ZADNJI VIKEND U LIPNJU DANI OTVORENIH PODRUMA OBŽ SELE U ERDUT – ISTRAŽITE ERDUTSKO VINOGORJE NA DVA KOTAČA KROZ WINE & BIKE TOUR ERDUT POWERED BY HEDONISM TOURISM

Nakon Baranje i Feričanaca Dani otvorenih podruma/Vinski mjesec Osječko baranjske županije seli se u vinogorje Erdut. Osim sedam otvorenih vinskih podruma posjetitelje očekuje pregršt drugih zanimljivih aktivnosti poput Male škole vina na dvije lokacije i u dva različita vremenska termina, Poezije u čaši – čitanja poezije u vinogradu sa fascinantnim pogledom na Dunav, koncerta Zvjezdana Ružića i vođene vožnje biciklima kroz vinogorje Wine & Bike tour Erdut powered by Hedonism Tourism.

Prostorno i vremenski disperzirana manifestacija Dani otvorenih podruma OBŽ nastavlja se i dalje. Nakon prvog ciklusa u baranjskom vinogradu koje pripada vinogradarskoj regiji Podunavlje Dani otvorenih podruma sele u Feričance, u vinogradarsku podregiju Slavonija, a potom se opet vraćaju na Dunav, točnije u Erdut, Aljmaš i Dalj.

U subotu i nedjelju, 27. i 28. lipnja u periodu od 10.00 h do 19.00 h biti će otvorene vinarije Antunović u Dalju, Danubio i Janečić u Aljmašu, te vinarije Brzica, Erdutski vinogradi d.d., Magistra i Siber u Erdutu. U jednome danu posjetitelji imaju jedinstvenu priliku obići niz eminentnih erdutskih vinarija i tako iz prve ruke steći uvid u dinamičnu i uvijek zanimljivu erdutsku vinsku scenu.

Pa krenimo redom, sa pokojom crticom o svakoj od vinarija koju će te imati prilike posjetiti; Vina Antunović jedina su vinarija u Dalju, na samom južnom rubu vinogorja, vinarija Danubio osim vina ima i smještajne kapacitete u zagrljaju Dunava i vinograda, vinarija Janečić njeguje i neke davno iščezle sorte poput kadarke, vinarije Brzica i Erdutski vinogradi natječu su mrtvoj trci koja od njih ima ljepši pogled na Dunav, Magistra je mlada vinarija koja predstavlja osvježenje i zalog za budućnost erdutske vinske scene, a vinarija Siber u svojoj ponudi ima i takve poslastice poput Siberneta – cabernet savignona ojačanog likerom od višnje za kojeg s ponosom kažu da je meditacijsko vino.

Sasvim dovoljno razloga za posjet erdutskome vinogorju. Za one koji misle da neće moći obići sve podrume u jednome danu dobra je vijest da će osim subote oni biti otvoreni i u nedjelju, stoga je mudro na vrijeme rezervirati smještaj u Erdutu i okolici.

SUBOTA U ZNAKU MALE ŠKOLE VINE, POEZIJE U ČAŠI I KONCERTA NA OTVORENOM

Uz otvorene vinske podrume u subotu će se održati i još četiri mini eventa koji su sastavni dio Dana otvorenih vinskih erdutskog vinogorja. Kao i prethodna dva vikenda u Baranji i Feričancima održati će se Mala škola vina, i to s početkom u 12h u vinariji Janečić, te s početkom u 16.00h u vinariji Antunović. Predviđeno trajanje je 90 minuta, a cijena sudjelovanja na Maloj vinskoj školi iznosi 50,00 kn. Broj osoba za sudjelovanje je ograničen uz obveznu prijavu putem on-line forme: bit.ly/Skola-Vina-Erdut Prijave se zaprimaju do 26. lipnja u 12.00 sati ili do popunjenja mjesta.

U 17.30 prekrasan vidikovac Erdutskih vinograda biti će poprište Poezije u čaši, a u 18.30 održava se koncert Pianotron by Zvjezdan Ružić.

NEDJELJA JE REZERVIRANA ZA WINE & BIKE TOUR ERDUT POWERED BY HEDONISM TOURISM

Ako neki vinski podrum niste uspjeli obići u subotu, to možete učiniti i u nedjelju, a isto tako i istražiti erdutsko vinogorje na dva kotača. Kao što je u Baranji idealna prilika za upoznavanje vinogorja bio Vinski foto safari, u Feričancima planinarska šetnja kroz šume i vinograde tako će u erdutskom vinogorju to biti Wine & Bike tour Erdut powered by Hedonism Tourism.

Riječ je o već tradicionalnom eventu koji skladno spaja cikloturizam i hedonističko uživanje u vinu, događaju koji se inače održava koncem ljeta, a ovo je prvi put da se održava i početkom ljeta. Neke stvari je nesretna corona odgodila i/ili usporila, no očito neke je i (na radost svih hedonista) i požurila.

Start vođene vožnje Wine & Bike Tour Erdut je u vinariji Danubio (Stepaničevac 8, Aljmaš) u nedjelju u 11.00h, a na ovogodišnjem izdanju osim obilaska samih vinarija koje se nalaze na lokalnoj cesti Aljmaš – Erdut sudionike očekuje niz noviteta i iznenađenja – pregršt novih vizura interakcije Dunava i vina.

Znate li da Dunav u erdutskom vinogorju meandrira na način da je to vinogorje sa tri strane okruženo Dunavom tvoreći na taj način svojevrstan poluotok, te da je prevlaka između Aljmaša i Dalja jedina kopnena međa Erdutskog vinogorja? Znate li da osim tog velikog meandra postoji  i jedan manji na početnom, sjeverozapadnom dijelu koji se naziva Porić? Znate li da se u erdutskom vinogorju nalazi najveći najveći vinograd u Hrvatskoj kao i najveća vinska bačva na svijetu? Znate li da u erdutskom vinogorju stasaju vina nagrađena platinom na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina – londonskom Decanteru?

Kroz cikloturističku vožnju osim sa lokalnim vinima upoznati će te se i sa bogatom ambijentalnom poviješću ovog kraja koja seže duboko u srednji vijek, a čiji su materijalni ostatci Erdutska kula i dvorac Adamović – Cseh, kao i sa bogatom i raznolikom sakralnom baštinom, te multikulturalnim naslijeđem ovoga kraja.

Kotizacija za Wine & Bike tour Erdut se ne naplaćuje, a broj osoba za sudjelovanje je ograničen uz obveznu prijavu putem e-maila: info@hedonism-tourism.org. Prijave se zaprimaju do 26. lipnja u 12.00 sati ili do popunjenja mjesta. Stoga požurite sa prijavama i vidimo se u vinogorju Erdut zadnji vikend u lipnju.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *