IZVORI ŽIVOTA – OD KRALJEVSKIH PJENUŠACA DO RIBARSKE KUĆE

Od prvoga kušanja pjenušaca gospođe Mirjane Zelenike na ovogodišnjem izdanju zagrebačkog Salona pjenušavih vina htio sam posjetiti mjesto gdje oni i nastaju, te popričati na miru sa osobom koja stoji iza tih divnih pjenušaca, a idealna prilika se pružila tijekom Festivala traminca koji se koncem lipnja održavao u Iloku.

U pauzi između gala večere u petak i dnevnih radionica u subotu uputio sam se ka iločkoj Turskoj skeli. Riječ je iločkoj ulici koja kada su u grad ulazi iz pravca Vukovara i Šarengrada predstavlja treće skretanje lijevo sa glavne ulice. U njoj su smještene sobe „Izvor“ i „Ribarska kuća“,  te robinzonski kamp „Dunav“, dok se sam vinski podrum nalazi nešto južnije. Susreli smo se na Turskoj skeli jer se tamo odvijala Akademija zemlje i ruku koja je kao i svake godine privukla veliki broj sudionika iz cijele Hrvatske.

I sam uvod ovoga teksta sugerira da se radi o zaokruženoj turističkoj priči; osim vina, pjenušaca i rakija imaju i svoje vlastite smještajne kapacitete, a ujedno organiziraju i zanimljive evente koji privlače ljude iz cijele države. I ono što je zanimljivo u toj cijeloj priči tu nema izmišljanja i uljepšavanja tradicije, kićenja starih objekata modernom opremom i gadgetima koji su bili pravi science fiction u trenutku kad su oni nastajali i tijekom vremena kada su služili svojoj primarnoj svrsi – stanovanju domicilnog stanovništva. Na prvi pogled ti smještajni kapaciteti se čine skromni, ali upravo takvim uvjetima su nekoć i živjeli ribari uz Dunav što cijelu priču čini izvornom, a takva i treba biti jer se zove Izvori života.

Uvijek moram povući i neku povijesnu paralelu, pa tako treba naglasiti i da se Izvori života nalaze uz Dunav, a nekih dvadesetak kilometara uzvodno nalazi se i Vučedol – ishodište i izvor indoeuropske civilizacije.

Sama Akademija zemlje i ruku jedinstvena je manifestacija koja se donekle može usporediti tek sa Akademijom blata u baranjskom Karancu, a jedan dio programa izvode i u suradnji sa Vladimirom Škrobom – Bajom. Pa tako polaznici mogu naučiti kako izgraditi ribarsku kolibu od zemlje i prući, upoznati se sa tehnikama izrade dekorativne keramike od gline, ali i naučiti o tradicijskim kućama u funkciji turizma, promocije i korištenja. Taj dio je rezerviran za gospođu Mirjanu, koja osim iskustva u praksi za taj dio prezentacija ima i stručne, akademske kvalifikacije jer je riječ o osobi koja drži kolegije iz marketinga i turizma na nekoliko različitih fakulteta.

Što se njihove vinske i pjenušave priče tiče, ona započinje 2000. godine, tj. praktički odmah nakon mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Ponosni su na činjenicu da su prvo gospodarstvo koje je primijenilo u praksi ekološki pristup uzgoju vinove loze i grožđe. Od sorti uzgajaju chardonnay i naravno traminac. U ponudi imaju pet različitih vrsta traminaca, pa krenimo abecednim redom.

Aureus je pjenušac od sorte chardonnay, proizveden metodom vrenja u boci s dvogodišnjim dozrijevanjem na talogu, Bigeste je polusuhi premium pjenušac proizveden klasičnom šampanjskom metodom na bazi chardonnaya, Carmen Sylva je polusuhi pjenušac sa likerom borovih iglica koje su brane na istoimenome opatijskom šetalištu, Double gold je pjenušac sa 24 krt. tučenim zlatom, a pjenušac „U sridu“ proizveden je povodom tristote obljetnice Sinjske alke. Od mirnih vina postupkom hladne maceracije proizvode polusuhi traminac „Kadi“.

Dug je put od ribarske kolibe do kraljevskih pjenušavih vina, a sve to možete iskusiti na Izvorima života.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *