BEER LIST – NOVI TURISTIČKI PROGRAMI DARUVARSKE PIVOVARE

Doći u Daruvar a ne posjetiti najstariju hrvatsku pivovaru koja se nalazi praktički u centru grada je kao doći u Egipat, a ne posjetiti piramide. Da, Daruvarska pivovara je najstarija hrvatska pivovara koja u kontinuitetu posluje na istoj lokaciji, iako tu činjenicu gotovo da i nisu koristili u marketinške svrhe, za razliku od nekih drugih pivovara (osječka) koji su taj epitet „prvi, najstariji“ isticali zapravo bez faktografske osnove.

Još davnih dana o tome je pisano na portalu pivnica.net, čiji je glavni urednik daruvarski novinar Mato Pejić. Zapravo rekli bismo ništa novo, jer marketing je jedno, a činjenice su drugo. No ono što je bitno istaknuti je to da je povijest Daruvara i njegove pivovare neraskidivo povezana, pa je tako svojevremeno pivovara iz svoje „munjare“ opskrbljivala čitavo naselje električnom energijom.

Odmah kada se dođe u krug daruvarske pivovare primjećuje se da pročelje njene zgrade spada u industrijsku kulturnu baštinu. Ulazimo unutra i kucamo na vrata tehničkog direktora i glavnog majstora brewera Kreše Marića, a Krešo nas odmah vodi do pivarskih kotlova i započinje uzbudljivu priču kroz koju prateći faze razvoja ove pivovare možemo pratiti i sve društveno – političke mijene na ovome području u posljednjih stoljeće i pol.

 Za vrijeme K.u.K monarhije na ovo područje doseljavaju se stanovnici iz svih dijelova carstva, a u posebnoj mjeri Česi, kojima je konzumiranje piva tada kao i sada bio dio svakodnevnice. Pretpostavka je da je lokalni feudalac, grof Janković osnovao pivovaru kako bi zadovoljio potrošačke navike tog stanovništva. Pola stoljeća kasnije ova pivovara prelazi iz Jankovićeva vlasništva u vlasništvo triju građanskih (neplemićkih) obitelji i tada se, 1893. godine prvi puta spominje termin „Staročeško“.

Tradicija je tu, ali Daruvarska pivovara prati i suvremene trendove, pa su tako na samom početku hrvatske craft beer revolucije i lansirali svoju liniju 5th element. U ova za turizam nezahvalna vremena kreirali su i novu turističku ponudu nazvanu Beer list – naše pivske i druge priče. Poanta priče je da se sudionici upoznaju sa poviješću proizvodnje piva u Daruvaru, da vide kako se pivo rađa, da osjete mirise i kušaju okuse različitih stilova piva.

Beer list nudi nekoliko programa; prvi je edukativno – zabavni team bulding nazvan Pivski petak. Priča je zamišljena tako da pivofili dolaze u petak rano navečer i smještaju se u hotelu Daruvarskih toplica. Zatim slijedi pivska dobrodošlica i pivska večera u dva slijeda u pivovari, te neograničena konzumacija piva u posebnoj dvorani u sklopu kompleksa pivovare koja služi za degustacije i veselice. Upravo tamo smo se preselili nakon obilaska proizvodnog pogona i interijer je odlično sređen. Jednostavno, ali ukusno uređen prostor u industrijskom stilu, pregršt pivskih memorabilija i naravno pregršt piva. Pri odlasku kući svaki sudionik za uspomenu nosi i poklon paket koji sadrži 3 staročeška piva i poklon čašu, a subota je rezervirana za detox relaksaciju u termalnoj vodi bazena Daruvarskih toplica.

Osim pivskog petka u ponudi su i dva jednodnevna, te jedan dvodnevni program. Prvi jednodnevni program nosi radno ime „lager“, a tema je sljubljivanje piva i vrhunskih daruvarskih sireva proizvedenih u sirani Biogal. Drugi jednodnevni program nazvan je „pilsner“, a osim konzumacije piva on ima i edukativnu notu; za upoznavanje sudionika programa sa povijesti pivarstva u Daruvaru zadužen je Krešo Marić, za priču o povijesti i kulturi ispijanja piva zadužen je Mato Pejić. Uz ova predavanja sudionici degustiraju Staročeško nefiltrirano pivo i pivske pogačice. Nakon prezentacija slijedi originalna pivska večera u pivovari, uz koju se mogu naručiti sva piva iz asortimana Daruvarske pivovare po promotivnim cijenama, a za uspomenu polaznici kući nose poklon paket sa četiri Staročeška piva.

Dvodnevna pivska avantura započinje jutarnjim obilaskom pivovare, upoznavanjem sa poviješću proizvodnje piva u Daruvaru, te tehnologijom i procesom proizvodnje piva. Sudionici imaju jedinstvenu priliku kušati Staročeško pivo (u sve tri varijante – svijetlo, crveno, bock) iz fermentora u samoj pivovari, a nakon kušanja na poklon dobivaju i poklon paket sa tri različita piva i čašom. Nakon pivovare sljedi ručak u restoranu Terasa, a nakon toga prijava u hotel Daruvarskih toplica i relaksacija u bazenima s termalnom vodom.

Navečer se sudionici opet vraćaju u pivovaru gdje ih očekuje predavanje Mate Pejića, a potom dolazi i pivska večera. Sljedeći dan rezerviran je za liniju piva 5th element, a prije toga za obilazak Daruvara uz turističkog vodiča. 5 piva iz linije peti element se sljubljuje sa pet različitih sireva sirane Biogal, a prije odlaska sudionici će kušati i čokoladnu tortu daruvarske pekarnice Imako.

Ovi programi su namijenjeni za grupe od 10 do 25 sudionika, a sve dodatne informacije o njima možete dobiti putem e-maila beerlist@daruvar.org. S obzirom na svoju tradiciju, na činjenicu da se nalazi praktički u centru grada, te da proizvodi čitav pregršt pivskih stilova Daruvarska pivovara idealna je lokacija za ultimativnu pivsko – turističku priču.

Ali to nije sve; u Daruvaru se održavaju i dani piva, a u sklopu njih i Dan nezavisnosti – festival malih nezavisnih pivara koji okuplja najbolje hrvatske proizvođače craft piva, a kako je bilo na jednom od izdanja tog festivala možete provjeriti na ovoj poveznici.

Zima nas definitivno napušta, vrijeme je sve toplije i toplije, a time i sve veće potrebe za dobrim pivom koje će utažiti žeđ. Ako ne stignete doći na ovogodišnji Dan nezavisnosti ili ako se on pak kojim slučajem ne održi  „due to extraordinary circumstances and coronavirus“  uvijek Vam ostaje jedan od programa sa Beerlista-a.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *