prvi vinski foto safari by Go2Baranja. Tridesetak vinoljubaca okupilo se kod radionice Asztalos u Suzi i nakon preuzimanja startnih paketa; majice i karte sa ucrtanim postajama krenulo u desetak kilometara dugu avanturu ispresijecanu brojnim checkpointovima, na kojima su mogli zastati, osvježiti se i prezalogajiti, uživati u tom finom baranjskom vinu i ovjekovječiti svoje uspomene sa baranjskih proplanaka i vinograda.

photo by Gordan Trtanj/Go2Baranja

Ono što je jedino loše u cijeloj ovoj priči je to što je preko sedamdeset zainteresiranih sudionika, ljubitelja baranjskog vina ostalo „ispod crte“, a ono što je dobro, posebice za daljnji razvoj baranjskog vinskog turizma je to da je preko dvije trećine ljudi, sudionika vinskog safarija dolazilo izvan Baranje i Slavonije, kao i popularna cijena od samo stotinjak kuna (plus 30 kuna kaucije za čašu).

photo by Gordan Trtanj/Go2Baranja

„Ugodno nas je iznenadio interes, za svega dva sata popunili smo i subotnju i nedjeljnu grupu, a nažalost veliki broj onih malo sporijih nije se mogao družiti s nama, jer smo namjerno ograničili veličinu grupe kako ona ne bi bila prevelika i kako bi se u vođenju i interakciji mogli posvetiti svakom pojedinačnom sudioniku“, govori nam Gordan Trtanj, organizator i vodič vinskog foto safarija. Osim Gordana, kao vođe organizacijskog tima, na ovom događaju je radio i pregršt drugih ljudi, počevši od njegovih kolega fotografa koji svoje fotografije objavljuju sa hashtagom #go2Baranja, do Tatjane Pešut, turističke djelatnice koja je iz Zagreba doselila u Osijek i po njenim riječima nimalo se ne kaje zbog te odluke, baš suprotno.

photo by Gordan Trtanj/Go2Baranja

Nakon okupljanja i preuzimanja startnih paketa vesela ekipa u plavim majicama #prvivinskifotosafari prešla je cestu i uputila se ka prvoj točci, vinariji Kolar u Suzi gdje ih je dočekao i pozdravio vlasnik Lajoš Kolar i ostatak obitelji. Nakon wine tastinga i tradicionalnih kruha/masti/paprike/luka zalogajčića u gatoru adaptiranome za prihvat gostiju ekipa se uputila do vinskog podruma u kojem odležavaju vina gdje ih je domaćin upoznao sa poviješću, proizvodnim asortimanom i brojnim nagradama koje je osvojila vinarija Kolar, uključujući i odličja sa jednog od najprestižnijih vinskih ocjenjivanja – londonskog Decantera.

photo by Gordan Trtanj/Go2Baranja

Nakon debelog hlada gatora sudionici su izašli na toplo baranjsko lipanjsko sunce i uputili se ka Banskom Brdu, toj vinorodnoj baranjskoj „planini“. Kao i sretnici koji su nekoliko tjedana ranije imali prilike sudjelovati na Lessingu uživali su u prekrasnim vizurama i pejzažima Banskog Brda koje je visinom nevelika uzvisina, ali koje zbog svoje prostranosti (pruža se u dužini većoj od dvadeset kilometara, od Belog Manastira do Batine) i brojnih putova, puteljaka, surduka, i proplanaka zasađenih brojnim poljoprivrednim kulturama i šumama, (a ne samo vinovom lozom) nikada ne može dosaditi. Svaka šetnja na Banovom Brdu prilika je da se nađe neki novi putić i ugleda neki novi prizor, a kada je ta šetnja protkana i postajama na kojima se može kušati i to fino baranjsko vino hedonistički događaj je potpun i zaokružen. Naravno, svatko želi i uspomenu na neki lijepi događaj, a idealna mjesta za fotografiranje su bili photo pointovi sa vintage scenografijom.

photo by Gordan Trtanj/Go2Baranja

Nakon šestosatnog landranja po Banskom Brdu (koje je zapravo prošlo za čas)  družina prvog vinskog foto safarija sa brda se spustila u Zmajevac, do posljednje točke koja je bila u vinariji Josić. Katolički surduk već je vrvio posjetiteljima i osjećala se ona dobra virbracija, tako karakteristična i za Vinski maraton i za Vincešku.

photo by Nenad Milić

U subotu, s početkom u 13.00 sati održana je i Mala vinska škola koju je vodio Mihalj Gerštmajer mlađi, a interes je bio takav da je ovaj edukativni mini event održan u dva termina, jer je interes bio iznimno velik. „Moram pohvaliti sve vinare na odličnoj suradnji po pitanju realizacije male škole vina, doživjela sam apsolutno pozitivne reakcije i zdravu suradnju svih naših vinara po pitanju ovoga eventa. Svi naši vinari dali su uzorke i uključili se sa svojim idejama“, govori nam jedna od organizatorica brojnih zmajevačkih manifestacija „dobri duh Zmajevca“, Gabriella Gerštmajer iz zmajevačke vinoteke i zavičajnog muzeja Baranyai Julia.

photo by Nenad Milić

U 16.30 u podrumu Tür dogodila se „Poezija u čaši“; Mislav Matišić recitirao je stihove posvećene tom božanskom nektaru – vinu, ulomke iz legendarnog i još nenadmašenog  putopisa Mirka Hunjadija posvećenog Baranji, te iz kultne knjige Bele Hamvasa Filozofija vina. Nakon tog introspektivnog događaja u katoličkom surduku je uslijedio open air koncert Zoran Majstorović & Atma Mundi Ensemble. Njihov intrigantan fusion jazza i world music glazbe odlično se uklopio u atmosferu vinskog surduka.

photo by Nenad Milić

Nakon toga, oko 19.00 sati u obiteljskom podrumu Zajec započele je živa svirka sa romskim glazbenicima koja je potrajala do ranih jutarnjih sati, kako to uvijek i biva u Zmajevcu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *